Κυκλοφόρησε το «ΤΡΙΤΩΝ» Ηλεκτρονικό Περιοδικό / Βήμα Διαλόγου του Πανεπιστημίου Κρήτης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

09 Μαρτίου 2021

Κυκλοφόρησε το «ΤΡΙΤΩΝ» Ηλεκτρονικό Περιοδικό / Βήμα Διαλόγου του Πανεπιστημίου Κρήτης

 Η δημιουργία μίας ζωντανής κοινότητας προϋποθέτει, εκτός των άλλων, τη διαρκή ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα μέλη της. Σήμερα, στις συνθήκες της πανδημίας που ζούμε, οι δύο αυτές παράμετροι αποκτούν ιδιάζουσα σημασία και καθιστούν την μεταξύ μας επικοινωνία ακόμα πιο επιτακτική. 


Το e-newsletter, η ηλεκτρονική εφημερίδα του ΠΚ που κυκλοφόρησε πρόσφατα ήρθε να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενημέρωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας για τα τεκταινόμενα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. 

Ο Τρίτων, το ηλεκτρονικό περιοδικό του πανεπιστημίου μας, ευελπιστούμε να αποτελέσει ένα βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας σε θέματα που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση γενικότερα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ειδικότερα (π.χ. παρουσίαση μελετών για το ΠΚ κ.λπ.) αλλά και τις εξελίξεις στην επιστήμη, την επιστημονική ανάλυση επίκαιρων θεμάτων, την έρευνα κ.ά.. 


Η ιδέα για το όνομα του περιοδικού προέκυψε από μια παλαιότερη περιοδική έκδοση του ΠΚ που κυκλοφόρησε στο πανεπιστήμιό μας τη δεκαετία του 1990 με το ίδιο όνομα. Το περιοδικό που θα κυκλοφορεί ηλεκτρονικά 3-4 φορές το χρόνο θα έχει δύο μόνιμες στήλες. 

Στη μία με τίτλο «Δισσοί Λόγοι» δύο συγγραφείς καλούνται να ανταλλάξουν απόψεις για ένα συγκεκριμένο θέμα, ενώ στη δεύτερη με τίτλο «Παρεμβάσεις» θα δημοσιεύονται σύντομοι σχολιασμοί-παρεμβάσεις σε άρθρα που έχουν δημοσιευτεί ήδη στις σελίδες του περιοδικού. 

Καλούμε τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας που επιθυμούν να μοιραστούν σκέψεις και απόψεις σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω θεματικές ενότητες να στείλουν τα άρθρα τους στον κ. Δ. Μυλωνάκη (d.milonakis@uoc.gr) και την κ. Γ. Διαμάντη (giota.diamanti@uoc. gr). Δημήτρης Μυλωνάκης Αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας


Το πρώτο άρθρο φέρει την υπογραφή του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής και πρώην Πρύτανη του ΠΚ κ. Γ. Γραμματικάκη, επί της Πρυτανείας του οποίου πρωτοεκδόθηκε ο Τρίτων, με το οποίο επιχειρεί μία σύντομη ανασκόπηση της πορείας του ΠΚ. 

Στο δεύτερο άρθρο ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας κ. Ελ. Ζούρος καταθέτει την άποψή του για την βιολογία ως συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις θετικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. 

Στο τρίτο άρθρο οι συγγραφείς κ.κ. Ν. Σπερνοβασίλης και Αχ. Γκίκας, υποψήφιος διδάκτορας και Ομότιμος Καθηγητής αντίστοιχα της Ιατρικής Σχολής, χρησιμοποιώντας τα επιστημονικά δεδομένα μας διαφωτίζουν για το επίκαιρο (και επίμαχο) ζήτημα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού Covid-19.

 Στο τέταρτο άρθρο ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας κ. Γ. Ζαϊμάκης μας παρουσιάζει μία εξαιρετικά επίκαιρη και ενδιαφέρουσα έρευνα για την πρόσληψη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από τους φοιτητές της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. 

Το πέμπτο άρθρο, γραμμένο από τον Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης κ. Β. Οικονομίδη, αποτελεί κριτική παρέμβαση στην πρόσφατη εξίσωση από την πολιτεία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των αποφοίτων των δημοσίων πανεπιστημίων. 

Τέλος, ήδη από το πρώτο τεύχος εγκαινιάζουμε τη στήλη «Δισσοί Λόγοι» όπου δύο συγγραφείς καλούνται να καταθέσουν την άποψή τους για ένα συγκεκριμένο θέμα. Στο παρόν τεύχος το θέμα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Δ. Νικολίτσα και την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ. Ε. Αρανίτου είναι η Έκθεση Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............