Η επιστράτευση και οι πρώτες ώρες του πολέμου στα Χανιά μέσα από τον τοπικό Τύπο - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

26 Οκτωβρίου 2022

Η επιστράτευση και οι πρώτες ώρες του πολέμου στα Χανιά μέσα από τον τοπικό Τύπο

 Η έναρξη του πολέμου σήμανε συναγερμό και στην Κρήτη, με τον τοπικό Τύπο να περιγράφει τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Με ανακοινώσεις φορέων και οδηγίες των αρχών για το «σβήσιμο των φώτων» και την επιστράτευση αντιμετώπισε ο Χανιώτικος Τύπος της εποχής την έναρξη του πολέμου.

 

Δύο εφημερίδες εκείνης της περιόδου, ο «Εσπερινός Ταχυδρόμος» και η «Εθνική Φωνή» περιγράφουν πώς βίωσε η πόλη την έναρξη του πολέμου. Το πρώτο σχόλιο για την έναρξη του πολέμου δημοσιεύτηκε στο φύλλο του «Εσπερινού Ταχυδρόμου» της 29ης Οκτωβρίου. Η εφημερίδα γράφει για τον «ενθουσιασμό του Κρητικού λαού επί τη αναγγελία της κηρύξεως του πολέμου», που όπως λέει, «είναι ανώτερος πάσης περιγραφής».
 
Αλλού στην εφημερίδα αναφέρεται ότι, «η λειτουργία των σχολείων διεκόπη, συνέπεια των γεγονότων επ’ αορίστον», ενώ περιγράφεται και η αντίδραση του λαϊκού στοιχείου με πολίτες που φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας, εμψύχωναν τον υπόλοιπο πληθυσμό.
 
Την ίδια ημέρα το φύλο της «Εθνικής Φωνής» εκδόθηκε με κεντρικό τίτλο: «ΕΡΡΙΦΘΗ Ο ΚΥΒΟΣ». Στην πάνω μέρος της πρώτης σελίδας η εφημερίδα αναφέρει. «Ο αγών μας κατά της Ιταλίας έγινε ιερός». «ΑΙ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΑΙ ΠΟΤΑΠΑΙ ΙΤΑΛΙΚΑΙ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑΙ».
 
Στο οπισθόφυλλο της η εφημερίδα αναφέρει: «Από τις πρωίας του χθες οι Ιταλοί, ήρχισαν επίθεση  κατά των  συνόρων μας.
Στην εφημερίδα καταγράφεται ο ενθουσιασμός του λαού επί τη  αγγελία της κηρύξεως του πολέμου» και γνωστοποιείται ότι, «η λειτουργία των σχολείων διεκόπη, συνέπεια των γεγονότων επ’ αόριστον».
 
Οι πρώτες ανακοινώσεις
Την ίδια ημέρα δημοσιεύονται και οι πρώτες ανακοινώσεις επιστράτευσης. Οι έφεδροι οπλίτες πεζικού, πυροβολικού όλων των όπλων καλούνται να παρουσιαστούν άμεσα στη Μεραρχία. Το ίδιο και όσοι έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν σε σώματα ασφαλείας και πυροσβεστική. Στις ανακοινώσεις των τοπικών αρχών για την ενημέρωση του πληθυσμού, περιλαμβάνεται  το τηλεγράφημα -διάγγελμα του Γενικού Διοικητή Κρήτης Παναγιώτη Σφακιανάκη προς τις Αστυνομικές αρχές και τους προέδρους των κοινοτήτων του Ν. Χανίων για απαγόρευση του φωτισμού, ενώ η διοίκηση Χωροφυλακής συνιστά στους πολίτες να καταφεύγουν σε υπόγεια σε περίπτωση βομβαρδισμού ενώ γίνεται αναφορά και στους εννέα σταθμούς πρώτων βοηθειών στην πόλη των Χανίων. Την ίδια ημέρα στην «Εθνική Φωνή» και τον «Εσπερινό Ταχυδρόμο» δημοσιεύονται και οι πρώτες ανακοινώσεις επιστράτευσης.
 
Οι έφεδροι οπλίτες πεζικού, πυροβολικού όλων των όπλων καλούνται να παρουσιαστούν άμεσα στη Μεραρχία. Το ίδιο και όσοι έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν σε σώματα ασφαλείας και πυροσβεστική.
 

Α. Νομικός  ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............