Δύο ξεχωριστά, τελείως διαφορετικά ημερολόγια για το 2021 - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

26 Δεκεμβρίου 2020

Δύο ξεχωριστά, τελείως διαφορετικά ημερολόγια για το 2021

 Μπορεί τα χάρτινα ημερολόγια/ατζέντες να τα έχουν αντικαταστήσει εν μέρει τα κινητά τηλέφωνα, ωστόσο, απ' ό,τι βλέπω όξω μου κι απ' ό,τι αισθάνομαι μέσα μου, η παράδοση της ατζέντας/ημερολογίου (ευτυχώς) ακόμα καλά κρατεί.


Για αρκετούς μάλιστα, η τελική επιλογή ημερολογίου αποτελεί ολόκληρη διαδικασία, σχεδόν ιεροτελεστική: δεν είναι μόνο η χρηστικότητα, είναι και η αισθητική, η ποιότητα του χαρτιού, του υλικού του εξωφύλλου και πόσα ακόμα που, η αλήθεια είναι, αντιπροσωπεύουν κάτι από την προσωπικότητα του τελικού αποδέκτη.

Δεν ξέρω αν είναι οι καλύτερες, οι πιο χρηστικές, οι πλέον φινετσάτες. Είπαμε, αυτά είναι και ζητήματα προσωπικής αισθητικής. Ελα όμως που είναι από τις καλύτερες, εξαιρετικά χρηστικές, ιδιαίτερες και, ναι, φινετσάτες καθώς έχει δοθεί σημασία στην κάθε τους λεπτομέρεια. Εν τω μεταξύ, παρ' ότι έχουν όλα τα παραπάνω κοινά, ταυτόχρονα είναι και τελείως διαφορετικές μεταξύ τους!

«Μη μετράς τις μέρες, κάνε τις μέρες να μετρούν»: Αυτός είναι ο τίτλος του φετινού ημερολογίου των εκδόσεων Αιώρα. Κάθε χρόνο, το συγκεκριμένο ημερολόγιο έχει και ένα ξεχωριστό εξώφυλλο. Για το 2021, τα παιδιά της «Αιώρας» επέλεξαν τα λόγια του σπουδαίου πυγμάχου και ανθρώπου με μεγάλη κοινωνική επιρροή (και αποδοχή) Μοχάμεντ Αλι (1942-2016). Στις εσωτερικές σελίδες του ημερολογίου (που κυκλοφορεί σε έξι χρωματικούς συνδυασμούς) κάθε εβδομάδα συνοδεύεται και με μία ρήση ή απόσπασμα από αγαπημένο βιβλίο: από στίχους της Πάτι Σμιθ έως αποφθέγματα ιαπωνικής φιλοσοφίας, κομμάτια παιδικών παραμυθιών και στίχους του Σεφέρη.

Ολα δένουν αρμονικά και με κάθε μέρα που περνάει, κάτι μένει. Γι' αυτό ξεχωρίσαμε και φέτος το συγκεκριμένο ημερολόγιο. Ισως γιατί, όπως λέει και η Αναΐς Νιν (η φράση «ανήκει» στην πρώτη βδομάδα του Μαρτίου): «Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι. Τα βλέπουμε όπως είμαστε εμείς». Θα το βρείτε στο aiora.gr, στα βιβλιοπωλεία, αλλά και στον χώρο των εκδόσεων, που φέτος κλείνουν 10 χρόνια στο βιβλιοπωλείο της οδού Μαυρομιχάλη 11.

Ημερολόγιο ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ: Το ανακαλύψαμε μόλις πέρυσι και το καλό που τους θέλω, να το βγάζουν κάθε χρόνο καθώς πρόκειται πραγματικά για ένα εξαιρετικό ημερολόγιο, που (όπως και των εκδόσεων Αιώρα) αντιπροσωπεύει ακριβώς τους εκδότες/δημιουργούς του.

Τα παιδιά της Λοκομοτίβα Cooperativa έχουν δημιουργήσει ένα ημερολόγιο... που τους μοιάζει: με μαύρο και κόκκινο εξώφυλλο, με το επίσης μαύρο/κόκκινο αστέρι, χρηστικό και κομψό (όχι με την αστική έννοια της κομψότητας, αλλά με την ουσιαστική), με χώρο για σημειώσεις, τηλέφωνα κ.λπ.

Η «Λοκομοτίβα» στην Μπόταση 7, στην ιστορική γειτονιά των Εξαρχείων, λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια ως καφέ/μπαρ, χώρος εκδηλώσεων και βιβλιοπωλείο.

Είτε περνώντας από εκεί, είτε μέσω του σάιτ τους, μπορείτε να βρείτε από το υπέροχο αυτό ημερολόγιο, μέχρι βινύλια και βιβλία (δεκτές και παραγγελίες συγκεκριμένων τίτλων βιβλίων ή δίσκων).

ΠΗΓΗ www.efsyn.gr/nisides/2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............