Ο Ντεμιρτάς είναι όμηρος του Ερντογάν - του Νίκου Ανδρουλάκη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

23 Ιανουαρίου 2021

Ο Ντεμιρτάς είναι όμηρος του Ερντογάν - του Νίκου Ανδρουλάκη

 Στη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την συνεχιζόμενη κράτηση του πρώην Προέδρου του HDP Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς, συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. 


Ο Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και 4 χρόνια χωρίς να έχει ακόμα διεξαχθεί η δίκη του, πληρώνει το τίμημα για «τον αγώνα του για ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος αλλά και για μία Δημοκρατική Τουρκία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του.

Σημείωσε επίσης, ότι μαζί του διώκονται και άλλα μέλη του συγκεκριμένου κόμματος καθώς το «HDP δεν είναι απλώς ένα φιλοκουρδικό κόμμα, αλλά μία παράταξη που συσπειρώνει γύρω της ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, που δεν ανέχονται τον αυταρχισμό του σημερινού Προέδρου της Τουρκίας». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι το μόνο κόμμα που δεν ακολουθεί τον εθνικιστικό παροξυσμό στη γείτονα χώρα και έχει μιλήσει για την ανάγκη αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1912 - 1922. 

Ο κ. Ανδρουλάκης θυμήθηκε τα λόγια του Ντεμιρτάς την τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, που ενώ ήξερε τι τον περιμένει ήταν έτοιμος να γυρίσει στην πατρίδα του «για να σταθεί δίπλα στον λαό» του, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταθούν τώρα αυτοί δίπλα του, όχι με λόγια αλλά με πράξεις και τις αποφάσεις που θα λάβουν στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. 

Σημειώνεται ότι στις 22 Δεκεμβρίου 2020 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την αποφυλάκισή του. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ανδρουλάκη

Ο Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς είναι όμηρος του Ερντογάν. Βρίσκεται εδώ και 4 χρόνια στη φυλακή χωρίς δίκη. Η σύλληψή του είναι το τίμημα του αγώνα για ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος αλλά και για μία δημοκρατική Τουρκία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν ο πρώτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. 

Μαζί του διώκονται και άλλοι βουλευτές, εκλεγμένοι δήμαρχοι και στελέχη του  του HDP. Γιατί το HDP δεν είναι απλώς ένα φιλοκουρδικό κόμμα, αλλά μία παράταξη που συσπειρώνει γύρω της ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, που δεν ανέχονται τον αυταρχισμό του σημερινού Προέδρου της Τουρκίας.  Για αυτό και ο Ερντογάν τους χτυπάει ανελέητα. 

«Ξέρω τι με περιμένει αλλά δεν μπορώ να μην επιστρέψω στο πλευρό του λαού μου», είχε πει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων την τελευταία φορά που επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες πριν τη σύλληψή του. Τώρα είναι η σειρά μας να σταθούμε στο δικό του πλευρό, όχι με λόγια αλλά με πράξεις και για αυτό θα κριθείτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδειξε το δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: https://youtu.be/8NfXpNpyxUM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............