«Μνημεία χρήζουν προστασίας στον ορεινό Καμπανό, στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, της Π.Ε. Χανίων» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

19 Φεβρουαρίου 2021

«Μνημεία χρήζουν προστασίας στον ορεινό Καμπανό, στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, της Π.Ε. Χανίων»

 Κυρία Υπουργέ,

Μοναδικά θρησκευτικά μνημεία κρύβει ο ορεινός Καμπανός, στον Δήμο Καντάνου- Σελίνου, της Π. Ε. Χανίων. Ένα από αυτά είναι ο Ι. Ναός του Αγίου Ονουφρίου, του 1488, με σπάνιες αγιογραφίες, του Γεωργίου Προβατόπουλου, οι οποίες, ωστόσο, χρειάζονται άμεσα συντήρηση από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, καθώς, στον άνω κλειστό χώρο υπάρχει έντονη υγρασία. 


Μάλιστα, στον εν λόγω Ι. Ναό υπήρχε κτητορική επιγραφή, που καταστράφηκε, αλλά πρόλαβε να την αποτυπώσει ο Giuseppe Gerola (Γκιουζέππε Γκερόλα), στο “Monumenti Veneti dell’isola di Creta”. Στην επιγραφή που υπήρχε ημικατεστραμμένη, το 1900-1902, όταν ο Γκιουζέππε Γκερόλα επισκέφτηκε την Κρήτη, αναφέρονται ονόματα οικογενειών, που δεν υπάρχουν πια στον Καμπανό. Συντήρηση και ανάδειξη χρειάζεται, επίσης και ο Ι. Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, που χρονολογείται στο 1610, καθώς, ο εν λόγω στο εσωτερικό του φέρει ενετικό θυρεό, οικόσημο βενετσιάνικης οικογένειας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο η ανάπλαση και αποκατάσταση των ως άνω θρησκευτικών μνημείων, της Π.Ε. Χανίων, ώστε να αναδειχθούν τα εν λόγω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με σεβασμό στην ιστορία και στον πολιτισμό της περιοχής, γεγονός που θα προσδώσει υπεραξία στον τόπο, συντελώντας στην ανάκαμψη της τοπικής μικρο-οικονομίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............