Tο Σπήλαιο Του Αγίου Αντωνίου Μέσα Στο Πανέμορφο Καταπράσινο Φαράγγι Της Πατσού - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

23 Οκτωβρίου 2022

Tο Σπήλαιο Του Αγίου Αντωνίου Μέσα Στο Πανέμορφο Καταπράσινο Φαράγγι Της Πατσού

   Tο Σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται βόρεια του χωριού Πατσός Αμαρίου, μέσα στο πανέμορφο καταπράσινο  Φαράγγι της Πατσού ή του Αγίου Αντωνίου.

 Το Σπήλαιο αυτό ονομάζεται και ως Σπήλαιο του Κραναίου Ερμή, καθώς ήταν ο τόπος λατρείας του Κραναίου Ερμή, όπως προκύπτει από την αναθηματική επιγραφή "Ερμή Κραναίω, Δώρος Στεφάνω ευχήν".


AGIOSANTONIOS

Σήμερα στο σπήλαιο υπάρχει το όμορφο Εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, του προστάτη των παιδιών, το οποίο είναι κάτω από τη Βραχοσκεπή του Φαραγγιού.  Το σπήλαιο, όπως και το φαράγγι, είναι επισκέψιμα καθώς έχουν διαμορφωθεί με διάφορες αισθητικές επεμβάσεις της Δ/νσης Δασών.

agios_antonios1

Περίπου 300 μέτρα μακρύτερα προς τα νότια βρίσκεται ένα δεύτερο μικρό σπήλαιο,  η Φουρναρέ.
Το 1885-6 έγιναν κάποιες ανασκαφές από τον F. Halbherr, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι. Τα ευρήματα ήταν ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, τα οποία και βρίσκονται στο Μουσείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το wikipedia.gr το 1894 βρέθηκαν και άλλα ευρήματα τα οποία πουλήθηκαν στον Arthur Evans και βρίσκονται στο Μουσείο της Οξφόρδης.

agiosantonios2

Οι πλέον πρόσφατες ανασκαφές έγιναν το 1989 από την ΚΕ΄Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Αυτές έδειξαν ότι η μινωική λατρεία ετελείτο κυρίως στο χώρο της Βραχοσκεπής και βρέθηκαν οστά ζώων που είχαν τεθεί στην πυρά, όπως επίσης και αγγεία-ειδώλια. Στις ίδιες ανασκαφές, τέλος, βρέθηκε ένα αγαλματίδιο του μυθικού θεού Πάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............