Ο Γιώργης Βιτώρος γεννήθηκε στο Κυπαρίσσι Τεμένους του Νομού Ηρακλείου. Είναι Απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Υπήρξε Διευθυντής της εφημερίδας "ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ" τη διετία 1975-76.
Το 1977 ίδρυσε την εφημερίδα "ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ" την οποία και διηύθυνε μέχρι το 1983.
Το 1984 ξεκίνησε στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Ηρακλείου·της ΕΡΑ 4 την επαφή με τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα με την εκπομπή "ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΣ ΤΑ ΣΟΡΔΙΝΑ". Η αγάπη που έδειξε ο κόσμος σ ' αυτή την εκπομπή γέννησε άλλες δυο ακόμη εκπομπές το ίδιο πετυχημένες. Την εκπομπή "ΠΟΙΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ" και "ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΜΥΡΩΔΙΑ".
Το 1984 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο και το 1992 το δεύτερο που είχαν εξαιρετική επιτυχία. Μεγάλη επίσης επιτυχία γνώρισαν και οι δίσκοι του με λαογραφικό περιεχόμενο και μαντινάδες.
Το 1987 και για μια τριετία υπήρξε Διοικητικός Διευθυντής του ΒΕΝΙΖΕΛΙΟΥ - ΠΑΝΑΝΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.
Το 1990 ξεκίνησε την επαφή του με την τηλεόραση. Οι εκπομπές του στην "ΚΡΗΤΗ TV" με τίτλο "ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ" και στη "ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ" στάθηκαν απλησίαστες σε ακροαματικότητα.
Το 1991 οργάνωσε εκδρομή στη Μήλο για να γνωρίσουν οι Κρήτες το νησί που βοήθησε το λαό μας σε δύσκολους καιρούς. Τότε μπήκαν τα θεμέλια της αδελφοποίησης του Αδάμαντα με τις κοινότητες των Σφακίων, αδελφοποίηση που είδαμε στην τηλεόραση το καλοκαίρι και έφερε δάκρυα στα μάτια όσων αγαπούν αυτό τον Άγιο τόπο.
Το 1992 το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ειδικών Παιδιών "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ" τίμησε το Γιώργο Βιτώρο με χρυσή πλακέτα για την προσφορά του στο Κέντρο. Συγκεκριμένα, με έρανο μέσω της εκπομπής "ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ" αγοράστηκε με τις δωρεές των τηλεθεατών ένα πούλμαν για να μεταφέρει στον Κρουσώνα, όπου το κέντρο αποκατάστασης, 80 επιπλέον παιδιά με πνευματική υστέρηση.
Το 1993 ο ΟΜΙΛΟΣ ΒΡΑΚΟΦΟΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΗΣ τίμησε το Γιώργο Βιτώρο στο κλειστό στάδιο "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ" του Ρεθύμνου για την προσφορά του στην παράδοση του τόπου μας. Το ίδιο έκαμαν και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών Αγία Βαρβάρα, Καλού Χωριού Μεραμβέλλου, Κριτσάς και ο Σύλλογος Ρίζες της Κρήτης του Ρεθύμνου, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβολιών Ρεθύμνου τον τίμησε με το Βραβείο "Εμμ. Λαγού" που για πρώτη φορά απονεμήθηκε το 1996.
Το 1994 άρχισε συνεργασία με το "CRETA CHANNEL". Δυο εκπορές του με τίτλους: "ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ" και "ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΡ" κρατούν τα σκήπτρα της ακροαματικότητας αφού κατάφερε μέσα από τις πρωτότυπες αυτές και με ιδιαίτερο ύφος εκπομπές το σημερινό πρόσωπο της λαογραφικής μας παράδοσης να παίρνει σάρκα και οστά, να γίνεται στοιχείο επικοινωνίας και διατήρησης της μνήμης.
"...Η συμβολή του Γιώργου Βιτώρου στην άνιση μάχη εναντίον της εισβολής των ξένων εθίμων και ηθών αποτελεί ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ που γίνεται σε μια κρίσιμη ώρα της ιστορίας του βίου και του πολιτισμού μας..." λέει κάπου ο Κωστής Φραγκούλης.
