"Αντώνη παλικάρι μου, δεν φταις εσύ που έσβησες πρίν ανθίσεις" - του Γιάννη Λιονάκη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

08 Δεκεμβρίου 2020

"Αντώνη παλικάρι μου, δεν φταις εσύ που έσβησες πρίν ανθίσεις" - του Γιάννη Λιονάκη

 Θλίψη σκόρπισε σε όλη την Κρήτη ο άδικος χαμός ενός ακόμη νέου ανθρώπου σε τροχαίο δυστύχημα. Ο Αντώνης Στρατιδάκης "έφυγε" γρήγορα από ζωή, μόλις στα 16 του χρόνια, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.


Σήμερα συγγενείς και φίλοι θα του πουν το τελευταίο αντίο, στις Λούρες του Δήμου Γόρτυνας.

Ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α) Γιάννης Λιονάκης με μία συγκλονιστική ανάρτησή του, αναφέρεται στον αδικοχαμένο νέο, αλλά και στη μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων, με θύματα εφήβους.Η ανάρτηση

ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ, ΠΟΥ ΕΣΒΗΣΕΣ ΠΡΙΝ ΑΝΘΙΣΕΙΣ, ΣΤΟ ..ΛΙΟΦΥΤΟ!

Αντώνη, Μιχάλη, Γιώργο, Γιάννη, Μανόλη,πιστέψτε με δεν φταίτε εσείς,που δεν σας αφήσαμε να μεγαλώσετε!Δεν ήσασταν άτυχα,κακορίζικα..

Απλά κάνουμε πως δεν ξέρουμε,πως δεν βλέπουμε,πως δεν καταλαβαίνουμε ,πως δεν μας αφορά.

Και είμαστε μοιραίοι και τραγικοί γιατί,

δεν καταλάβαμε πως, όταν μας βλέπατε να σας πηγαίνουμε στο σπίτι από το μαιευτήριο στην αγκαλιά της μαμάς ή και της γιαγιάς,το κάναμε λέει,επειδή σας αγαπούσαμε πολύ και σας θέλαμε αγκαλιά..

Δεν καταλάβαμε πως, όταν σας πήγαμε για το πρώτο σας εμβόλιο η μαμά σας κρατούσε αγκαλιά χωρίς ζώνη για να μην κλαίτε,λέει..

Δεν καταλάβαμε πως ,όταν σας βάζαμε στην κούνια να κοιμηθείτε,ή όταν καλύπταμε τις γωνιές στο τραπεζάκι στα πρώτα σας βήματα ,το κάναμε γιατί φοβόμασταν μη χτυπήσετε το κεφαλάκι σας, κι ας σας αφήναμε αμολυτά στο πισω κάθισμα του αυτοκινήτου να πάμε την πρώτη σας βόλτα για να νοιωθετε ωραία,λέει ..

Δεν καταλάβαμε πως όταν ανεβοκατεβαίνατε τις σκάλες του σπιτιού, σας λέγαμε συνεχεια..μη ,γιατί σας αγαπούσαμε και φοβόμασταν μη πέσετε και χτυπήσετε τα γονατά σας ή το κεφαλάκι σας, λέει..Ενώ τα γόνατα και το κεφαλάκι σας άντεχαν όταν πηγαίναμε στη θεία κι ήσασταν όρθια ανάμεσα στα καθίσματα,λυτά,γιατί έπρεπε να..βλέπετε έξω,λέει..

Δεν καταλάβαμε πως, όταν πηγαίναμε στα γενέθλια όλοι χωρίς ζώνη ,βλέπατε τον μπαμπά να πίνει,να μεθά ,να ξεκουμπουρώνεται ,ή όταν οι έξυπνοι έβαζαν το δάχτυλο στη ρακί και σου το έφερναν στα χειλάκια και γελούσαν με τις αντιδράσεις σου εγκληματώντας, τάκαναν για να γίνεις αντράκι, λέει..

Άσε που ο μπαμπάς ύστερα οδηγούσε πολύ πιο ωραία πιωμένος,γιατί αυτόν δεν τον πιάνει,λέει..

Δεν καταλάβαμε πως όταν έγινες 7-8 χρόνων και δεν μας είδες ποτέ με ζώνη ,με κράνος,αλλά μας είδες με το χέρι έξω από το αυτοκίνητο,με το τσιγάρο και τον καφέ στο ένα και το τιμόνι στο άλλο και μας ζητούσες να σε πάρουμε στην αγκαλιά όντας σε στάση το αυτοκίνητο, και σε βάζαμε να γυρνάς το τιμόνι και να παίζεις την ..κόρνα,δεν σκεφτόμασταν πως σε ετοιμάζαμε για άλλα πράγματα .Το κάναμε για να μαθαίνεις από τώρα ,λέει..

Δεν καταλάβαμε πως στο χωράφι ,στο δρόμο για τη μάντρα,κι ύστερα στον αμαξωτό,που σε κρατούσαμε αγκαλιά και εσυ..γύριζες το τιμόνι και σου μιλούσαμε για τις ταχύτητες και πώς τις αλλάζουν,πάλι καμαρώναμε που τάπαιρνες ,λέει..

