Νίκος Ηγουμενίδης: Όχι η πανδημία ως άλλοθι για εκπτώσεις στη λειτουργία της Βουλής - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

14 Ιανουαρίου 2021

Νίκος Ηγουμενίδης: Όχι η πανδημία ως άλλοθι για εκπτώσεις στη λειτουργία της Βουλής

 Ηχηρό καμπανάκι για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής εν μέσω πανδημίας χτυπά με παρέμβασή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τονίζοντας ότι η επί μακρόν νομοθέτηση σε συνθήκες πανδημίας και με τη λιγότερη δυνατή παρουσία βουλευτών εξυπηρετεί την προσπάθεια της ΝΔ για υπερψήφιση σχεδίων νόμου με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα και την επιδίωξη να ψηφιστούν, όσο γίνεται αθόρυβα, όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλει η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της.


Παράλληλα, στο άρθρο του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο greekchannels.com ο Νίκος Ηγουμενίδης καταθέτει σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας και η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όχι μόνο δεν αντιπαρατίθεται, ίσα-ίσα μάλιστα, μπορεί και πρέπει να γίνεται με σεβασμό στη δημοκρατία και τους κανόνες της».


Οι προτάσεις του βουλευτή αφορούν τα ζητήματα της αυτοπρόσωπης παρουσίας των βουλευτών, της απρόσκοπτης συμμετοχής των κοινωνικών φορέων  στην σε βάθος διαβούλευση στα πλαίσια της Βουλής, καθώς και της κατάθεσης υπουργικών ή βουλευτικών τροπολογιών.


Μεταξύ άλλων προτείνει:


 -Λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών ώστε σε όλες να κατοχυρώνεται η σύμφωνη με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αυτοπρόσωπη παρουσία όποιου βουλευτή το επιθυμεί.

-Κανένας αριθμητικός περιορισμός στη διαδικτυακή συμμετοχή των βουλευτών στις συζητήσεις. Είτε αφορά τις συνεδριάσεις των επιτροπών (για βουλευτές που δεν είναι μέλη τους) είτε στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

-Όχι χρονικός περιορισμός και ασφυκτικά χρονικά περιθώρια στην συζήτηση των σχεδίων νόμου. Ο χρονικός σχεδιασμός να προσαρμόζεται στην διαθεσιμότητα τοποθέτησης από την πλευρά των Βουλευτών.

-Καμιά ονομαστική ψηφοφορία με επιστολική ψήφο. Φυσικά εξαιρούνται όσοι βρίσκονται σε αποστολές του Κοινοβουλίου. Κάθε ονομαστική ψηφοφορία να διαρκεί όσο χρόνο χρειάζεται, ώστε χωρίς να παραβιάζονται τα υγειονομικά μέτρα, να εξασφαλίζεται η δια ζώσης παρουσία-συμμετοχή κάθε βουλευτή σε αυτήν.

-Απρόσκοπτη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και επανεξέταση στα χρονικά περιθώρια που παρέχονται στους φορείς για την ουσιαστική παρέμβασή τους στο κοινοβουλευτικό έργο.

-«Φρένο» στις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής: Κάθε τροπολογία, υπουργική ή βουλευτική, να συζητείται στην ολομέλεια, μόνον εφ’ όσον έχει κατατεθεί, το αργότερο, στην τελευταία συνεδρίαση στις επιτροπές που προηγούνται. Να απαγορεύεται η συζήτηση οποιασδήποτε υπουργικής ή βουλευτικής τροπολογίας που παρουσιάζεται για πρώτη φορά μετά τη λήξη των συνεδριάσεων των αντίστοιχων επιτροπών.


Ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει επίσης ότι «η δημοκρατική παράταξη έχει την υποχρέωση να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, σε όλη την πυραμίδα της διοίκησης. Με αυτό το κριτήριο πρέπει να σταθούμε και στην αποτίμηση των μέτρων που αφορούν την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τις επιπτώσεις στην κοινοβουλευτική λειτουργία".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............