Ο Γιώργος Βιτώρος δεν είναι άγνωστος άλλ' αντίθετα επώνυμος χειριστής του Κρητικού λόγου. Ιδιαίτερα δύσκολου, αλλά γοητευτικού, όπως τα ψηλά βουνά ίση Κρήτης, που έχουνε ψυχή και φωνή κι αυτά και γλώσσα - τη γλώσσα της πέτρας και του βράχου - τη δική μας.
Γνωστός ακόμη σαν μαχητής στον αγώνα τον έσχατο να μη παραδοθούνε "τοις κυσί" τα ιερά και τα όσια, ήθη, έθιμα και γλώσσα, που είναι η Αγία Τριάδα του εθνικού και λαϊκού μας πολιτισμού, μαζί και η σκέψη, ακοίμητο καντήλι στο εικονοστάσι της παράδοσης, επιτελεί με θάρρος και συνέπεια το χρέος του.
Η συμβολή του Γιώργου Βιτώρου στην ευγενή αυτή αλλά σκληρή και άνιση μάχη, εναντίον της εισβολής των ξένων εθίμων και ηθών, αποτελεί εθνική αντίσταση που γίνεται σε μια κρίσιμη ώρα της ιστορίας του βίου και του πολιτισμού μας, ιδιαίτερα δε για την περίσωση της Κρητικής φυσιογνωμίας μας. Τόσο μάλλον που έχει ανοιχθεί για τους πολιορκητές η Κερκόπορτα και βρίσκονται ήδη εντός των τειχών. Εν τούτοις παρόλο που "εάλω η πόλις" ευάριθμοι αλλά γενναίοι μαχητές έχουν αποφασίσει να μείνουνε απροσκύνητοι και κινούμενοι από το χρέος παραμένουν ακλόνητοι, όπως οι τελευταίοι Κρήτες υπερασπιστές στα τείχη της Βασιλεύουσας, παρότι η Πόλη είχεν ήδη από ημερών αλωθεί. Και η μόνη σημαία που είχεν απομείνει να κυματίζει ελεύθερη ήταν η δική τους.
Μεταξύ των νέων Κρητικομάχων, τολμηρός, ακούραστος πεισματάρης κι εύστροφος αγωνιστής, αρματωμένος με σπαθί και με βαρύ κοντάρι κρητικό είναι και ο Γιώργος Βιτώρος. Ένας από εκείνους που είχα πρότυπο στις τρείς μαντινάδες - αφιέρωση του βιβλίου μου "Τα Δίφορα" όταν του πρόσφερα τιμής ένεκεν.
Όσο γρικούνται μπαλωθιές στσι κάμπους και στη ρίζα κάτεχε η Κρήτη μάχεται ορθή στα μετερίζα.
Κι όσο βαστούνε τ'άρματα άντρες με μαύρα γένεια θα μένουν απροσκύνητα τση Κρήτης τα μπεντένια.
Ο Γιώργος Βιτώρος τα βαστά και τα τιμά κάθε μέρα με την προσφορά του και με δύο φωτιές. Η μια κάννη του ραδιοφώνου και η άλλη της τηλεόρασης, καλός παιχνιώτης και στις δύο. Ραψωδεί μ'ένα δικό του τρόπο, με μαντινάδες, με ρίμες και σκοπούς, με λύρες κι ασκομαντούρες τους καημούς και τα πάθη και την αγάπη-μα και την αντρειωσύνη τση Κρήτης. Πλασμένα όλα με την πέτρα, το χώμα, το νερό και τη γλώσσα του λαού μας και ψημένα στο καμίνι της Κρητικής ψυχής είναι σαν πολύτιμα μυροδοχεία γεμάτα με ακριβά αρώματα του βουνού και του κάρου. Λυρικά, ευώδη κι αντρειωμένα, όπως είναι αυστηρό αλλά κι αίθριο, φλογερό και δροσιστικό μαζί το πρόσωπο της Κρήτης. Και το βλέμμα της, η "Κρητική ματιά" του Καζαντζάκη.
Κωστής Φραγκούλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου