38 κρούσματα κορωνοϊού στο Παλαίκαστρο Σητείας - Συνεχίστηκαν τα μαζικά rapid test - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

07 Ιανουαρίου 2021

38 κρούσματα κορωνοϊού στο Παλαίκαστρο Σητείας - Συνεχίστηκαν τα μαζικά rapid test

 Κινητή Ομάδα Δημόσιας Υγείας (ΚΟΜΥ) Λασιθίου συνέχισε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ανήμερα των Φώτων, τη διενέργεια των γρήγορων τεστ ανίχνευσης εκείνων που έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό, έπειτα από την πρώτη ημέρα των μαζικών τεστ που είχε προηγηθεί την περασμένη Τρίτη, με το αποτέλεσμα να προκαλεί αγωνία και προβληματισμό, αφού ο αριθμός εκείνων που βρέθηκαν θετικοί(συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) έφτανε τους 30 κατοίκους της όμορφης και γραφικής κωμόπολης της Σητείας.


Μέχρι τις 5:00 μ.μ. της Τετάρτης η Κινητή Ομάδα Δημόσιας Υγείας Λασιθίου του ΕΟΔΥ είχε καταφέρει να διενεργήσει το γρήγορο τεστ σε 206 κατοίκους του Παλαικάστρου, έχοντας εντοπίσει 8 θετικούς στον κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τους 38  χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο  προγραμματισμένος έλεγχος της δεύτερης μέρας.

Ο στόχος του κλιμακίου του ΕΟΔΥ ήταν να προλάβει να ελέγξει πάνω από 200 κατοίκους στη δεύτερη μέρα του ελέγχου, ενώ στη λίστα που είχε ανοίξει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σητείας, για να δηλώσουν  την πρόθεση τους να κάνουν το γρήγορο τεστ οι δημότες του Παλαίκαστρου, μέχρι αργά το μεσημέρι είχαν εγγραφεί περισσότεροι από 800 κάτοικοι.

«Το Παλαίκαστρο  είναι μια μεγάλη κωμόπολη που αριθμεί γύρω στους 2000 κατοίκους. Θέλουν να ελεγχθούν όλοι αν είναι δυνατόν», μας είπε ο 84χρονος κ. Μανόλης Μαυροκουκουλάκης, αφού πέρασε το γρήγορο τεστ στην αυλή του κοινοτικού καταστήματος Παλαικάστρου.

«Το κακό ξεκίνησε από ένα παιδί που δουλεύει σε φούρνο και σε παντοπωλείο. Εκείνος είχε επαφές με διάφορους μεταπράτες και πωλητές εταιρειών τροφοδοσίας τροφίμων και εικάζεται ότι κόλλησε τον κορωνοϊό από κάποιον που είχε επαφή μαζί του. Ενώ είχε πυρετό μερικές μέρες δεν κατάλαβε πως ήταν κάτι που θα έπρεπε αμέσως να τον οδηγήσει στο Νοσοκομείο της Σητείας. Νόμιζε ότι ήταν ένα κοινό κρυολόγημα. Όταν μετά από 10 μέρες πήγε στο Νοσοκομείο, από τις εξετάσεις που έκανε  του βρήκαν ότι είχε νοσήσει με κορωνοϊό και άρχισε αμέσως η ιχνηλάτηση των στενών επαφών του», πρόσθεσε ο κ. Μανόλης Μαυροκουκουλάκης.

Στην αυλή του Κοινοτικού καταστήματος του Παλαίκαστρου ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ Γιώργος Αϊλαμάκης, βοηθούντος και του καλού καιρού, συντονίζει όλα εκείνα που σχετίζονται με τη διενέργεια του μαζικού γρήγορου τεστ  στο σύνολο αν είναι δυνατόν των κατοίκων της κοινότητας.

«Από το πρωί της Τετάρτης εκτός από τα γρήγορα τεστ που συνεχίζονται εφαρμόζουμε και  στην κοινότητα του Παλαίκαστρου το σκληρό lockdown που αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις επόμενες 10 μέρες, με ελεγχόμενες μετακινήσεις από τα σπίτια μας προς τις δουλειές μας και αντίστροφα, ώστε με ψυχραιμία και μεθοδικότητα, να εξακριβώσουμε πόσοι έχουν νοσήσει και να γίνουν όλα όσα προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο, για να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα και την καθημερινότητα μας.

Υπάρχει στην τοπική μας κοινωνία μια έντονη ανησυχία και μια αγωνία, αλλά εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά από λίγες μέρες. Σε συνεργασία με την επόπτρια Υγείας του ΕΟΔΥ κ Αθηνά Καρπούζη, θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε με το γρήγορο τεστ όλους τους κατοίκους της κοινότητας μας με ψυχραιμία και χωρίς πανικό», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας κ. Γιώργος Αϊλαμάκης.

Φανερά προβληματισμένος και έκπληκτος από την τροπή που πήρε η υπόθεση αυτή, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαίκαστρου κ. Νίκος Χατζηδάκης, μας είπε ότι, «κάποιοι ευθύνονται για την ανευθυνότητα τους, ειδικά στην περίπτωση αυτή, που αφορά στη δημόσια υγεία. Γιατί εδώ στο Παλαίκαστρο διακυβεύεται αυτές τις μέρες η δημόσια υγεία. Εμείς όπως έχετε καταγράψει, κάνουμε όλα όσα προβλέπονται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ώστε να βγούμε γρήγορα από αυτή την περιπέτεια. Προγνώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε. Ευτυχώς ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα μας για τοι γρήγοροι τεστ. Το τελικό αποτέλεσμα θα το δούμε σε δυο μέρες , αφού ολοκληρωθούν τα γρήγορα τεστ και όσα μοριακά τεστ απαιτηθεί να γίνουν στη συνέχεια», κατέληξε ο κ Νίκος Χατζηδάκης.

Στο μεταξύ από το αρνητικό αποτέλεσμα της πρώτης μέρας των γρήγορων και των μοριακών τεστ όπου ο αριθμός των προσβεβλημένων με τον κορωνοϊό έφτανε τους 30, η δεύτερη μέρα είχε λιγότερα θετικά αποτελέσματα καθώς στους 206 που είχαν ελεγχθεί λίγο πριν τη φύση του ηλίου,  είχαν βρεθεί 8 θετικά δείγματα, ανεβάζοντας το γενικό σύνολο των προσβεβλημένων συμπτωματικών και ασυμπτωματικών στο Παλαίκαστρο στους 38, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των 5 που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σητείας.

Εδώ σταματά ο ΕΟΔΥ τα γρήγορα τεστ έχοντας αποτυπώσει την κατάσταση  με τα 373 άτομα που έλεγξε σε ένα διήμερο.

Το 10ημερο τοπικό σκληρό lockdown εάν εφαρμοστεί. Με συνέπεια και ατομική ευθύνη σε δύο εβδομάδες η κατάσταση θα είναι στο Παλαίκαστρο πολύ διαφορετική.

www.neakriti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............