Η απάντηση της διοίκησης ένωσης Σητείας σε δημοσιεύματα αυτή την περίοδο. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

08 Δεκεμβρίου 2020

Η απάντηση της διοίκησης ένωσης Σητείας σε δημοσιεύματα αυτή την περίοδο.

 Η Διοίκηση της Ένωσης βρίσκεται σε ένα συνεχή αγώνα και σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε σε δράση και λειτουργία την Ένωση Σητείας και γι αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε σε πραγματικά γεγονότα στα όσα καταγράφονται σε δημοσιεύματα αυτή την περίοδο.


Όταν αναλάβαμε την διοίκηση της Ένωσης το 2015, θέσαμε κάποιους στόχους με πρωτεύοντες την διατήρηση της  Ένωσης , την αξιοποίηση κι εμφιάλωση του ποιοτικού ελαιολάδου της περιοχής και την ικανοποίηση κατά το δυνατόν των υποχρεώσεων στους εργαζόμενους , στους παραγωγούς και δευτερευόντως στους υπόλοιπους,  προμηθευτές  και τράπεζα , λαμβάνοντας πάντα υπόψη την κακή οικονομική κατάσταση που βρισκόταν η Ένωση , το συνολικό χρέος της οποίας  ξεπερνούσε τα 40 εκατομμύρια ευρώ. 

Σε μία δεινή  και απαξιωτική κατάσταση , καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια να είναι η μοναδική Ένωση στην Ελλάδα που δεν  ετέθη σε εκκαθάριση με αυτήν την  αρνητική θέση και μάλιστα να μετατραπεί σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη όπως προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο του 2014.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα,  να απαλλάξουμε τους Συνεταιρισμούς από την υποχρέωση της καταβολής του δεκαπλάσιου της συνεταιριστικής μερίδας , δηλαδή 14 εκατομμύρια €, σε περίπτωση  που η Ένωση πήγαινε σε εκκαθάριση .

Παράλληλα εξασφαλίσαμε με την υλοποίηση της συμφωνίας  εξυγίανσης να αποπληρωθούν οι αγρότες με 500.000 € , να ικανοποιηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις προς  τους εργαζόμενους  με 1.100.000 € , στην εφορία 1.000.000 €, στη ΔΕΗ 250.000 € , στους προμηθευτές 500.000 € και στο ΙΚΑ 1.000.000 € μέχρι σήμερα, για παλιές και νέες εισφορές .

Όλα αυτά εκταμιεύτηκαν από την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ προκειμένου να συνεργαστούμε με την εταιρία του κ Κεφαλογιάννη και να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης που είχε καταρτιστεί και το οποίο προέβλεπε την αποπληρωμή των εργαζομένων , των προμηθευτών και της τράπεζας , αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο του 2020 έως και 20 χρόνια μετά .

Για διάφορους λόγους  η συνεργασία αυτή διεκόπη στο αρχικό στάδιο λειτουργίας της νέας εταιρίας με αποτέλεσμα να βρεθούμε και πάλι στη θέση της εκκαθάρισης. 

Με όλες τις υποχρεώσεις να επανέρχονται χωρίς ορίζοντα καταβολής αφού δεν υπήρχαν  τα απαιτούμενα έσοδα και με την αξία των περιουσιακών στοιχείων της Ένωσης , να μην ξεπερνούν το 10% των συνολικών υποχρεώσεων .

Την περίοδο αυτή, δηλαδή  από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 ,  έγινε ένας μεγάλος αγώνας και μία προσπάθεια , αφ ενός μεν να μην κλείσει η Ένωση κι αφετέρου να βρεθούν νέοι αξιόπιστοι συνεργάτες για την εμφιάλωση και προώθηση του ελαιολάδου προκειμένου να εξασφαλίσουμε πόρους για να καλυφθούν  οι υπάρχουσες οικονομικές υποχρεώσεις σε  όποιο βαθμό αυτό μπορούσε να γίνει .

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ένωση δεν διαθέτει άλλα έσοδα και η οικονομική κρίση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω της πανδημίας.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι πρώην εργαζόμενοι αλλά κατανοώ το δικαίωμα τους να υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους , δίκαια ή άδικα . Όμως έχουν υποχρέωση αυτό να γίνεται με αναφορά σε πραγματικά γεγονότα ή καλύτερα να λέγεται όλη η αλήθεια γιατί η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το μεγαλύτερο ψέμα .

Όπως ανέφεραν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και είναι μία πραγματικότητα , από το 2010 ως το 2014 η Ένωση ουσιαστικά δεν λειτουργούσε , όμως:

  • η μισθοδοσία ,
  • οι ασφαλιστικές εισφορές ,
  • ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών ,
  • οι αποζημιώσεις από τον ΟΑΕΔ, για έξι χρόνια και για 65 υπαλλήλους , ήταν 8 εκ ευρώ συνολικά .

Αξιολογώντας την εξαετία δεν ανέφεραν ότι με αυτές τις ασφαλιστικές εισφορές , αρκετοί συνταξιοδοτήθηκαν .

 

Δεν ανέφεραν ότι το ΙΚΑ ζήτησε να περικοπούν ασφαλιστικές εισφορές από τους εργαζόμενους αφού δεν υπήρχε πραγματική εργασία τη συγκεκριμένη περίοδο, για να προβεί η Ένωση σε ρύθμιση των εισφορών.

