Νίκος Ηγουμενίδης: Παραμένει στο τραπέζι ο στόχος για κανένα περιστατικό εκτός Κρήτης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22 Δεκεμβρίου 2020

Νίκος Ηγουμενίδης: Παραμένει στο τραπέζι ο στόχος για κανένα περιστατικό εκτός Κρήτης

 Σειρά αναγκαίων παρεμβάσεων για τη νοσοκομειακή περίθαλψη στην Κρήτη φέρνει με άρθρο-παρέμβαση του σήμερα στον τοπικό Τύπο της  Κρήτης ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ιατρός-καρδιολόγος Νίκος Ηγουμενίδης.


Ο βουλευτής μέσα από την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» αναφέρεται στις αναγκαίες ενέργειες για την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης στην Κρήτη. «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κρίσιμα χειρουργεία αναβάλλονται επανειλημμένα στην αναμονή κρεβατιού ΜΕΘ, είτε περιστατικά, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, που μετακινούνται σε άλλη πόλη, σε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ, με σημαντική βέβαια οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση στο περιβάλλον του ασθενούς. Απαιτείται επομένως ενίσχυση των ΜΕΘ και αυξημένος αριθμός κρεβατιών ΜΕΘ των νοσοκομείων μας», σημειώνει στην παρέμβαση του ο βουλευτής Ηρακλείου.


Συγκεκριμένα για τις αναγκαίες παρεμβάσεις αναφέρει ότι απαιτείται σε ορισμένες κλινικές η δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας  (ΜΑΦ), καθώς και να ενταχθούν σε πλήρη συγκρότηση και στελέχωση τα τμήματα των κλινικών στα νέα οργανογράμματα των νοσοκομείων.


«Μονάδα Σπονδυλικής Στήλης στην Ορθοπεδική ή την Νευροχειρουργική, Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην Νευρολογική, είναι μερικά παραδείγματα από την αναβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών υγείας που εξασφαλίζει σήμερα η εξέλιξη της Ιατρικής. Ποιες Μονάδες; Σε ποιες κλινικές; Όλες οι εξειδικευμένες μονάδες, πρέπει να θεσμοθετηθούν στο νέο ΕΣΥ», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο βουλευτής για τις νέες ανάγκες.  


Σχετικά με την ενίσχυση των ΤΕΠ αναφέρει: α) Δημιουργία σε όλα τα νοσοκομεία αυτοτελών ΤΕΠ β) Προσλήψεις προσωπικού όλων των βασικών ειδικοτήτων γ) Εκπαίδευση στην επείγουσα ιατρική, ενώ σχετικά με τα κέντρα αποκατάστασης τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης.


Ο ίδιος σημειώνει τις ανάγκες σε υποδομές: «Για παράδειγμα, ενώ το επιστημονικό προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ καλύπτει όλο το φάσμα της επεμβατικής Καρδιολογίας, οι χώροι της Μονάδας Επεμβατικής Καρδιολογίας στο ΠαΓΝΗ, δεν επαρκούν για να καλύψουν τον όγκο του απαιτούμενου κλινικού έργου».


Ο Νίκος Ηγουμενίδης επαναφέρει στο τραπέζι τον στόχο για κανένα περιστατικό εκτός Κρήτης: «Εκτός Κρήτης αναζητούν νοσηλεία περιστατικά κυρίως Καρδιοχειρουργικής, Αγγειοχειρουργικής, Νευροχειρουργικής, Παιδοχειρουργικής, Χειρουργικής Θώρακος, Επεμβατικής Καρδιολογίας. Οι αντίστοιχες Κλινικές, για να παρέχουν ποιότητα αντάξια της σύγχρονης ιατρικής, πρέπει να αναβαθμιστούν», σημειώνει στην παρέμβασή του τονίζοντας ότι πρέπει η υγειονομική αυτοτέλεια του νησιού να προχωρήσει πλέον αποφασιστικά.  


«Κάθε μια κλινική να αποκτήσει το εξειδικευμένο προσωπικό για να καλύπτει όλο το επιστημονικό φάσμα της Ειδικότητας. Να έχει την δική της ΜΑΦ, με το εξειδικευμένο προσωπικό για τη σωστή λειτουργία της. Να έχει τα δικά της κρεβάτια στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Να έχει χώρους αντίστοιχους στον όγκο του κλινικού έργου», όπως διευκρινίζει ο ίδιος.


Επιπλέον, ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι το νέο ΕΣΥ χρειάζεται ένα νέο υγειονομικό χάρτη που θα πρέπει να γίνει αντικείμενο ευρύτατης διαβούλευσης. «Έτσι τα επιστημονικά δεδομένα του χάρτη υγείας (επιδημιολογικά δεδομένα, πληθυσμιακές αλλαγές, υγειονομικές ανάγκες) θα συνδεθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας. Θα αποκτήσουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τις απαραίτητες παρεμβάσεις σε υποδομές, προσωπικό, επιστημονική εξειδίκευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............