Το Μαρτσαλιώτικο Φαράγγι - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

31 Οκτωβρίου 2020

Το Μαρτσαλιώτικο Φαράγγι

 1088


Το Μαρτσαλιώτικο Φαράγγι βρίσκεται ανάμεσα στο Αγιοφάραγγο και το Ακρωτήριο Κεφάλι μετά τη Μονή Οδηγητρίας στα νότια του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Υπάρχει πλούσια βλάστηση κι ένα πανέμορφο φοινικόδασος που βρίσκεται στα μισά της διαδρομής! Μέσα στο φαράγγι θα δείτε πολλές σπηλιές τις οποίες παλαιότερα οι ασκητές χρησιμοποιούσαν ως τόπο διαμονής. 

MARZA+1

Σήμερα κάποιες από αυτές μοιάζουν με αετοφωλιές. Καταλήγει σε μια θαυμάσια, βοτσαλωτή παραλία στο Λιβυκό πέλαγος. Η παραλία αυτή χρησίμευε ως λιμάνι και ήταν από τα σημαντικότερα της Μινωικής εποχής. 

1088_3

Επίσης ο Απόστολος Παύλος όταν ήρθε στην Κρήτη να διδάξει τον χριστιανισμό, έμενε ως ασκητής στα Μαρτσαλιώτικο φαράγγι και το Αγιοφάραγγο. Μέσα στο φαράγγι, στην αρχή της διαδρομής υπάρχει ένας πανέμορφος ναός, ο ναός της Παναγίας της Μαρτσαλιανής, ο οποίος έχει χτιστεί μέσα σε σπήλαιο. 

Για κάποιους λόγους αυτή η εκκλησία εγκαταλείφθηκε και σκεπάστηκε από βράχους λόγω των κατολισθήσεων. Πολλά χρόνια αργότερα, τον 19ο αιώνα ένας βοσκός της περιοχής ανακάλυψε τα ερείπια του ναού και μέσα σ' αυτόν την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 

1088_6

Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν τα ερείπια ενός άλλου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Μάρκελο από τον οποίο πήρε και την ονομασία του το φαράγγι. 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι διασώζονται ακόμα τα κελιά των Αγίων μοναχών Παρθένιου και Ευμένιου οι οποίοι έζησαν ως ασκητές για 12 χρόνια στα Μάρτσαλο και αργότερα έφυγαν για τη Μονή Κουδουμά όπου και την αναστήλωσαν. 

1088_4

Οι επισκέπτες πρέπει να ξέρουν ότι το φαράγγι είναι μέτριας δυσκολίας με ανηφόρες και κατηφόρες και η διαδρομή κρατάει περίπου μια ώρα. Επίσης θα πρέπει να επιστρέψουν πάλι μέσα από το φαράγγι ή να φύγουν εν πλω εάν έχουν τρόπο. Καλό θα είναι να κρατάτε νερό, μιας και δεν υπάρχουν πηγές στο φαράγγι. 

MARZA
 
1088_2
 
1088_5
 
1088_7

1088_8







ΠΗΓΗ: http://www.2811.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............