Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Κρήτη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

04 Ιανουαρίου 2021

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Κρήτη

 


Ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στην Κρήτη, καθώς χθες Κυριακή έλαβε χώρα με επιτυχία η διαδικασία της παράδοσης των εμβολίων σε Ηράκλειο και Χανιά από τον ΣΥΦΑΚ. Σήμερα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί σε δύο νοσοκομεία του νησιού: στο ΠΑΓΝΗ και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.


Στο ΠΑΓΝΗ, η διαδικασία ξεκίνησε στις 8 το πρωί και εξελίσσεται ομαλά. Πρώτοι εμβολιάστηκαν νοσηλευτές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Χανιά

Λίγο πριν τις 8 το πρωί της Δευτέρας , ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο Νοσοκομείο Χανίων.

H διαδικασία πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα και θα διαρκέσει έως και το απόγευμα.

Σήμερα, αναμένεται να γίνουν συνολικά 150 εμβολιασμοί υγειονομικών με προτεραιότητα όσων εργάζονται σε ΜΕΘ και στην μονάδα Covid-19 .

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε τρεις ειδικά διαμορφωμένους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η “αυλαία” στους εμβολιασμούς άνοιξε την ώρα που η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών κάνει λόγο για αναβολή της «προγραμματισμένης έναρξης των εμβολιασμών για τις 4/1 σε μια σειρά νοσοκομείων της χώρας». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Σύμφωνα πάντως με δήλωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί γίνονται κανονικά με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης “Ελευθερία”.

Εκτός από το ΠΑΓΝΗ και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο “1ο κύμα” (πρόκειται για τις 3 φάσεις εμβολιασμών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας), και στα οποία ξεκινάει σήμερα ο εμβολιασμός, τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης περιλαμβάνονται στο “2ο κύμα” που ξεκινούν εμβολιασμούς την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιανουαρίου: Πρόκειται για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς και τα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας και Νεάπολης.

Η διαδικασία της διανομής των πρώτων εμβολίων στην Κρήτη έλαβε χώρα χθες κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας υπό τον γενικό συντονισμό του γενικού διευθυντή του ΣΥΦΑΚ, κ. Δημήτρη Αλιμπέρτη. Αρχικά έγινε η παράδοση των εμβολίων στο ΠΑΓΝΗ και λίγες ώρες αργότερα έλαβε χώρα η παράδοση στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο κ. Αλιμπέρτης, «όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο», συμπληρώνοντας πως «θα κάνουμε λιγάκι υπομονή και όλα θα πάνε μια χαρά».

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Πήγαν όλα καλά, όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Θέλω να ευχαριστήσω και τους συνεργάτες μου, αλλά θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον ταξίαρχο κύριο Σπυριδάκη, ο οποίος επιμελείται προσωπικά της διαδικασίας της ασφάλειας της μεταφοράς και της φύλαξης στον χώρο μας. Με όλους τους εμπλεκόμενους έχουμε εξαιρετική συνεργασία: και με τα παιδιά από τον Στρατό και με την Πολιτική Προστασία. Όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο», δήλωσε χθες το πρωί από το Ηράκλειο ο κ. Αλιμπέρτης

Στα Χανιά

Ο ίδιος δήλωσε λίγο αργότερα από τα Χανιά ότι «δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα σε καμία από τις δύο παραδόσεις, στο ΠΑΓΝΗ και στο Νοσοκομείο Χανίων. Πήγαν όλα εξαιρετικά. Θέλω να ευχαριστήσω και τις διοικήσεις και τους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων, διότι βοήθησαν και συμπεριφέρθηκαν έτσι όπως ακριβώς έπρεπε να γίνει. Από την πλευρά μας ήμασταν σίγουροι ότι τα πράγματα θα πάνε όπως έπρεπε να πάνε, αφού είναι μια δουλειά που την κάνουμε έτσι κι αλλιώς χρόνια (τη διαφύλαξη και τη διανομή των φαρμάκων), επομένως δεν υπήρχε κανένα θέμα».

Ο κ. Αλιμπέρτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα και «τον στρατηγό κ. Αντώνη Ρουτζάκη, ο οποίος είχε υπό την επίβλεψή του τη διαδικασία της ασφάλειας των εμβολίων», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει. Όλα δείχνουν ότι θα δουλέψουν ρολόι. Θα κάνουμε λιγάκι υπομονή και όλα θα πάνε μια χαρά».

«Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης. Παραλαμβάνουμε τα πρώτα εμβόλια. Οι εμβολιασμοί ξεκινούν αύριο (σ.σ. σήμερα) στο νησί μας σε δύο νοσοκομεία: στο Πανεπιστημιακό και στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Τις επόμενες ημέρες, υπάρχει προγραμματισμός και θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί και στο σύνολο των νοσοκομείων της Υγειονομικής Περιφέρειας. Όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Υγείας και ο γενικός γραμματέας, στόχος είναι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των υγειονομικών», δήλωσε χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, υπό την επίβλεψη της οποίας πραγματοποιήθηκε η παράδοση των εμβολίων.

Σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, «αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μέσα στο χρονοδιάγραμμα το προβλεπόμενο βάσει της κεντρικής Επιτροπής διαχείρισης του εμβολιασμού».

«Το νοσοκομείο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω ότι όλο το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ, από τις επισκέπτριες υγείας, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό που έχει εμπλακεί σε αυτήν τη διαδικασία, έχει δηλώσει εκπληκτική προθυμία συμμετοχής και έχουμε κι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν στο νοσοκομείο. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 8 το πρωί, εμβολιάζοντας τους υγειονομικούς μας. Ξεκινάμε με τις ομάδες οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή “άμυνας”», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Στέλιος Κτενιαδάκης.

«Ξεκινάμε με τρία εμβολιαστικά κέντρα το πρωί και δύο εμβολιαστικά κέντρα το απόγευμα. Συνολικά υπολογίζουμε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα εμβολιαστούν γύρω στα 130 άτομα. Περίπου 125-130 άτομα θα είναι ο συνολικός αριθμός των υγειονομικών που θα εμβολιάζονται κάθε μέρα», συμπλήρωσε ο κ. Κτενιαδάκης.

«Το κεντρικό σύνθημα του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου “Εμβολιάζομαι δίνοντας έμφαση στη ζωή” ουσιαστικά σημαίνει προστατεύω τον εαυτό μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου και την κοινωνία γενικότερα. Αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο και ο μόνος που έχει να φοβάται από αυτήν την κίνηση είναι ο κορωνοϊός», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΙΣΗ, κ. Χάρης Βαβουρανάκης.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν πλησιάζει το 75% και συνεχίζει να αυξάνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διανομή των εμβολίων του ΣΥΦΑΚ θα γίνεται ανά δύο ημέρες σε κάθε νοσοκομείο της Κρήτης.

“Γκρίνια” γιατρών για τις αναβολές

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί τον εφησυχασμό.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα ΠΦΥ κ. Θεμιστοκλέους για το αντίθετο, η πραγματικότητα είναι ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών για τις 4/1 (σ.σ. για σήμερα) σε μια σειρά νοσοκομείων της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το επίσημο πλάνο διανομής των εμβολίων, που κοινοποιήθηκε υπηρεσιακά στις 2/1, καθώς και από σχετικά έγγραφα των Υ.ΠΕ. που κοινοποιήθηκαν υπηρεσιακά την ίδια μέρα, αναβάλλεται η προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών στα νοσοκομεία Γ.Κ.Ν. “Γεννηματάς” Αθήνας, Καραμανδάνειο, Βόλου, Λαμίας, Τρίπολης, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γρεβενών, Σερρών, Ξάνθης, Χαλκίδας, Ρεθύμνου, Μυτιλήνης, στα Κ.Υ και στο ΕΚΑΒ Καρδίτσας και στο ΕΙΑΑ.

Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η πρώτη φάση του εμβολιασμού που περιλάμβανε όλα τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.

Η αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Θεμιστοκλέους να διαψεύσει τις καταγγελίες των υγειονομικών έρχεται να προστεθεί σε μια ατέλειωτη σειρά παρόμοιων κυβερνητικών ενεργειών που δείχνουν πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προπαγάνδα και όχι για την ουσία», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «οι εμβολιασμοί συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης “Ελευθερία”, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Μέχρι τις 3 μ.μ. σήμερα (σ.σ. χθες) έγιναν 572 νέοι εμβολιασμοί. Συνολικά από τις 27/12/2020 έως σήμερα έχουν γίνει 3.779 εμβολιασμοί. Το διάστημα από 4/1/2021 έως 20/1/2021, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, θα ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του εμβολιασμού των υγειονομικών, των διαμενόντων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης».

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα γίνει σε 3 φάσεις. Αύριο (σ.σ. σήμερα) Δευτέρα 4/1/2021 θα προστεθούν 42 νέα νοσοκομεία στα 9 νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς - δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά. Στις 8/1/2021 θα προστεθούν επιπλέον 55 νοσοκομεία και έως τις 12/1/2021 θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα. Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα προστίθενται σταδιακά τα στρατιωτικά νοσοκομεία - τη Δευτέρα 4/1/2021 προστίθενται και 5 στρατιωτικά νοσοκομεία - ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα».

ΠΗΓΗ www.neakriti.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............