Αλλάζει όψη ο ιστορικός χώρος των πεσόντων του ολοκαυτώματος στη Δαμάστα - Σύμβαση ανάπλασης στο Κερατίδι υπέγραψε ο Μενέλαος Μποκέας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

30 Μαρτίου 2021

Αλλάζει όψη ο ιστορικός χώρος των πεσόντων του ολοκαυτώματος στη Δαμάστα - Σύμβαση ανάπλασης στο Κερατίδι υπέγραψε ο Μενέλαος Μποκέας

 Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα σημαντικό έργο, με το οποίο ο Δήμος Μαλεβιζίου αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες πεσόντες στο ολοκαύτωμα της Δαμάστας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Πρόκειται για το έργο της ανάπλασης των χώρων του κοιμητηρίου πεσόντων στη θέση Κερατίδι στη Δαμάστα, τόπο εκτέλεσης τριάντα Δαμασταινών στις 24 Αυγούστου του 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.


Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας ανέφερε:  «Ξεκινάμε μια μεγάλη ανάπλαση στον ιστορικό τόπο του κοιμητηρίου στο Κερατίδι Δαμάστας. Εβδομήντα εφτά χρόνια πριν, στις 24 Αυγούστου του 1944,  σε εκείνα τα χώματα τριάντα παλικάρια, τα πιο αξιόμαχα του χωριού, ήταν η εξοντωτική ποινή εκτέλεσης που επέβαλαν οι Ναζί στην ανυπότακτη Δαμάστα. Το χωριό καίγεται ολοσχερώς. Βαθιά χαραγμένη και πέρα από την Κρήτη αυτή η θηριωδία.

Το Μαλεβίζι δε λησμονεί.  Αποκαθιστούμε το χώρο ως ελάχιστο φόρο τιμής σε μια σημαντική πράξη θυσίας και αντίστασης του λαού μας για την ελευθερία. Με τη στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και τη σημαντική συμβολή του Αρχιτέκτονα Νίκου Σκουτέλη και του Πολιτικού Μηχανικού Μιχάλη Μαυράκη υπογράψαμε τη σύμβαση για το έργο. Ευχαριστούμε για την καθοριστική και πολύτιμη συμβολή τους την Καλλιόπη Λιαδάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, τον Γιώργο Σαρρή, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας και τον Κώστα Μαυράκη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας Δαμάστας. Ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη είναι πυξίδα αξιών για εμάς».

Ο προϋπολογισμός της ανάπλασης είναι 74.400,00€ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

 

Ο υφιστάμενος χώρος διαμορφωθηκε από τους Δαμαστιανούς με τα μνήματα κατασκευασμένα στις ακριβείς θέσεις, όπου βρέθηκαν και ενταφιάστηκαν οι εκτελεσθέντες. Αργότερα, στο σημείο χτίστηκε μικρός ναός, κενοτάφιο και περίβολος προστασίας. Το 1997 ο χώρος χαρακτηρίστηκε με ΦΕΚ ως «ιστορικός τόπος» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης προβλέπεται:

·         διαμόρφωση πλακόστρωτου – καλντερίμι,

·         τοποθέτηση στεγάστρου εισόδου με αναπαράσταση Γερμανικής Κατοχής (Μεταλλικό, σκουρόχρωμο στέγαστρο στηριγμένο σε σχεδιασμένα ερείπια (η κατεστραμένη Δαμάστα) με την κύρια δοκό σε σχήμα του σταυρού να εισέρχεται επάνω από το κάγκελο στον χώρο του νεκκτροταφείου, ως άλλος Γολγοθάς. Στην μεταλλική οροφή του στεγάστρου αναγράφονται τα ονόματα των τριάντα μαρτύρων συνοδευόμενα με κυκλική οπή που οδηγεί το βλέμμα κάθετα στον ουρανό, αναπαριστώντας τον θάνατό τους ).

·         αφαίρεση υφιστάμενης τοιχοποιίας και τοποθέτηση νέας περίφραξης

·         διαμόρφωση εξωτερικών δαπέδων

·         κατασκευή σταθερών καθιστικών

·         Ναός: εργασίες στη λιθοδομή και αντικατάσταση κουφωμάτων

·         φυτεύσεις: Οι φυτεύσεις εσωτερικά παραμένουν ως ιστορικά τεκμήρια του μόχθου των συγγενών των θυμάτων και εν γένει ο χώρος των τάφων δεν διαταράσσεται. Ο χώρος εμπλουτίζεται με φυτεύσεις περιμετρικά και εξωτερικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............