Ασθμα Συμπτώματα και θεραπεία για το βρογχικό και το αλλεργικό άσθμα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

21 Ιουνίου 2022

Ασθμα Συμπτώματα και θεραπεία για το βρογχικό και το αλλεργικό άσθμα

 Το άσθμα είναι μία χρόνια πνευμονολογική πάθηση. Μπορεί να είναι είτε βρογχικό είτε αλλεργικό. Εκδηλώνεται ως απόρροια της στένωσης των αεραγωγών, της διόγκωσής τους και της παραγωγής επιπλέον βλέννας. Αυτό προκαλεί δύσπνοια, συριγμό και βήχα. Για κάποιους ανθρώπους το άσθμα δεν είναι ενοχλητικό, ενώ για άλλους είναι ένα πρόβλημα που επεμβαίνει στην καθημερινή τους ζωή και τη δυσκολεύει.Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί περίπου 300 εκατομμύρια ασθενείς με άσθμα. Κάθε χρόνο περίπου 250.000 άτομα πεθαίνουν από αυτή τη νόσο. Είναι σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί εγκαίρως και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Αίτια και συμπτώματα άσθματος
Τα συμπτώματα του άσθματος διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οι κρίσεις άσθματος δεν συνοδεύονται πάντα από συμπτώματα. 

Τα κύρια συμπτώματα του άσθματος είναι:

Συριγμός κατά την εκπνοή
Δυσκολία στην αναπνοή
Πόνος στο στήθος
Βάρος στο στήθος
Αϋπνία
Βήχας

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιδεινώνονται αναλόγως του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο ασθενής: στη δουλειά όταν εισπνέει χημικά, καπνό, σκόνη ή αέρια, σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο όταν υπάρχει κρύος ή ξηρός αέρας, σε μέρη με αλλεργιογόνα (γύρη, μούχλα, τρίχωμα ή σάλιο ζώων).

Διάγνωση και εξετάσεις για το άσθμα
Η διάγνωση για το άσθμα γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο πνευμονολόγος. Απαιτείται κλινική εξέταση που περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, φυσική εξέταση, καταγραφή των συμπτωμάτων και της βαρύτητάς τους.

Στις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν συμπεριλαμβάνεται:

Σπιρομέτρηση: Αυτή η εξέταση εκτιμά το στάδιο στένωσης του βρογχικού σωλήνα ελέγχοντας πόσο αέρα μπορείς να εκπνεύσεις μετά από μια βαθιά ανάσα και πόσο γρήγορα μπορείς να αναπνεύσεις.

Μέτρηση μέγιστης ροής: Με μια ειδική συσκευή μετράται η δυσκολία της εκπνοής. Αν τα ευρήματα είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα αυτό είναι ένδειξη ότι οι πνεύμονές σου δε λειτουργούν σωστά και ότι το άσθμα θα επιδεινωθεί.

Για την πλήρη διάγνωση μπορεί να χρειαστεί να κάνεις επιπλέον εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, το τεστ αλλεργίας και η αιματολογική εξέταση για τον έλεγχο ηωσινόφιλων.

Αντιμετώπιση και θεραπεία άσθματος
Το άσθμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά. Η θεραπεία στοχεύει στον περιορισμό και την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα κάποιες φορές μπορεί να υποχωρήσουν και από μόνα τους, ωστόσο συνιστάται να απευθυνθείς άμεσα σε γιατρό ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν πρόκειται για αλλεργικό άσθμα, η αποφυγή του αλλεργιογόνου που το προκαλεί μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Η θεραπεία που συνήθως εφαρμόζεται περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή κατά περίπτωση. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει εισπνεόμενα, σε περίπτωση αλλεργικού άσθματος και αντιισταμινικά, ενώ σε περιστατικά κρίσεων άσθματος μπορεί να χορηγηθούν και εισπνεόμενα ταχείας δράσης.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να αναγνωρίζεις τα πρώτα συμπτώματα, ώστε να σπεύδεις εγκαίρως στο γιατρό. Ο πνευμονολόγος μπορεί να σου δείξει και κάποιους τρόπους, ώστε να μπορείς να ελέγχεις την αναπνοή σου σε περίπτωση κρίσης.

Επιπλέον, πρέπει να κάνεις ένα τεστ αλλεργίας, ώστε να διαπιστώσεις αν είσαι αλλεργικός σε κάτι για να το αποφεύγεις.

Κόστος αντιμετώπισης άσθματος
Το κόστος για την αντιμετώπιση του άσθματος εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις αλλά και από τα φάρμακα που θα χρειαστεί να λάβεις. Για να επιλέξεις τον καλύτερο γιατρό θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου την εμπειρία του στην αντιμετώπιση του άσθματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............