Η Αγία Αικατερίνη Στη Συνοικία Της Σπλάντζιας Στα Χανιά - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

25 Νοεμβρίου 2020

Η Αγία Αικατερίνη Στη Συνοικία Της Σπλάντζιας Στα Χανιά

 agia-aikaterinh-01


Ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης στη συνοικία της Σπλάντζιας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Άγιο Νικόλαο των Δομινικανών. Είναι δίκλιτος με ενιαία πρόσοψη που καταλήγει σε αέτωμα. Στο κέντρο της υπάρχει η βάση δίλοβου καμπαναριού. Η πρόσοψη είναι διαμορφωμένη με τη χρήση πεσσών και λαξευτών γείσων και τα θυρώματα επιστέφονται από γοτθίζοντα ανακουφιστικά τόξα. Στις πλάγιες όψεις έχει ανά ένα οξυκόρυφο παράθυρο.

υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε κατά τον 16ο αιώνα, καθώς η αρχιτεκτονική του παραπέμπει σε υστερογοτθικές μορφές. Η πρόσοψη του ναού της Αγίας Αικατερίνης είναι ενιαία, ενώ διακρίνεται η βάση του καμπαναριού στο κέντρο. 

agia-aikaterini-church%2B%25281%2529

0

Ένα στρογγυλό παράθυρο σε κάθε πλευρά εκατέρωθεν της βάσης του στολίζει την πρόσοψη και φωτίζει το εσωτερικό του ναού, που χωρίζεται από καμάρες με γείσο. Παρόλο που κατασκευάστηκε και λειτούργησε ως ορθόδοξη εκκλησία, ενσωματώνει τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο που συναντάμε στους καθολικούς ναούς. Το ένα από τα δύο κλίτη του ναού είναι αφιερωμένο στον τοπικό Άγιο Ιωάννη Ερημίτη.


A2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............