Διαγωνισμός Φωτογραφίας “RURITAGE” που αφορά και την περιοχή του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

03 Οκτωβρίου 2020

Διαγωνισμός Φωτογραφίας “RURITAGE” που αφορά και την περιοχή του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη

 Η ICLEI Europe στο πλαίσιο του προγράμματος RURITAGE διοργανώνει διαγωνισμό Φωτογραφίας.


Η κοινότητα του RURITAGE σχηματίζεται από πολλές αγροτικές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο οι περισσότερες εκ των οποίων είναι «κρυμμένοι θησαυροί» με μοναδική ταυτότητα που μόνο οι ντόπιοι έχουν την τύχη να τις απολαμβάνουν…μέχρι τώρα! Αν θέλετε να δείξετε στον κόσμο ΤΙ είναι αυτό που κάνει μοναδική την δική σας περιοχή, δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό φωτογραφίας του RURITAGE.

Τι είναι ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις τοπικές κοινότητες να αναδείξουν τις προοπτικές και δυνατότητες της φυσικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς των αγροτικών τους περιοχών. Μια ευκαιρία να αποκαλυφθεί πώς είναι να βλέπουμε αυτές τις περιοχές από την τοπική άποψη και να κατανοήσουμε τι είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο γι ‘αυτές. Το πρωταρχικό θέμα του διαγωνισμού φωτογραφίας είναι η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των αγροτικών περιοχών. Παρ’ όλα αυτά, οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλλουν εικόνες που αντανακλούν μια ή περισσότερες από τις ακόλουθες πτυχές: φύση, τοπίο, αρχιτεκτονική, καθημερινή ζωή, φαγητό, παραδόσεις, προκλήσεις, προσκυνηματικός τουρισμός, ανθεκτικότητα, μετανάστευση και τέχνη-φεστιβάλ. Ο διαγωνισμός επικεντρώνεται στις παρακάτω περιοχές:

Όροι Συμμετοχής!

-Οι φωτογραφίες πρέπει να κατατεθούν από ενήλικα στο όνομά του ή σε όνομα ενός οργανισμού ή ινστιτούτου.

-Το άτομο θα πρέπει να είναι 18 ετών ή άνω.

-Οι φωτογραφίες θα πρέπει να έχουν τραβηχτεί ή να αντιπροσωπεύουν μια από τις περιοχές που αναγράφονται ανωτέρω.

-Ο/η φωτογράφος θα πρέπει να συμφωνεί ότι η εικόνα έχει τραβηχτεί σε μια από τις εν λόγω περιοχές. Η ευθύνη σε περίπτωση που η δήλωση δεν είναι αλήθεια, θα βαρύνει τον φωτογράφο.

-Οι συμμετέχοντες μπορούν να καταθέσουν φωτογραφίες απο όσες περιοχές (όπως αυτές ορίζονται άνωθεν) επιθυμούν.

-Κάθε συμμετέχων μπορεί να καταθέσει μέχρι και πέντε φωτογραφίες. Κάθε φωτογραφία πρέπει να μεταφορτωθεί μέσω ειδικής φόρμας υποβολής (ο σύνδεσμος παρέχεται παρακάτω). Οι φωτογραφίες που έχουν υποβληθεί για άλλους διαγωνισμούς δεν θα γίνονται δεκτές.

-Οι συμμετέχοντες πρέπει να κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που έχουν υποβάλει.

-Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν άδεια για λήψη της φωτογραφίας οποιουδήποτε ατόμου που μπορεί να αναγνωριστεί στη φωτογραφία. Σε περίπτωση που το άτομο που φωτογραφήθηκε είναι ανήλικο, πρέπει να υπάρχει άδεια του νόμιμου εκπροσώπου του (π.χ. των γονέων).

-Οι φωτογραφίες δεν επιτρέπεται να έχουν σκηνές βίας, σκληρότητας, γυμνό ή οτιδήποτε που μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό.

