Κραυγαλέα απάντηση ολιγωρίας η απάντηση Κοντοζαμάνη σε Ηγουμενίδη για το κτίριο του ΙΚΑ στην Χερσόνησο - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

14 Απριλίου 2021

Κραυγαλέα απάντηση ολιγωρίας η απάντηση Κοντοζαμάνη σε Ηγουμενίδη για το κτίριο του ΙΚΑ στην Χερσόνησο


Ο Αναπλ. Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δεν γνώριζε καν ούτε τις ζημιές, ούτε το μέγεθος των πρόσφατων καταστροφών που υπέστη από την κακοκαιρία το κτίριο του ΙΚΑ στη Χερσόνησο όπως έγινε φανερό από τις απαντήσεις του στην επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι επανέλαβε όλα όσα είπε πριν από δύο χρόνια, το 2019, απαντώντας στην ίδια επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και για το ίδιο ακριβώς θέμα.


Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης υπενθύμισε στον Υπουργό ότι τον Νοέμβριο του 2019 είχε δεσμευτεί δημόσια για την άμεση παραχώρηση του κτιρίου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση: «σε ό,τι αφορά την παραχώρηση των δύο κτηρίων, του πρώην ΙΚΑ στον Άγιο Μηνά και τη Χερσόνησο, προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στις απαιτούμενες διαδικασίες και πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -το γνωρίζετε και εσείς καλά, τα κτήρια ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας- θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες», σημείωνε στις 1 Νοεμβρίου 2019 ο κ. Κοντοζαμάνης στον Νίκο Ηγουμενίδη.


Ο Νίκος Ηγουμενίδης, όπως διεφάνη από τη συζήτηση, ήταν εκείνος που βρέθηκε να ενημερώνει τον Υπουργό μέσα στην Αίθουσα της Ολομέλειας ότι το κτίριο πρόσφατα πλημμύρισε: «Λάσπες κατακλύζουν το κτίριο, τζάμια σπασμένα, ανυπολόγιστες φθορές, ζημιές, σε ένα κτίριο που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι εκατομμύρια για να φτιαχτεί, το οποίο κτίριο ρημάζει, ενώ δίπλα -επιτρέψτε μου την έκφραση και συγγνώμη γι’ αυτή- σε μία «τρύπα» στεγάζεται η δομή του περιφερειακού ιατρείου της Χερσονήσου, το εμβολιαστικό κέντρο που συγκεντρώνει πληθυσμό από όλο τον Νομό Ηρακλείου για εμβολιασμό εκεί και η ΤΟΜΥ της Χερσονήσου».


Απαντώντας ο κ. Κοντοζαμάνης επιχείρησε να αναφερθεί γενικώς στα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Ηράκλειο χωρίς να απαντά ούτε στο τι μεσολάβησε από το 2019 μέχρι και σήμερα, ούτε για το πώς θα διασωθεί άμεσα το κτίριο: «αναφορικά με το ακίνητο του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με έδρα τον Δήμο Χερσονήσου, το αίτημα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας προέβλεπε τη στέγαση υπηρεσιών υγείας», ήταν η απάντηση για το κτίριο, συνεχίζοντας: «Επί του παρόντος οι ανάγκες στέγασης καλύπτονται μέσω της συνεργασίας με τον Δήμο Χερσονήσου και η παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου για εύλογο χρονικό διάστημα βεβαίως και θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση συνόλου δράσεων και την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών και λοιπών υπηρεσιών φροντίδας Υγείας».


Οι παραπάνω απαντήσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση στη δευτερολογία του Νίκου Ηγουμενίδη. «Το ερώτημα είναι ένα, σαφές: Το κτίριο του ΙΚΑ στη Χερσόνησο θα παραχωρηθεί για χρήση στο Υπουργείο Υγείας, ναι ή όχι; Το κτίριο του ΙΚΑ στον Άγιο Μηνά θα παραχωρηθεί για χρήση, ναι ή όχι;».


«Εδώ μου είπατε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν. Ποιο είναι το σύντομο χρονικό διάστημα επιτέλους; Οι άνθρωποι που μας ακούνε θέλουν απαντήσεις. Αν επισκεφθείτε το ΙΚΑ της Χερσονήσου, κύριε Υπουργέ, στις πόρτες έχει δωμάτιο αιμοληψιών, παιδιατρικό ιατρείο, καρδιολογικό ιατρείο, ορθοπεδικό ιατρείο, σηπτικό χειρουργείο, επείγοντα. Αυτά έχει στις πόρτες. Και το κτίριο αυτό πλημμύρισε, άμα δείτε τις εικόνες. Οι υπηρεσίες σας και η ΥΠΕ που μιλάει δεν έχουν ιδέα. Είναι ανίκανοι άνθρωποι, απαράδεκτοι σύμβουλοι που εκθέτουν και εσάς! Αυτή είναι η ουσία, κύριε Υπουργέ», χαρακτηριστικά σημείωσε ο βουλευτής απέναντι στην απουσία επίγνωσης του θέματος από τον Υπουργό.


«Βεβαίως, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις αντιδράσεις», συνέχισε ο βουλευτής. «Όταν τον Απρίλιο του 2015 ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής -είναι εδώ ο συνάδελφος- με ρωτούσε για το θέμα αν το ΙΚΑ του Αγίου Μηνά έχει πρόσβαση για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, την ίδια στιγμή -και δεν θέλω να σταθώ σε θεωρίες συνωμοσίας- στο τραπέζι για την αξιοποίηση του κτιρίου -μπορείτε να δείτε τη δημοσιογραφία και τον Τύπο της περιόδου- έπεφτε η πρόταση το ΙΚΑ του Αγίου Μηνά να γίνει εμπορικό κέντρο», υπενθύμισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου και πρ. Διοικητής της 7ης ΥΠΕ.


Αναφορικά με τις δυνατότητες του κτιρίου ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε: «Στην ΤΟΜΥ του ΙΚΑ Χερσονήσου μπορεί να στεγαστεί και το εμβολιαστικό κέντρο και το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας -η καθηγήτρια της μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης μπορεί να σας πει για το πού φυλάσσονται στα υπόγεια της ιατρικής τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός του εργαστηρίου- μπορεί να στεγαστεί το ΕΚΑΒ που είναι στα πενήντα μέτρα από το κτίριο σε ένα κοντέινερ».


Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Υπουργός μετά από τις παραπάνω επισημάνσεις περιορίστηκε να απαντήσει στη δευτερολογία του ότι «για την περίπτωση της Χερσονήσου νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα. Συμφωνούμε. Σας είπα ότι ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό μας μαζί με το συναρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να δούμε πώς ακριβώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το συγκεκριμένο κτήριο».


Ο Νίκος Ηγουμενίδης, μετά το τέλος της συζήτησης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Η απάντηση του αρμόδιου για την υγεία Aνα πληρωτή Υπουργού σήμερα είναι ο καθρέφτης της Κυβέρνησης. Αποτελεί μια κραυγαλέα ομολογία αδράνειας, ολιγωρίας και αδιαφορίας τόσο απέναντι σε κτίρια που στοίχισαν εκατομμύρια στους πολίτες, όσο και απέναντι στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν μπορεί να εμφανίζεται στη Βουλή ο Υπουργός για να απαντήσει και να επαναλαμβάνει όσα είπε πριν από 2 χρόνια και να μην έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια και να μην έχει ιδέα για τις καταστροφές του κτιρίου που θα έπρεπε να το είχε ήδη έτοιμο».

  • Επισυνάπτονται τα πρακτικά από την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην Αίθουσα της Ολομέλειας
  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video από τη συζήτηση στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=ykMoApt3-jY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............