Η Καλλονή ή Σκιλλούς είναι χωριό της επαρχίας Πεδιάδας στο Νομό Ηρακλείου με 278 κατοίκους κατά την απογραφή πληθυσμού του 2001. Επίσης, είναι ένα από τα χωριά (του Δήμου ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ στον Νομό Ηρακλείου της Κρήτης.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκομία και την αμπελοκαλλιέργεια. Παράγεται επίσης σταφίδα. Μέσα στο χωριό λειτουργεί οινοποιείο της «Ενώσεως Πεζών» και βιοτεχνία σιδηρών κατασκευών. Υπάρχει Δημοτικό Σχολείο.
Ανατολικά του χωριού υπήρχε η Μονή της Αγίας Φωτεινής (Αγία Φωθιά) από την οποία διασώζεται μόνο ο τρίκλιτος ναός ερειπωμένος με υπολείμματα τοιχογραφιών.
Στο κέντρο του χωριού υπάρχει παλαιά κρήνη με δικέφαλο αετό και τουρκική επιγραφή , η οποία τοποθετήθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας
από Τούρκο, ο οποίος ανακαίνισε την κρήνη.
Στο βορειοδυτικό μέρος του χωριού σε απόσταση περίπου 3 χλμ. είναι τα ερείπια ενός φρουρίου. Ο Βασιλικάτα στο χάρτη του σημειώνει στη θέση
αυτή το χωριό της Πεδιάδας Castel del Cornaro, το οποίο αναφέρεται το 1583 με το όνομα αυτό και με 127 κατοίκους (Καστροφύλακας Κ 94).
Το χωριό αναφέρεται σε συμβόλαια του 1271 με το όνομα Sikillu. To 1278 αναφέρεται ως in casali Sichylu.
Το 1583 αναφέρεται στον Καστροφύλακα ως Schilús με 273 κατοίκους (Καστροφύλακας Κ95).
Από το ίδιο το χωριό καταγόταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Γεράσιμος Β΄ Παλλαδάς και μάλιστα το αναφέρει στη διαθήκη του: «Εγκαταλείπω την εν τω χωρίω Σκιλλούντι περιουσίαν μου» .
Και οι Τούρκοι σεβάστηκαν το όνομα του χωριού και το αναφέρουν Iskilus (Κρ. Χρονικά Α 93). Το ίδιο το όνομα του χωριού σχετίζεται με τη Σκιλλούντα, την πόλη του Ξενοφώντα στην Τριφυλία της Πελοποννήσου. Το όνομα προέρχεται από τη σκίλλα, τη γνωστή σκιλλοκρεμμύδα, η οποία αφθονεί σε ορισμένα μέρη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου