Το Αρκάδι του δήμου Αρχανών Αστερουσίων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

10 Ιουλίου 2020

Το Αρκάδι του δήμου Αρχανών Αστερουσίων

1

Το Αρκάδι είναι οικισμός στην Επαρχία Μονοφατσίου και Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ν. Καζαντζάκη του Νομού Ηρακλείου. 

Βρίσκεται ανάμεσα στο οικισμό Δούλι και Δαμάνια σε υψόμετρο 520 μέτρα στην πλευρά του υψώματος Μονοδένδρι και σε απόσταση 30,8 χλμ απο το Ηράκλειο.

10

2

Το 1834 εμφανίζονταιι 6 οικογένειες Οθωμανών ενώ το 1881 αναφέρονταιι 57 και με την απογραφή του 2001 αριθμούν στους 57 κατοίκους. Οι κάτοικοι κατάγονται απο τα Ανώγεια Ρεθύμνης και εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την απελευθέρωση της Κρήτης. 

Διατηρούν την ιδιαίτερη προφορά των Ανωγειανών, όπως επίσης τα ήθη και τα έθιμα τους. Ασχολούνται κατα κύριο λόγο με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Παράγεται λάδι και κρασί.

12

11

3

4

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει το Ηρώο της οικογένειας των Σκουλάδων όπου κάθε χρόνο γίνεται μνημόσυνο για τους πεσόντες με μεγάλη απίχυση.
Κάθε καλοκαίρι γίνονται εκδηλώσεις απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού με ιδιαίτερη επιτυχία.
Πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου, στην εορτή του Μιχαήλ Αρχαγγέλου.

5

6

7

8

Σε πολύ κοντινή απόσταση απο το χωρίο βρίσκεται η Μονή Επανωσήφη, η οποία είναι μια απο τις πλουσιότερες μονές στον Νομό Ηρακλείου και στην Κρήτη γενικότερα, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Υπάγεται στο χωρίο Μεταξοχώρι. Η αποστασή της απο το Ηράκλειο ειναι 31,7 χλμ. Η πρόσβαση στο μοναστήρι μπορεί να γίνει απο διακλάδωση, δεξιά απο το28.6 χλμ της κεντρικής αρτηρίας Ηρακλείου - Πύργου Μονοφατσίου. Πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου και στις 3 Νοεμβρίου. 

Το 2001 απεγράφησαν 24 μοναχοί. 

9


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............