Η στοά Μακάσι, από τον Προμαχώνα Μαρτινένγκο - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

11 Ιουνίου 2022

Η στοά Μακάσι, από τον Προμαχώνα Μαρτινένγκο

 1

 makasi2010a 
Η στοά Μακάσι, που βρίσκεται κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινένγκο (Τάφος Καζαντζάκη) και απέναντι από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, είναι συνολικού μήκους 110μ. και ένωνε το εσωτερικό της πόλης με το χώρο της ανατολικής χαμηλής πλατείας του προμαχώνα Μαρτινέγκο.  

makasi_3 

 makasi-1
 

Είναι μια από τις πολλές στρατιωτικές στοές του ενετικού οχυρωματικού περιβόλου που εξυπηρετούσε αποκλειστικά στη διακίνηση των στρατιωτών από το εσωτερικό της πόλης προς τον ανοιχτό χώρο της χαμηλής πλατείας του αντίστοιχου προμαχώνα όπου τοποθετούνταν τα κανόνια που προστάτευαν τον απέναντι προμαχώνα και την αντίστοιχη τάφρο.
mnimosin-12

Η συγκεκριμένη στοά χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινός χώρος συγκέντρωσης αιχμαλώτων από τα ναζιστικά όργανα κατοχής, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.  θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, σύνδεση της ιστορίας της Πόλης με το χώρο όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, όπως αρμόζει σε ένα λαό που σέβεται το παρελθόν και την ιστορία του.  
IMG_5916

IMG_5917

IMG_5920

IMG_5921


Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΜΑΚΑΣΙ

Τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 1943 λόγω του κινδύνου από την αύξηση των αντιστασιακών οργανώσεων στο Ηράκλειο, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν ομήρους περίπου 300 Ηρακλειώτες και τους φυλακίζουν στο « Μακάσι», τη Στοά κάτω ακριβώς από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.  Πρόκειται για το Μεγάλο Μπλόκο της Κρήτης.

Από τη Στοά Μακάσι οι όμηροι οδηγούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Ένα χρόνο αργότερα από τις 30 Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου, μέσα στα άλλα αντίποινα για την απαγωγή του Κράιπε, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν άλλους 400 πατριώτες από όλη την Κρήτη (Ελληνορθόδοξους και Ελληνοεβραίους) και τους οδηγούν στο «Μακάσι», όπου κρατούνται και οι προηγούμενοι κάτω από άθλιες συνθήκες. 

578968_414834015256354_335911866_n

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............