Ο Γιάννης Κουράκης στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το «Αντ. Τρίτσης» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

14 Απριλίου 2021

Ο Γιάννης Κουράκης στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το «Αντ. Τρίτσης»

 Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 15 Απριλίου, παρουσία και του Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γ. Κουράκης.


Το βασικό θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση ήταν η τροποποίηση των όρων του προγράμματος « Αντ. Τρίτσης» μετά την ΚΥΑ που εκδόθηκε από το ΥΠΕΣ και βάσει της οποίας προβλέφθηκε η κατηγοριοποίηση των ΟΤΑ σε συνδυασμό με τη θέσπιση πλαφόν χρηματοδότησης ανά Δήμο.

Ο Γιάννης Κουράκης μετέφερε στον κ. Υπουργό και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ την έκδηλη ανησυχία των εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης της Κρήτης για τις εξελίξεις στο «Αντ. Τρίτσης», καθώς η νέα ΚΥΑ προβλέπει ότι στον καθορισμό του πλαφόν, θα συνυπολογίζονται τα ποσά που έχουν λάβει οι Δήμοι από το «Φιλόδημο1» .

Τούτο συνεπάγεται ότι αρκετοί ΟΤΑ της Κρήτης θα απορροφήσουν περιορισμένες χρηματοδοτήσεις από το «Αντ. Τρίτσης», μιας και έχουν εντάξει μια σειρά έργων στο προηγούμενο πρόγραμμα και επομένως έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος του πλαφόν που τέθηκε.

Γ.Κουράκης: Να μη συνυπολογιστούν τα έργα του «Φιλόδημος 1»

Η έγκαιρη και απρόσκοπτη χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομής που έχει ανάγκη το νησί μας και οι τοπικές κοινωνίες αποτελεί προτεραιότητα ύψιστης σημασίας όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και για το λόγο αυτό πρότεινε την εξαίρεση των έργων που είχαν ενταχθεί στο «Φιλόδημο 1» ώστε να μην συνυπολογιστούν στο πλαφόν.

Ο κ. Κουράκης επεσήμανε επίσης ότι ΟΤΑ της Κρήτης έχουν διαφοροποιημένες ανάγκες στα έργα υποδομής σε σχέση με τα πολεοδομικά συγκροτήματα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εκτελέσουν επιπλέον έργα που αφορούν την αγροτική οδοποιία, την αποχέτευση, την ύδρευση καθώς και μια σειρά άλλα έργα που ο κάθε Δήμος θέτει σε προτεραιότητα, και επομένως απαιτείται η εξαίρεση των έργων αυτών από το πλαφόν ή σε κάθε περίπτωση η αύξηση των προϋπολογισμών των συγκεκριμένων προσκλήσεων.

Τέθηκε επίσης, για μια ακόμη φορά, το ζήτημα της τεχνικής υποστήριξης των Δήμων που δεν διαθέτουν στελεχωμένες υπηρεσίες και επεσήμανε ότι η καθυστέρηση των διαδικασιών για το σκοπό αυτό από την ΕΕΤΑΑ, έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή απορροφητικότητα πόρων από τους ΟΤΑ.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα που έθεσε ο κ. Κουράκης και τόνισε ότι θα εξετάσει λύσεις προκειμένου οι Δήμοι της Κρήτης να υλοποιήσουν δράσεις και έργα από το «Αντ. Τρίτσης» βάσει των αναγκών τους.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης τόνισε ότι σε σχετική επιστολή προς την ΚΕΔΕ αποτυπώνονται αναλυτικά οι θέσεις και οι προτάσεις της ΠΕΔ για την τροποποίηση του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............