Εορτασμός της 80ης επετείου της Μάχης του Κοψά στο Δήμο Χερσονήσου, πρόγραμμα εκδηλώσεων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

18 Μαΐου 2021

Εορτασμός της 80ης επετείου της Μάχης του Κοψά στο Δήμο Χερσονήσου, πρόγραμμα εκδηλώσεων

 Με αφορμή τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις εθνικού χαρακτήρα για την «ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Χερσονήσου, σε συνεργασία τόσο με την Ενορία Ταξιαρχών Ανώπολης, όσο και με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, τιμώντας την ιστορική «ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΨΑ», πραγματοποιούν εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, στο πλαίσιο των υγειονομικών οδηγιών της Κυβέρνησης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID -19.


Οι εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου (ύψωμα Κοψάς).

Η μάχη του Κοψά, αποτελεί ιστορικό ορόσημο της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας, πράξη ηρωισμού και αυταπάρνησης. Ένοπλοι πολίτες από όλη τη βόρεια πεδιάδα, δηλαδή τη Λαγκάδα, από την Ανώπολη, τις Γούβες, τη Χερσόνησο, τις Ποταμιές, την Ελιά, την Επισκοπή, το Οροπέδιο Λασιθίου με τον Κρασσαναδάμη, τον Καπετάν Μιχάλη Σαμαρείτη (φαντάρο ομαδάρχη), τον Θεόδωρο Καλλίνο καπετάνιο του ΕΛΑΣ, γνωστό και ως Αμάρμπεης (ψευδώνυμο που του δόθηκε από το όνομα του ψηλότερου βουνού της περιοχής Αλιάκμονα και Πηνειού, περιοχή δράσης του Αρχηγείου του οποίου ήταν διοικητής), καθώς και από άλλα μέρη της Κρήτης, αντιστάθηκαν με απαράμιλλο θάρρος, με αποφασιστικότητα, με αδελφικότητα, στους χιλιάδες αλεξιπτωτιστές του Χίτλερ.

Ο λόφος του Κοψά στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου, αποτέλεσε ιδανική στρατηγική θέση επίθεσης τον Μάιο του 1941 εναντίον του Γερμανικού στρατού. Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία, χρησιμοποιήθηκε ως πολυβολείο της εποχής. Υπήρξε ιδανικό μέρος εποπτείας των ανατολικών ρίψεων των γερμανών αλεξιπτωτιστών στον τομέα του Ηρακλείου και από εκεί ο ελληνικός στρατός χτύπησε και απέκρουσε με μεγάλη επιτυχία την γερμανική μονάδα που αποπειράθηκε να καταλάβει την περιοχή και τελικά την κράτησε ελεύθερη.

Η διατήρηση της συλλογικής μνήμης και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας είναι υποχρέωση όλων μας και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός των εκδηλώσεων.

Τιμούμε την αξία του πατριωτισμού, της πίστης στα ιδανικά του λαού μας, τους αγώνες, τις θυσίες των προγόνων μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

Από 8ης πρωινής ώρας και ως τη δύση του ηλίου της 20ης Μαΐου 2021 προβλέπεται:

Α΄ ΜΕΡΟΣ:

1. Γενικός σημαιοστολισμός

2. Φωταγώγηση των Δημοσίων – Δημοτικών καταστημάτων & Ν.Π.Δ.Δ.

Β΄ ΜΕΡΟΣ:

07:00΄ Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

10:00΄ Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, πάντα τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

10:15΄ Κατάθεση Στεφάνων

10:30΄ Απαγγελία Εθνικού Ύμνου

10:40΄ Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ιωάννη Σέγκο

10:50΄ Πανηγυρικός λόγος θα εκφωνηθεί από τον καθηγητή Μουσικού Λυκείου κ. Κώστα Μαρκατζίνο.

Υπεύθυνος των εορταστικών εκδηλώσεων, ορίζεται ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Θεμάτων & Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριουδάκης.

Εορτασμός της 80ης επετείου της Μάχης του Κοψά στο Δήμο Χερσονήσου, πρόγραμμα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............