5 Ελληνικά Νησιά Που Εμφανίστηκαν Στον Ελληνικό Κινηματογράφο - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

17 Αυγούστου 2022

5 Ελληνικά Νησιά Που Εμφανίστηκαν Στον Ελληνικό Κινηματογράφο

 Η Ελλάδα είναι ερωτεύσιμη φυσικά, χωρίς επεξεργασίες και τεχνάσματα. Φαντάσου πόσο εντυπωσιακή φαντάζει μέσα από τον κινηματογραφικό φακό, που προσδίδει γοητεία σε όσα φιλτράρει!

Σε αυτό το αφιέρωμα συγκεντρώνονται οι 5 διασημότερες ταινίες που έχουν γυριστεί στα ελληνικά νησιά και έχουν διαφημίσει τον τόπο μας στο εξωτερικό! Κεφαλονιά, Άνδρος, Αμοργός, Ύδρα, Κρήτη, ιδού!
Η Κεφαλονιά μέσα από:
Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι
Αυθεντικός τίτλος: Captain Corelli’s Mandolin
Έτος Παραγωγής: 2001
Σκηνοθέτης: John Madden
Πρωταγωνιστούν:  Penélope Cruz, John Hurt, Christian Bale
A1
Εδώ δε διαφημίζεται ούτε η γοητευτική Πενέλοπε, ούτε ο διάσημος Κέητζ. Ούτε καν η ερωτική τους σχέση που επικρατεί εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ διαφημίζεται η Κεφαλονιά, η οποία βγήκε πραγματικά κερδισμένη από την προώθηση της ταινίας, καθώς σε κάθε της πλάνο ξετυλίγεται η ομορφιά του τόπου σε πράσινο και γαλάζιο.
Η ιστορία του ρομαντικού δράματος που διαδραματίζεται στα 1942 ανάμεσα στη νεαρή Κεφαλονίτισσα και τον Ιταλό φιλόμουσο λοχαγό, ντύνεται περίτεχνα με την αξιόλογη φωτογραφία και μαγική μουσική υπόκρουση της αμερικανικής παραγωγής. Οι κριτικές ήταν ανάμικτες, με μοναδικό κοινό στοιχείο την αποθέωση του φυσικού τοπίου!


  1. Η Άνδρος μέσα από:
Κορίτσια Στον Ήλιο
Ξένος τίτλος: Girls in the Sun
Έτος Παραγωγής: 1968
Σκηνοθέτης: Βασίλης Γεωργιάδης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Βόγλης, Άννε Λόνμπεργκ, Βαγγέλης Καζάν, Κώστας Μπάκας, Μιράντα Μυράτ

A2
Μία από τις διασημότερες ταινίες όλων των κατηγοριών! Αν και δεν είναι ξένη παραγωγή, κερδίζει τη θέση της στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, μόνο και μόνο για τη μεγάλη της απήχηση στο εξωτερικό. Ένας βοσκός προσφέρει αμύγδαλα σε μια Αγγλίδα τουρίστρια (Anne Lonnberg ), η οποία όμως παρεξηγεί τις βλέψεις του και αρχίζει να τρέχει. «Στάσου, που πας; Θέλω να σου δώσω μύγδαλααα!» φωνάζει! Εκείνος την ακολουθεί για να λύσει την παρεξήγηση και τελικά καταλήγει στη φυλακή κατηγορούμενος για βιασμό. Το μπέρδεμα αυτό δε λύνεται καθώς δε μιλούν την ίδια γλώσσα – τα μάτια όμως έχουν το δικό τους κώδικα επικοινωνίας, γεννώντας τον έρωτα στα πιο περίεργα μέρη.
Η ταινία είναι γυρισμένη στην Άνδρο, στις παραλίες, το λιμάνι και τα σοκάκια της. Η μουσική του Ξαρχάκου προσδίδει περισσότερη μαγεία στο ρομαντικό σύνολο. Το έργο ήταν υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας και η επίσημη ελληνική υποβολή για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
  1. Η Αμοργός μέσα από:
Απέραντο Γαλάζιο
Αυθεντικός τίτλος: Le grand bleu
Έτος Παραγωγής: 1988
Σκηνοθέτης:  Luc Besson
Πρωταγωνιστούν:   Rosanna Arquette, Jean-Marc Barr, Jean Reno

