Ο γενικός Γραμματέας της Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού συμβάλλει για την ανεύρεση δύο σημαντικών εγγράφων που αφορούν την Παναγία Γκουβερνιώτισσα. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

31 Οκτωβρίου 2020

Ο γενικός Γραμματέας της Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού συμβάλλει για την ανεύρεση δύο σημαντικών εγγράφων που αφορούν την Παναγία Γκουβερνιώτισσα.

 Με τη βοήθεια του κ. Γιάννη Χρυσουλάκη , Γενικού Γραμματέα της Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, το Δ.Σ κατάφερε να έρθει σε επαφή με τον κ. Χρήστο Αραμπατζή , πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών που βρίσκεται στη Βενετία, ο οποίος με χαρά αποδέχτηκε το αίτημα μας ,να συμβάλλει για την ανεύρεση δύο σημαντικών εγγράφων που αφορούν την Παναγία Γκουβερνιώτισσα.


ΕΓΓΡΑΦΑ
Είναι ουσιαστικά η πρώτη προσπάθεια για την συγκέντρωση ψηφίδων της ιστορίας που αφορούν την Γκουβερνιώτισσα την περίοδο της Ενετοκρατίας.
Το πρώτο έγγραφο αφορά την παραχώρηση των Ποταμιών στον Ευγένιο Λαυρέντιο Μαριπέρο και βρίσκεται στο Δουκικό Αρχείο του Χάνδακα.
Να υπενθυμίσουμε πως το χωριό Ποταμιές ανήκε ως φέουδο στον Μάρκο Γραδονίγο, ένα πρόσωπο που σημάδεψε τη μεσαιωνική ιστορία της Κρήτης, αφού ταυτίστηκε με τη μεγάλη επανάσταση του 1363 και τη Δημοκρατία του Αγίου Τίτου.
(Πρόκειται για τη μοναδική στα χρονικά της ενετοκρατούμενης Κρήτης επανάσταση κατά την οποία οι ενετοί φεουδάρχες ξεσηκώθηκαν εναντίον της ενετικής διοίκησης).


Η επανάσταση αυτή κατεπνίγη από τον ενετικό στρατό και ο ίδιος ο Γραδονίγος αποκεφαλίστηκε στο Χάνδακα. Η περιουσία πέρασε τότε στον ευγενή Μαριπέρο.
Το δεύτερο έγγραφο αφορά το συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο ο ευγενής άρχοντας Φραντζέσκο Ντεμέτζο παραχωρεί το ναό στους ιερομόναχους Μακάριο και Παρθένιο Κονταρή.
Και τα δύο έγγραφα είναι σημαντικά και αν καταφέρουμε να διασφαλίσουμε αντίγραφα τους θα καταλάβουν περίοπτη θέση στην έκθεση Κειμηλίων της Γκουβερνιώτισσας.


Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών «η Γκουβερνιώτισσα» νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει και τους δύο εκ των προτέρων για τη βοήθεια τους.
Επίσης να επισημάνει πως στο πλαίσιο της δράσης του, προσπαθεί όχι μόνο να αναστηλώσει, συντηρήσει, αναδείξει και λειτουργήσει τον ιστορικό χώρο της μονής αλλά να συγκεντρώσει τα κομμάτια από το πάζλ της μακραίωνης ιστορίας της και να τα εκθέσει στους επισκέπτες και προσκυνητές της.
Στις φωτογραφίες : Το μοναστηριακό συγκρότημα της Γκουβερνιώτισσας , ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης και το κτίριο όπου στεγάζεται το ελληνικό Ινστιτούτο στη Βενετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............