«Ζημιές σε αγροτικές περιουσίες από ανεπιτήρητα κοπάδια στην Ιεράπετρα και αδυναμία άσκησης ελέγχου αυτών από Δήμους» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

07 Ιανουαρίου 2021

«Ζημιές σε αγροτικές περιουσίες από ανεπιτήρητα κοπάδια στην Ιεράπετρα και αδυναμία άσκησης ελέγχου αυτών από Δήμους»

 Σύμφωνα με πληροφορίες αγροτών Κρήτης, καθώς και με τοπικό δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου, σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούν στους αγρότες τα ανεπιτήρητα κοπάδια αιγοπροβάτων στην Ιεράπετρα. 


Το Προεδρείο της Επιτροπής Ανάπτυξης Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ στο ακανθώδες αυτό ζήτημα εκθέτει την αδυναμία των Δήμων δια των οργάνων του να ανταπεξέλθει στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσον αφορά, βάσει του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, στην ευθύνη της σύλληψης των ανεπιτήρητων ζώων αλλά και στην φύλαξη αυτών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, καθώς και στην οργάνωση της σφαγής εκείνων των ζώων, που έχουν συλληφθεί. Το πρόβλημα των ανεπιτήρητων κοπαδιών παραγωγικών ζώων σε ορεινούς και ημιορεινούς Δήμους της χώρας μας καθίσταται ακόμη πιο δυσχερές, λόγω έλλειψης του απαραίτητου εκπαιδευμένου προσωπικού, που θα κληθεί να συμμετέχει στην σύλληψη αυτών των ζώων, καθώς και της μεταφοράς όσων εξ’ αυτών έχουν συλληφθεί από την ύπαιθρο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, γεγονός που προϋποθέτει την ύπαρξη αδειοδοτημένου ειδικού οχήματος, που ελάχιστοι Δήμοι διαθέτουν σήμερα. Επιπρόσθετο θέμα και συναφές του όλου ως άνω εκτιθέμενου ζητήματος είναι και η φύλαξη των ως άνω συγκεντρωθέντων ζώων, η οποία δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε αδειοδοτημένους, ειδικούς χώρους διαβίωσης παραγωγικών ζώων, που κανένας δήμος δεν διαθέτει.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να εξετάσετε το ανωτέρω ζήτημα προωθώντας άμεσα σχέδιο τροποποίησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου σχετικά με το αναδειχθέν θέμα στην παρούσα, προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα της ανεξέλεγκτης και ανεπιτήρητης βόσκησης εις βάρος της αγροτικής παραγωγής των αγροτών Ιεράπετρας και όχι μόνο; Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: Ημερομ. Κατάθεσης: 1941 20/11/2020

2. Διατίθεσθε να προβείτε στις αυτονόητες ενέργειες, αφενός, προκειμένου να ενισχύσετε τις αρμόδιες δομές των Δήμων με το απαραίτητο εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα κληθεί να συμμετέχει στη σύλληψη ανεπιτήρητων ζώων, και αφετέρου, προκειμένου να προκύψουν, τόσο η υλικοτεχνική υποδομή, όσο και η δημιουργία χώρων φύλαξης των συλληφθέντων ζώων, προ της ενάρξεως της διαδικασίας μεταφοράς αυτών, όταν και όποτε προβλέπεται, στα σφαγεία;

Ο ερωτών Βουλευτής ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


Σε απάντηση της 1941/20-11-2020 Ερώτησης, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Απόστολος Αβδελάς της Κοινοβουλευτικής ομάδας «Ελληνικής Λύση», με θέμα «Ζημιές στις αγροτικές περιουσίες από ανεπιτήρητα κοπάδια στην Ιεράπετρα και αδυναμία άσκησης ελέγχου αυτών από τους Δήμους» και κατά το σκέλος του ερωτήματος 2 που θίγονται ζητήματα πρόσληψης προσωπικού, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και με στόχο αφενός τον αποτελεσματικό σχεδιασμό της πολιτικής προσλήψεων στο Δημόσιο και αφετέρου τον ορθολογικό προγραμματισμό κάλυψης των αναγκών των επιμέρους φορέων της, εναρμονισμένα τόσο με το δημοσιονομικό πρόγραμμα, όσο και με το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου (σύστημα κινητικότητας, κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, λειτουργία του ψηφιακού οργανογράμματος της δημόσιας διοίκησης), το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη στη θέσπιση συστήματος πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού για όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού (ν.4590/2019-ΦΕΚ Α’17, άρθ.1-7, και ν.4622/2019- ΦΕΚ Α’133, άρθ. 51).

Ενόψει του προαναφερθέντος θεσμικού πλαισίου, για τον Προγραμματισμό Προσλήψεων έτους 2021, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/70/οικ. 15048/ 29.7.2020 Εγκύκλιος (ΑΔΑ: 9ΦΗ446ΜΤΛ6-ΣΧΚ), με την οποία κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι δήμοι να προβούν στην αξιολόγηση των αναγκών τους για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, δυνάμενοι να αιτηθούν την πλήρωση των κενών θέσεων του Οργανισμού τους σε επίπεδο οργανικής μονάδας, θέτοντας παράλληλα ένδειξη προτεραιότητας για καθεμία εξ’ αυτών, στο πλαίσιο διαβάθμισης των αναγκών τους.

O Δήμος Ιεράπετρας, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας εγκυκλίου, υπέβαλλε σχετικό για την κάλυψη θέσεων κλάδων τα καθήκοντα των οποίων δεν σχετίζονται με τα

διαλαμβανόμενα στην ερώτηση (ενδεικτικά ΠΕ/ΤΕ Μηχανικοί και Διοικητικό Προσωπικό).

Με την υπ’ αριθμ. 42/30-9-2020 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, για το έτος 2021, εγκρίθηκε για το συγκεκριμένο Δήμο η πλήρωση δύο (2) θέσεων τακτικού προσωπικού ( μία ΤΕ Μηχανικών και μία ΤΕ Επαγγελμάτων Υγείας).

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2020, εγκρίθηκαν δύο (2) θέσεις για τον Δήμο Ιεράπετρας, μία ΠΕ Μηχανικών και μία ΠΕ Περιβάλλοντος.

Αναφορικά με την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των φορέων, στο πλαίσιο της αριθ. πρωτ. 11072/18-2-2020 εγκυκλίου (ΑΔΑ:Ω84046ΜΤΛ6-Τ2Π) «Προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2020 στους ΟΤΑ α'& β' βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών» δίνεται η δυνατότητα υποβολής σχετικών αιτημάτων.

Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Υπουργός

Παναγιώτης Θεοδωρικάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............