Ξεκινούν σήμερα Κυριακή τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2022» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

17 Ιουλίου 2022

Ξεκινούν σήμερα Κυριακή τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2022»

  Ξεκινούν σήμερα Κυριακή 17/7/2022 οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2022», οι οποίες και οργανώνονται επί 37 συναπτά χρόνια, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Αικατερίνης της ομώνυμης Συνοικίας του Ηρακλείου και αποτελούν πλέον θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Πόλης. 

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022. Τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2022», συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Κρήτης και η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν κάθε μέρα στις 9 το βράδυ στο πάρκο μπροστά από το Ναό της Αγίας Αικατερίνης.



Το πρόγραμμα

ΚΥΡΙΑΚΗ  17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

08.00 Τέλεση Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία Αγίας Αικατερίνης, μετά αρτοκλασίας, υπέρ υγείας, προόδου και ευημερίας των Τακτικών και Επίτιμων Μελών του Συλλόγου.

Επιμνημόσυνη δέηση των αποβιωσάντων Τακτικών και Επίτιμων Μελών του Συλλόγου.

21.00 Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης και την απελευθέρωση της χώρας μας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Θα προβληθεί η ξακουστή ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη που παραμένει μέχρι σήμερα από τις πιο αγαπημένες για το 1821. Λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, υπό τη βασιλεία του Βαυαρού Όθωνος, προσήγαγε σε δίκη τους μεγάλους οπλαρχηγούς του αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Γεώργιο Πλαπούτα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η περιβόητη αυτή δίκη συγκλόνισε το έθνος, επειδή οι πάντες γνώριζαν ότι οι δύο ήρωες ήταν απολύτως αθώοι. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αθανάσιος Πολυζωίδης και ο δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης αρνούνται να προσυπογράψουν την καθ’ υπαγόρευση από το παλάτι καταδίκη σε θάνατο των κατηγορουμένων. Η Ελληνική Επανάσταση δεν ήταν μόνο μια επανάσταση για να φτιαχτεί ακόμα ένα κράτος. Τουλάχιστον για τους Έλληνες. Ο λαός αυτός πάλεψε για να αποτινάξει τον τούρκικο ζυγό αλλά και για να μπορέσει και ο καθένας να αποκτήσει τα μέσα για να ζήσει, να πάψει ο ραγιάς να είναι ραγιάς. Η Δημοκρατία ήταν πάντα στη σκέψη του ελληνικού λαού και πάντα θα υπάρχει στο μυαλό του να τον ενοχλεί και να τον κάνει ανήσυχο με όποιο κόστος.

Την ταινία θα προλογίσει η εξαίρετη εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου κυρία Ελσα Τσαγκουρνή.

 ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022.

21.00* Μεγάλη συναυλία με το μουσικό συγκρότημα

          «ΑΡΜΟΣ».

          Το μουσικό σχήμα «Αρμός» δημιουργήθηκε το 1997 και αποτελείται από τους:
Απόστολος Ξυριτάκης- Πιάνο, ενορχήστρωση – Μάνος Σμαργιανάκης- τραγούδι,κιθάρα και τον
Λευτέρη Μουρτζάκη- Τραγούδι. Μαζί τους οι δεξιοτέχνες μουσικοί Στέφανος Κουρουπάκης

          (μπάσο)  και Θανάσης Βασιλάκης ( μπουζουκι, μαντολίνο)

Οι ¨Αρμός¨ έχουν γνωρίσει ευρεία αποδοχή κι έχουν λάβει θετικότατα σχόλια από τον τύπο

και τους αυστηρότερους μουσικοκριτικούς. Έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία μεγάλες

συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει για την αποψινή συναυλία έχουν συμπεριλάβει

τραγούδια από τους  δίσκους τους αλλά και διασκευές σε αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου, καθώς επίσης συνθέσεις μεγάλων συνθετών και σύγχρονων τραγουδοποιών με σεβασμό πάντα  στις πρωτότυπες εκτελέσεις

