Ψάρεμα με κιούρτο - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

14 Νοεμβρίου 2020

Ψάρεμα με κιούρτο

 IMG_2664


Το ψάρεμα με κιούρτο είναι πολύ διαδεδομένο τόσο στις Ελληνικές όσο και στις Κυπριακές θάλασσες. Εγκυκλοπαιδικά, ο κιούρτος στην Κύπρο λέγεται και Σκαρκά. Το όνομα αυτό προήλθε λόγω του ότι στην Κύπρο χρησιμοποιούσαν κιούρτους για να παγιδεύουν μεγάλους Σκάρους.

IMG_2112

Πρόκειται για ένα τεμπέλικο ψάρεμα, αφού δεν χρειάζεται εξειδικευμένη διαδικασία ούτε κόπος για το ρίξιμο ενός κιούρτου.
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη, όπως σταθεροί ή σπαστοί. 
Οι τιμές τους δε αρχίζουν απο 25 ευρώ.
Ένας κιούρτος για να δουλέψει καλά και να φέρει θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να σκιουριάνει πρώτα. Με την πρώτη αγορά του δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθει άμεσα, αλλά θα πρέπει να τον βυθίσουμε για 5-6 μέρες σε θαλασσινό νερό ώστε το πλέγμα του να αρχίσει να σκουριάζει.

Για να φέρει θετικά αποτελέσματα είναι απαραίτητο να δολωθεί σωστά, με τέτοιον τρόπο ώστε το ψάρι να μην μπορεί να τρώει από τα εξωτερικά του κιούρτου, αλλά να το δελεάσουμε να μπει προς το εσωτερικό του και έτσι να το παγιδεύσουμε.

Ο κιούρτος μπορεί να δολωθεί τοποθετώντας δόλωμα στον πυθμένα του, όπως λέμε «να τον στολίσουμε». Ένα πολύ άριστο δόλωμα που προσελκύει τα ψάρια είναι η γλυστρίδα.

IMG_2655

IMG_2656

Άλλα δολώματα μπορεί να είναι σπασμένοι αχινοί μέσα σε τούλι, μύδια, ψωμοτύρι, λιωμένα ψάρια όπως ρέγγες, σαφρίδια, ακόμη και έτοιμη μαλάγρα.  
Ο κιούρτος μπορεί να ψαρέψει από λίγα μέτρα έως και πιο βαθιά, 20 m. Οι καλύτερες περιοχές είναι να τον βυθίσουμε κοντά σε βράχια-λιμενίσκους και γενικά σε περιοχές που είναι απαλλαγμένες από ρεύματα. Μπορεί όμως να βυθιστεί και πιο βαθιά, με μορφολογία βυθού τραγάνα, φυκιάδα.

IMG_2658

 Πρέπει να γνωρίζουν οι καινούριοι ψαράδες ότι οι κιούρτοι είναι στόχος για άλλους, πιο πονηρούς, που απλά περίεργοι τους ανεβάζουν και αν υπάρχει πιασμένο ένα αξιόλογο ψάρι τότε αυτό απλά εξαφανίζεται. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τα σημάδια που φουντάρουμε τον κιούρτο και η τσαμαδούρα, αν είναι δυνατό, να μην είναι εμφανής. 

Αυτό επιτυχάνεται αν τη βουλιάξουμε μόλις λίγα εκατοστά έως και ένα μέτρο μαζί με τον κιούρτο, ώστε αυτή να μην γίνεται εύκολος στόχος. Το βάρος που θα χρησιμοποιήσουμε για να κατεβάσουμε την ψαροπαγίδα στο βυθό πρέπει να τοποθετείται μέσα στον κιούρτο και όχι σε άλλα σημεία. Ένα φυσικό βάρος είναι η πέτρα της θάλασσας.

Τέλος, ο κιούρτος μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί και ως συντηρητής ζωντανών δολωμάτων ή από το σκάφος ή ακόμη και από στεριά.  

IMG_2660

IMG_2661


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............