Δεν καταλάβαμε όταν στα 10-11σου σε στείλαμε για τσιγάρα με το αυτοκίνητο, αφού είναι κοντά και ξέρειςνα οδηγείς , και ο ..άλλος έλεγε ,καλά δεν έχει οδηγό το αυτοκίνητο;,Με κρυφό καμάρι λέγαμε , πόσο εύκολα τα καταφέρνει ο γιος μου,καμία φορά και η κόρη μου!

Δεν καταλάβαμε όταν στη μεγάλη κατηφόρα του χωριού που κρατούσαμε τη σέλα για να μάθετε ισορροπία στο μηχανάκι, σας ετοιμάζαμε για τα μεγάλα..κυβικά,τους εύκολους θανάτους και ήταν κάτι που έπρεπε να σας το μάθουμε να οδηγείτε μηχανή από τα 11σας λέει..

Δεν καταλάβαμε πως κινδυνεύετε όταν τα μισά παιδιά από το γυμνάσιο ακόμη πηγαίνετε με το μηχανάκι, χωρίς κράνος βέβαια , στο σχολείο σας, εμεις νομίζαμε πως μεγαλώσατε και δεν μας βάζατε σε κόπο να σας πηγαινοφέρνουμε,λέει..

Δεν καταλάβαμε πώς έγινε στα 16 σας, να σας στέλνουμε για δουλειές με το επιβατικό ή το φορτηγο ,αφού ξέρετε και μπορείτε και πρέπει να μας βοηθάτε,λέει ..

Δεν καταλάβαμε πως τα Ανάπηρα και τα σκοτωμένα παιδιά που γνωρίζουμε γύρω μας δεν ήταν μόνο ..άτυχα,άρα μπορεί να ..τύχει και σε μας.Μα αφού σε μας δεν..τυχαίνει λέει..

Δεν καταλάβαμε όταν σας είδαμε στα 18,19 σας να ..φτιάχνετε το αυτοκίνητο σας με ζαντολάστιχα κλπ, και να γυαλίζετε τη 1000άρα μηχανή σας ,πως μάλλον δεν μπορείτε να τα κουμανταρετε,και δεν ψαχτήκαμε ακόμη και για το πόσο κάνουν ούτε πολλές φορές πού βρέθηκαν τόσα λεφτά!

Δεν καταλάβαμε πως κανένα τροχαίο δεν είναι τυχαίο,και πως δεν φταίει κανενός το ριζικό του..

Δεν καταλάβαμε γιατί η Αστυνομια(μπορεί παντού;)δεν μάζεψε τα μηχανάκια και δεν συγκέντρωσε πληροφορίες από το σχολείο σας για το τι κάνετε με αυτό το ζήτημα και στον.. εισαγγελέα ή δεν την έφεραν οι δάσκαλοι σας να δούμε όλοι μαζί τι γίνεται..

Καλά αυτό που λέμε πολιτεία; Αφήστε το καλύτερα,πίκρα κι αδιαφορία ..

Δεν καταλάβαμε πως κάναμε τόσο αγώνα μαυτό το παλιόπραμα που μας βρήκε,τον ιό λέμε,και φτάσαμε να ξοδεύουμε τόσα ,και καλά κάνουμε,για να σώσουμε κατά κανόνα ηλικιωμένους ανθρώπους και ξεχάσαμε πως σε σας ούτε ένα γαμημένο τεστ δεν προλάβαμε να κάνουμε,γιατί για τα τροχαία δεν το βρήκαμε..ακόμη!

Δεν καταλάβαμε παλικαράκια μου πως δεν πρόλαβατε να αρρωστήσετε,για να σας βοηθήσουμε ..

Δεν καταλάβαμε πως η αδελφούλα σας θα διηγείται για χρόνια πώς έχασε το μικρό της αδελφάκι,και θα ξαναγελάσει στο γάμο της,πως τα γένια του πατέρα θα μεγαλώνουν ολόασπρα σε λίγο πάνω στο μαύρο του πουκάμισο, και η μάνα θα ξαναχαρεί,όταν θα βγαίνει η ψυχή της γιατί θα σας ..συναντήσει!

Πώς γίναμε έτσι; Πότε θα αλλάξουμε;;

Συλλυπούμαι τους δικούς σου Αντώνη..


Το δυστύχημα σημειώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Για άγνωστους λόγους, ο νεαρός έχασε τον έλεγχο του οχήματος που οδηγούσε. Ως αποτέλεσμα, αυτό βγήκε από την πορεία του και κατέληξε σε χωράφι δίπλα στο οδικό δίκτυο. Όπως όλα δείχνουν, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο αδικοχαμένος Αντώνης προσέκρουσε σε ελιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν η Αστυνομία αλλά και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, έσπευσε επί τόπου ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας του Χάρακα. Δυστυχώς, ωστόσο, για τον 16χρονο Αντώνη ήταν αργά, αφού φέρεται να είχε ήδη ξεψυχήσει. Εξάλλου, τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τροχαίο, το οποίο στοίχισε τη ζωή στον Μεσαρίτη έφηβο, διερευνώνται από την ΕΛ.ΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνήστε μαζί μας - krititraveller@gmail.com

Post Top Ad

.............