Δεν ανέφεραν ότι εάν η Ένωση ετίθετο  σε εκκαθάριση το 2014 το ποσό που αναλογούσε στους εργαζόμενους ήταν 350.000 στο σύνολο του .

Δεν ανέφεραν ότι έγιναν 13 δρομολόγια στην Αθήνα παρουσία εργαζομένων και του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας του κ Τσιφετάκη , προκειμένου να διαφοροποιήσουμε το ποσό των 350.000 € που αναλογούσε σε όλους , για να πάρουν τελικά 1.100.000 ευρώ  το 2016.

Δεν ανέφεραν σε καμία δημόσια τοποθέτηση τους , πέρα από την άστοχη κριτική τους , τι έπραξαν αυτοί που είχαν θέσεις ευθύνης στα έξι χρόνια κατάρρευσης της Ένωσης και τι ενέργειες έκαναν για να μην συσσωρευτούν όλα αυτά τα χρέη.

Δεν ανέφεραν τίποτα για την απαξιωμένη κι αποκομμένη Ένωση από τους Συνεταιρισμούς και από την κοινωνία .

Δεν ανέφεραν την οικονομική κατάσταση που υπέστησαν τα κυριότερα προϊόντα της περιοχής , το λάδι και το κρασί , δεν ανέφεραν τίποτα για το κλείσιμο όλων των δραστηριοτήτων της Ένωσης.

Αν όλα αυτά δεν επηρεάζουν μία περιοχή που η οικονομία της στηριζόταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό στους 5.000 τόνους εμφιαλωμένου ελαιολάδου, στους 2.000 τόνους εμφιαλωμένου κρασιού , στα 5 πρατήρια γεωργικών εφοδίων , στα 2 S/M  , στις ζωοτροφές  , στους 120 εργαζόμενους …. αν όλα αυτά δεν επηρεάζουν άμεσα τις ενέργειες και τις αποφάσεις της σημερινής διοίκησης , αν δεν έχουν σημασία και βαρύτητα για αυτούς που συνεχώς κατηγορούν και συνεχίζουν να επιζητούν το κλείσιμο της Ένωσης ,  το αφήνω στην κρίση του αγρότη , του κάθε καλοπροαίρετου πληττόμενου εργαζόμενου και της κοινωνίας γενικότερα.

Αναφορικά με την επικαιροποιημένη μελέτη βιωσιμότητας,  έπρεπε να αποφασιστεί  η βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ένωσης  ή η συνεργασία με επενδυτές για εμφιάλωση και προώθηση του ελαιολάδου.

Στην πρώτη περίπτωση ,αν η Ένωση ετίθετο σε εκκαθάριση  και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων της Ένωσης από ορκωτούς  εκτιμητές  με τα νέα πλέον  δεδομένα ,  οι εργαζόμενοι προέβλεπε  να λάβουν όταν κι όποτε αυτό γίνει ,  λιγότερο από 200.000 € συνολικά . Στην δεύτερη περίπτωση της συνεργασίας , η συμφωνία εξυγίανσης η οποία και εγκρίθηκε τελικά για υλοποίηση , προβλέπει για τους εργαζόμενους συνολικά 1.100.000 €, από το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό του 1.850.000 € και όχι 3.000.000 € που αναφέρεται από τους  εργαζόμενους , αφού το 1.100.000 € περίπου αποδόθηκε το 2016 .

Η αποπληρωμή  θα γίνει για το μεγαλύτερο ποσό των 900.000 € περίπου σε 10 χρόνια κατ’ εξαίρεση των άλλων προμηθευτών που θα γίνει σε 20 χρόνια .

Η τράπεζα προβλέπεται να πάρει 5.700.000 € από τα 32.000.000 € στα 20 χρόνια επίσης . Όλα αυτά δεν αμφισβητούνται , είναι αριθμοί και χρονοδιαγράμματα που έχουν καταγραφεί και κατατεθεί για υλοποίηση .

Επίσης όλα αυτά έγιναν με πλήρη διαφάνεια και μάλιστα τον Ιούλιο του 2020 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ η γνωστοποίηση για την κατάθεση της αίτησης προς επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης . Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας .

Πάνω και πέρα από όλα αυτά , υπάρχει το ελπιδοφόρο νέο , ότι αυτή  η προσπάθεια των έξι  ετών έδωσε καρπούς και θα είμαστε έτοιμοι στο επόμενο δεκαήμερο να αγοράσουμε λάδι .

Έχουμε πάρει την άδεια λειτουργίας και ολοκληρώνεται η συντήρηση των κτιρίων και του μηχανολογικού εξοπλισμού .Έχουμε προσλάβει 4 μόνιμους υπαλλήλους  και 2 εποχιακούς από τους  πρώην εργαζόμενους της Ένωσης  και προβλέπεται σε πλήρη ανάπτυξη της δραστηριότητας του ελαιολάδου  σε βάθος πενταετίας να απασχολήσουμε 55 εργαζόμενους .

Σήμερα στην υπηρεσία της Ένωσης απασχολούνται συνολικά 15 εργαζόμενοι .

Θεωρούμε ότι πράξαμε το ανθρωπίνως δυνατό , παρά τις αντίξοες συνθήκες με τα καλύτερα κατά το δυνατόν αποτελέσματα για όλους και πιστεύουμε ότι ο χρόνος και οι αγρότες θα μας δικαιώσουν.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας ΑΕΣ

Μανώλης Μαυροματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............