A3

Μια από τις αγαπημένες μου παράξενες ταινίες, το Απέραντο Γαλάζιο, μιλάει για έναν «άνθρωπο- δελφίνι» που καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη του για τους ανθρώπους και για τη θάλασσα. Το Απέραντο Γαλάζιο της Αμοργού αναδεικνύεται ιδανικά μέσα από τα φωτογενή πλάνα του Λικ Μπεσόν, με την  πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή του και τη διασημότερη στην Ευρώπη. Δυστυχώς στις ΗΠΑ δεν κέρδισε αντίστοιχο κοινό. Στη χώρα μας όμως βρήκε μεγάλη απήχηση, καθώς διαφημίζει το ωραίο μας νησί τόσο περίτεχνα.
Ο Ρενό πρωταγωνιστεί με έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ταινία, η οποία θυμίζει περισσότερο ντοκιμαντέρ για το θαλάσσιο κόσμο, παρά κινηματογραφική παραγωγή δράματος. Εκτός από τα υπέροχα πλάνα και τα μηνύματα του έργου, θα αγαπήσεις και τη μουσική του υπόκρουση, που ταιριάζει ιδανικά με τις ταξιδιάρικες εικόνες του.
Η Ύδρα μέσα από:
Το Παιδί και το Δελφίνι  
Αυθεντικός τίτλος: Boy on a Dolphin
Έτος Παραγωγής: 1957
Σκηνοθέτης: Jean Negulesco
Πρωταγωνιστούν: Alan Ladd, Clifton Webb, Sophia Loren

A4
Πρόκειται για την πρώτη ξένη παραγωγή που γυρίστηκε ποτέ στην Ελλάδα και αποτέλεσε την απαρχή της τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στην ταινία «Το Παιδί και το Δελφίνι», η Ύδρα είναι η πρωταγωνίστρια και αφήνεται ελεύθερη στα χέρια της καλλονής Σοφίας Λόρεν, που υποδύεται μια φτωχή σφουγγαρού. Σε μία από τις καταδύσεις της στα πράσινα νερά του νησιού, η «Φαίδρα»  ανακαλύπτει ένα αρχαίο άγαλμα καβάλα σε ένα δελφίνι, το οποίο λέγεται πως είναι μαγικό και μπορεί να πραγματοποιήσει τις ανθρώπινες ευχές.
Μαζί με την πανέμορφη Ύδρα, ερωτεύεσαι την εκρηκτική Λόρεν να τραγουδά το δημιούργημα του Τώνη Μαρούδα “τ’ είν’ αυτό που το λένε αγάπη”. Σε αυτή την ξένη παραγωγή, κάνει και τη μικρή του εμφάνιση ο Αλέξης Μινωτής.

  1. Η Κρήτη μέσα από:
Τα Ίχνη Οδηγούν στην Κρήτη
Αυθεντικός τίτλος: The Moon Spinners
Έτος Παραγωγής: 1964
Σκηνοθέτης: James Neilson
Πρωταγωνιστούν: Hayley Mills, Eli Wallach, Peter McEnery, Joan Greenwood, Ειρήνη Παππά

A5

A6
Αυτή είναι μια παραγωγή της Disney, γυρισμένη στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.  Η ιστορία μιλά για δύο Βρετανίδες που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο μεγάλο μας νησί. Εκεί θα βρεθούν μπλεγμένες σε μια περιπέτεια μυστηρίου, που εξελίσσεται σε σκηνικό έρωτα. Τα γυρίσματα του έργου έγιναν στις όμορφες τοποθεσίες της Κρήτης: Ελούντα, Κρίτσα, Ιεράπετρα και φυσικά στον Άγιο Νικόλαο.
Εκτός από τους ξένους πρωταγωνιστές, στην ταινία εμφανίζεται και η ταλαντούχα Ειρήνη Παπά, που παρά το μικρό της ρόλο, δίνει στην ξένη παραγωγή το κατάλληλο ελληνικό στοιχείο με την παρουσία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............