-Οι φωτογραφίες πρέπει να υποβάλλονται σε μορφή αρχείου .jpg ή jpeg και κάθε αρχείο μην ξεπερνάει τα 10MB.

-Ο φωτογράφος θα πρέπει να διατηρήσει το αρχικό αρχείο και, εάν είναι απαραίτητο, να το μοιραστεί με τους διοργανωτές στη μέγιστη ποιότητά του. Σε περίπτωση που το κοινόχρηστο αρχείο στη φόρμα υποβολής είναι της μέγιστης ποιότητας, αναφέρετέ το στο πεδίο «Πρόσθετα σχόλια».

-Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όποιον ενδιαφέρεται, εκτός από συγγενείς πρώτου βαθμού των διοργανωτών και μέλη της επιτροπής αξιολόγησης

Άλλες πτυχές:

Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να προσθέσουν ένα σύντομο κείμενο (έως 300 χαρακτήρες) που να περιγράφει τις υποβληθείσες εικόνες. Αυτό το κείμενο μπορεί να είναι οτιδήποτε: από μια περιγραφή του φωτογραφημένου τόπου έως ένα ποίημα. Η υποβολή του επεξηγηματικού κειμένου δεν αποτελεί υποχρεωτική απαίτηση.

Προθεσμία υποβολής
Απο 1η Ιουνίου 2020 έως 31η Οκτωβρίου 2020. Το πάνελ αξιολόγησης διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει την προθεσμία, εάν χρειαστεί ή να το συντομεύσει σε περίπτωση που επιτευχθεί η μέγιστη χωρητικότητα αποθήκευσης του ιστότοπου.

Διαδικασία επιλογής
Η επιτροπή αξιολόγησης που συγκροτήθηκε από ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, την UNESCO και το ICLEI Europe, θα αξιολογήσει τις εικόνες (University of Bologna, UNESCO, ICLEI Europe). Οι νικήτριες φωτογραφίες θα επιλεχθούν με βάση:
1) Σχέση με την περιοχή: Η φωτογραφία πρέπει να τραβηχτεί σε μία από τις αγροτικές περιοχές που αναφέρονται στην ενότητα «Τι είναι ο διαγωνισμός».
2) Σχέση με το αγροτικό θέμα: Η φωτογραφία θα πρέπει να σχετίζεται με το θέμα της αγροτικής ζωής και του περιβάλλοντος, καθώς και να επισημαίνει τις τοπικές διαδικασίες αναγέννησης (εάν είναι δυνατόν). Αυτό μπορεί να αναφέρεται σε: τοπίο, πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, γεωργία, αρχιτεκτονική, καθημερινή ζωή, τοπικές δραστηριότητες, παραγωγή τροφίμων, παραδόσεις, τέχνη, φεστιβάλ, τοπικές προκλήσεις κ.λπ. Αυτή η λίστα είναι ενδεικτική.
Πρόσθετοι πόντοι θα δοθούν σε εκείνες τις εικόνες (και τις περιγραφές τους) που ξεχωρίζουν λόγω της υψηλής καλλιτεχνικής και τεχνικής ποιότητας και της υψηλής πρωτοτυπίας και δημιουργικότητας.