Βραβεύσεις μαθητών

Κατά την διάρκεια της συναυλίας, όπως έχει καθιερωθεί για 37 χρόνια, θα επιδοθούν οι έπαινοι στους μαθητές και στις μαθήτριες της Β΄θμιας Εκπ/σης που αρίστευσαν κατά την φετινή σχολική χρονιά 2021-2022 και έλαβαν τελική βαθμολογία πάνω από 18, καθώς επίσης και στα παιδιά που διακρίθηκαν σε διάφορους άλλους τομείς (όπως στον αθλητισμό, στη μουσική, στη κοινωνία, στην εργασία κ.α.) και που κατοικούν στην Συνοικία Αγίας Αικατερίνης.

Επίσης θα επιδοθούν χρηματικά βραβεία στους 10 πρώτους αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και στους 10 πρώτους αντίστοιχα του Λυκείου, από τον Μεγάλο Ευεργέτη της Συνοικίας μας, κον Κ. Μπαντουβά, στη μνήμη του αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης καπετάν Μαν. Μπαντουβά,  όπως έχει καθιερωθεί συνεχώς τα τελευταία 31 χρόνια.

ΤΡΙΤΗ  19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

21.00 * Θεατρική παράσταση από το «ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ» με την ξεκαρδιστική κρητική κωμική ηθογραφία της Δημουλά Σαλουστρου, “ΟΙ ΛΙΡΕΣ”.

Σκηνοθεσία Μιχάλης Μπαλαμουτσος.

Ηθοποιοί… Βαγγέλης Μαστορογιαννακης Λίτσα Χριστουλακη, Σοφία Αλεξάκη, Ελενη Μαράκη, Ευαγγελία Παπαδάκη,  Αντώνης Βούρλος. Τεχνικός..Μανουσος Μαυροφορακης. Διανθισμένο με υπέροχη παραδοσιακή κρητική μουσική από τους..Νίκο Ξυλούρη, Ψαραντώνη, Βασίλη Σκουλά, Βασίλη Σταυρακακη και τα Στρατακια…

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

*Προβολή της ταινίας «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»
21.00  * Παρουσίαση αφιερώματος για τα 100 χρόνια μετά την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, Θα προβληθεί κινηματογραφική ταινία στην οποία παρουσιάζεται η συγκλονιστική προσωπικότητα και ιστορία του Αγίου Νεκταρίου, του αγαπητού επισκόπου των απλών ανθρώπων, που παρά τις δυσκολίες, τους διωγμούς και τις συκοφαντίες που υπέστη ακολουθούσε πιστά τον Χριστό μέσω του προσωπικού του Γολγοθά και Σταυρού.

     Μία ιστορία νίκης κατά του πόνου και της αδικίας, που αγγίζει όλους τους ανθρώπους, που εμπνέει μέσα από τη ρήξη με το κατεστημένο, που δίνει μήνυμα βέβαιης ελπίδας. Ένας ύμνος στην ταπεινότητα, την πίστη και την αγιότητα που εξυψώνει το ανθρώπινο πνεύμα και νικά κάθε αδιέξοδο.

     Την ταινία σκηνοθετεί η Yelena Popovic που υπογράφει και το σενάριο.

Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Alexander Petrov, Mickey Rourke, Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, κ.α.

Μουσική: Zbigniew Preisner. Παραγωγή: Simeon Entertainment, View Master Films, σε συνεργασία με: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος o Γραικός, Eurogroup Ltd τους οποίους ευχαριστούμε πολύ.

Θα παρευρεθεί και θα ευλογήσει την εκδήλωση ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κος Ευγένιος ο οποίος για πρώτη φορά επισκέπτεται την συνοικία με τη νέα ιδιότητά του.

Θα προλογίσει ο Πανοσιολογιότατος άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη κος Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου.

Πριν την προβολή της ταινίας, η χορωδία της Ενορίας υπό την δ/νση του πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης κου Εμμ. Διακοσταμάτη θα ψάλλει το απολυτίκιο και εκκλησιαστικούς ύμνους του Αγίου Νεκταρίου.

*Μετά την προβολή της ταινίας, ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κος Ευγένιος, θα χαιρετήσει τους παρευρισκόμενους και θα τους προσφέρει αναμνηστική μικρή εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, προσφορά του Συλλόγου. 

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

21.00 Τα «ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ» θα μας οδηγήσουν σε μια μουσική διαδρομή στους δρόμους του ρεμπέτικου τραγουδιού. Θα ακουστούν τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, Παναγιώτη Τούντα, Σπύρου Περιστέρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Παπαϊωάννου καθώς και άλλα επιλεγμένα τραγούδια  του ελληνικού ρεπερτορίου από αξιόλογους συνθέτες.

Τα «ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ» έχουν ιδιαίτερη αγάπη στο ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο δεν είναι μόνο τραγούδι, είναι τρόπος και στάση ζωής.

Είναι ένα πασίγνωστο μουσικό σχήμα της πόλης του Ηρακλείου και αποτελείται από τους:

  • Βαγγέλη Κακουδάκη: τραγούδι, μπουζούκι, μπαγλαμά
  • Θεοφάνη Χάσκο:  τραγούδι, μπουζούκι
  • Γιώργο Χαλκιαδάκη: τραγούδι, κιθάρα

Νίκο Κάπλαντζη: τραγούδι. κρουστά

Καλούμε όλους τους «γνήσιους» ρεμπέτες να μην χάσουν αυτή την ανεπανάληπτη ρεμπέτικη βραδιά που θα μας προσφέρουν με  πολύ κέφι και μεράκι το μουσικό Κρητικό συγκρότημα «ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

21.00  *Με ιδιαίτερο σεβασμό την τελευταία ημέρα των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ 2022 παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στον δικό μας μεγάλο Καστρινό καλλιτέχνη Μανόλη Ρασούλη, ο οποίος έκλεισε 10ετία που έφυγε από κοντά μας.

Ο Μανώλης Ρασούλης ήταν ένας γνήσιος Κρητικός. Έγινε γνωστός ως  στιχουργός, τραγουδιστής, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Υπήρξε ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ανήσυχος και φωτεινός, που σε όλη του τη ζωή αναζητούσε, αγαπούσε και δημιουργούσε.

Ο Μανώλης Ρασούλης ανήκει στη γενιά τον τελευταίων μεγάλων ποιητών και στιχουργών  που με την καινοτομία στον στίχο του είναι ο μόνος μαζί με τον Ν.Καβαδια που ο κόσμος πρώτα ξέρει τον στιχουργό και μετά το συνθέτη.

Στίχους του Μανώλη Ρασούλη έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, οι Μάνος ΛοΐζοςΣταύρος ΚουγιουμτζήςΝίκος Ξυδάκης, Σταμάτης Γονίδης Πέτρος ΒαγιόπουλοςΣωκράτης Μάλαμας και Χρήστος Νικολόπουλος.

Τα μουσικά έργα του Μανόλη Ρασούλη, θα παρουσιάσει ο γνωστός καλλιτέχνης Γιάννης Παξιμαδάκης με το συγκρότημά του.

Το συγκρότημα το αποτελούν : Γιάννης Παξιμαδάκης μπουζούκι – τραγούδι. Φωτεινή Βουτυρά στο τραγούδι. Νίκος Σταματάκης κιθάρα-τραγούδι. Και Παναγ. Καπιζιώνης μπουζούκι-μαντολίνο-τραγούδι.

Στην εκδήλωση θα επιδοθούν για 37η συνεχή χρονιά οι έπαινοι και τα αναμνηστικά δώρα, στους φοιτητές και στις φοιτήτριες της Συνοικίας, που εισήχθησαν πέρυσι στα Α.Ε.Ι και Α.Τ.Ε.

«ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2022» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............