Υπάρχει βραβείο;
Οι φωτογραφίες που πληρούν τις απαιτήσεις του διαγωνισμού θα δημοσιευτούν και θα προωθηθούν στον ιστότοπο RURITAGE καθώς και στα κοινωνικά μέσα, διασφαλίζοντας την προβολή των δημιουργών τους και παρουσιάζοντας τις αγροτικές περιοχές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ των υποβαλλόμενων φωτογραφιών, θα επιλεγούν τρεις καλύτερες φωτογραφίες. Η επικοινωνία με τους νικητές θα γίνει ατομικά μέσω email και τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο RURITAGE. Ο νικητής του πρώτου βραβείου θα προσκληθεί στο τελικό συνέδριο RURITAGE στο Παρίσι (Γαλλία) την άνοιξη του 2022. Τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής (2-3 διανυκτερεύσεις) έως και €500 θα καλυφθούν από το έργο RURITAGE (εξαίρεση: εάν το ο νικητής ταξιδεύει από τις Φιλιππίνες, την Κολομβία ή την Παλαιστίνη, το ανώτατο όριο είναι €1000). Σε περίπτωση που ο νικητής είναι οργανισμός ή ίδρυμα, οι διοργανωτές του διαγωνισμού φωτογραφίας θα καλύψουν τα έξοδα ταξιδιού μόνο για έναν εκπρόσωπό του.

Εικόνες των φωτογράφων που θα επιλεγούν ως δεύτερος και τρίτος φιναλίστ, θα παρουσιαστούν στο Τελικό Συνέδριο RURITAGE που θα διοργανωθεί στις εγκαταστάσεις της UNESCO στο Παρίσι το 2022. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν εμφανώς στον ιστότοπο RURITAGE ενώ θα απονεμηθούν και επίσημα δίπλωματα.

Οι καλύτερες φωτογραφίες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα συμπεριληφθούν σε έκθεση φωτογραφίας που θα διοργανωθεί σε διάφορες περιοχές που συμμετέχουν στο έργο RURITAGE.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων
Οι νικητές θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο, περίπου τέσσερις εβδομάδες απο το τέλος της περιόδου υποβολής.

Διαδικασία υποβολής των φωτογραφιών
Οι εικόνες πρέπει να υποβληθούν μέσω της παρακάτω φόρμας υποβολής εδώ.

Το RURITAGE σέβεται τα προσωπικά δεδομένα. Οι συνεργάτες RURITAGE που είναι υπεύθυνοι για το διαγωνισμό, θα επεξεργαστούν μόνο τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας των συμμετεχόντων ώστε να είναι εφικτή η συμμετοχή και η επικοινωνία για πιθανές ερωτήσεις/ενημερώσεις σχετικά με το διαγωνισμό (για παράδειγμα, για να ενημερώσουν τους νικητές). Τα δεδομένα των συμμετεχόντων θα υποβληθούν σε επεξεργασία στην Ευρώπη, σύμφωνα με το GDPR και τους εθνικούς νόμους περί προστασίας δεδομένων και ενδέχεται να κοινοποιηθούν μόνο στο προσωπικό του έργου ή στους παρόχους υπηρεσιών (π.χ. cloud, email). Τα δεδομένα θα διατηρηθούν μόνο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου RURITAGE. Τα δεδομένα δεν θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς. Μπορείτε να ασκήσετε τα δικαιώματά σας (πρόσβαση, διόρθωση, ακύρωση, περιορισμός, φορητότητα, αντίθεση) γράφοντας στοRURITAGE@iclei.org.

Περισσότερες πληροφορίες
Το RURITAGE είναι ένα τετραετές ερευνητικό έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ (ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018) και προσπαθεί να επιτρέψει και να προωθήσει την αναγέννηση της υπαίθρου μέσω της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Οι αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη μας λένε την ιστορία χιλιάδων ετών αλληλεπιδράσης μεταξύ της φύσης και της ανθρώπινης κοινωνίας. Αυτά τα τοπία ενσωματώνουν μοναδικά παραδείγματα πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, τα οποία όχι μόνο πρέπει να προστατεύονται αλλά και να αναγνωρίζονται ως κινητήρια δύναμη για την αειφόρο ανάπτυξη.

Το RURITAGE στοχεύει στη βιώσιμη ενίσχυση της μοναδικής τοπικής κληρονομιάς για περιφερειακή και κοινοτική ανάπτυξη. Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το διαγωνισμό RURITAGE Photo, επικοινωνήστε με RURITAGE@iclei.org.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............