Οι 20 Καλύτερες Που Την Καθιστούν Παράδεισο Επί Γης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

03 Ιουνίου 2022

Οι 20 Καλύτερες Που Την Καθιστούν Παράδεισο Επί Γης

 Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, υπάρχει ένας τόπος ευλογημένος. Τοπίο μοναδικό, πολιτισμός αξεπέραστος, άνθρωποι ιδιαίτεροι. Ο λόγος για την Κρήτη, που φημίζεται για πολλά, αλλά και για τις μοναδικού κάλλους παραλίες της.

Παραλίες διαφορετικές, αλλά όλες τους ξεχωριστές και ιδιαίτερες, με τοπία που σε παραπέμπουν σε μέρη εξωτικά. Αλλες με αμμόλοφους, άλλες με ροζ άμμο, με φόντο κάστρα, με ένα κεδρόδασος να φθάνει μέχρι το νερό, παραλίες προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα, στη σκιά βράχων εκατοντάδων μέτρων. Ολες τους με νερά κρυστάλλινα, σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου. Παρακάτω ακολουθούν 20 παραλίες της Κρήτης, στις οποίες κάποιος, αν βρεθεί στη μεγαλόνησο, αξίζει να κάνει τη βουτιά του.

balos
Φραγκοκάστελο

Το Φραγκοκάστελλο βρίσκεται στον δήμο Σφακίων, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, περίπου 13 χλμ. δυτικά από τη Χώρα Σφακίων. Μια παραλία με φόντο ένα κάστρο. Τοπίο μοναδικό, δεν πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στην Κρήτη. Τα νερά είναι εξαιρετικά ρηχά, καθιστώντας την παραλία ιδανική για παιδιά.

domata
Γλυκά Νερά

Τα Γλυκά Νερά βρίσκονται στα Σφακιά. Μπορείτε προσεγγίσετε την παραλία είτε με καΐκι από το Λουτρό, είτε μέσω του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Για να βρείτε το μονοπάτι θα χρειαστεί να οδηγήσετε από τη Χώρα Σφακίων με κατεύθυνση προς Ανώπολη. Μετά από 2,5 χλμ. θα δείτε την ευδιάκριτη είσοδο του μονοπατιού στα αριστερά σας επάνω σε μία απότομη στροφή με σχετική σήμανση πάνω στον βράχο. Η κατάβαση διαρκεί περίπου 30 με 40 λεπτά. Μια πραγματικά συγκλονιστική παραλία που απλώνεται κάτω από ένα απόλυτα επιβλητικό τοπίο, με απότομους βράχους που υψώνονται ως και τα 500 μέτρα πάνω από την ακτή. Τα νερά κρυστάλλινα και παγωμένα και σίγουρα αξίζει να δεις αλλά και να επισκεφτείς το ταβερνάκι που είναι χτισμένο πάνω σε έναν βράχο, μέσα στη θάλασσα.

elafonisi-creta
Δώματα

Η μαγευτική παραλία Δώματα βρίσκεται 7 χλμ. ανατολικά της Σούγιας και 58 χλμ. νότια των Χανίων, στην περιοχή Τσέσες. Και σε αυτή την παραλία η πρόσβαση γίνεται με βάρκα. Παραλία μαγευτική και εξαιρετικά απομονωμένη, το πιθανότερο αν πάτε είναι να είστε εσείς, η θάλασσα και ο ήλιος, όπου θα αντικρίσετε εκτός από τα καταγάλανα νερά και ένα μοναδικό φυσικό μνημείο με κοφτούς γκρεμούς που θυμίζουν στέγες και είναι το αποτέλεσμα του αέναου κυματισμού της θάλασσας, του αέρα και των τεράστιων ποσοτήτων χώματος και βοτσάλων που φέρνει το φαράγγι του Κλάδου και του Φλόκου το οποίο καταλήγει στην παραλία.

falasarna
Κεδρόδασος

Στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης, η παραλία Κεδρόδασος είναι μια καταπληκτική παραλία που δικαίως χαρακτηρίζεται ως επίγειος παράδεισος. Το Κεδρόδασος βρίσκεται 76 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων και ένα μόλις χιλιόμετρο δυτικά από τη διάσημη λιμνοθάλασσα στο Ελαφονήσι. Κι όμως, το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς απουσιάζουν οι ορδές τουριστών.
Η άκρως τροπική παραλία Κεδρόδασος είναι γεμάτη με δέντρα αρκεύθου, τα οποία μοιάζουν με κέδρους και αμμοθίνες, που θυμίζουν τις τροπικές παραλίες του Λιβάνου. Τα δέντρα κάνουν το τοπίο παραμυθένιο, ενώ η κάτασπρη άμμος και τα τροπικά νερά σε μεταφέρουν εντελώς αλλού, παραπέμποντας σε σκηνικό εκτός Ευρώπης.

fragokastelo
Ελαφονήσι

Λίγα μέτρα πιο πέρα από το συνήθως ήσυχο Κεδρόδασος βρίσκεται το δημοφιλές Ελαφονήσι. Τα γαλαζοπράσινα νερά, η ροζ άμμος και το απίστευτο τοπίο με την ισχυρή δόση εξωτισμού έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητα της συγκεκριμένης παραλίας, που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Και αν βρεθείς στην Κρήτη, όσο κόσμο κι αν έχει, πρέπει να πας. Το τοπίο είναι πραγματικά ανεπανάληπτο, θυμίζοντας μόνο πλαζ στον Ειρηνικό.

Λιμνοθάλασσα Μπάλου

Δίπλα στον Μπάλο βρίσκεται η μακράν πιο πολυφωτογραφημένη και τελευταία η πιο πολύβουη παραλία της Κρήτης. Η Γραμβούσα, με το κάστρο που έχτισαν οι Βενετοί, είναι μια χερσόνησος στα δυτικά της οποίας απλώνεται η μαγευτική παραλία του Μπάλου, μία από τις πιο όμορφες παραλίες τις Μεσογείου, βραβευμένη ως μία από τις καλύτερες του κόσμου και από το TripAdvisor. Πολύ ψιλή άσπρη και κόκκινη άμμος, ρηχά νερά και σε κάποιο σημείο μια λιμνοθάλασσα με καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Για να φτάσατε ως τη Γραμβούσα και την παραλία του Μπάλου, μπορείτε να πάρετε ένα από τα καραβάκια που καθημερινά ξεκινούν από το λιμανάκι της Κισσάμου (Καστέλι). Η παραλία του Μπάλου είναι προσβάσιμη και από την ξηρά.

Φαλάσαρνα

17 χλμ. από την Κίσσαμο (Καστέλι), στα βορειοδυτικά της Κρήτης, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία της Φαλάσαρνας. Νερά-κρύσταλλο και μια αμμουδιά ατελείωτη. Το λευκό και κόκκινο χρώμα της άμμου καθώς και η θέα των επιβλητικών βουνών που την κυκλώνουν καθιστούν το τοπίο ανεπανάληπτο.

glika-nera-cretaΠαραλία Αγιάννη στη Γαύδο

Η παραλία του Αγιάννη βρίσκεται στη Γαύδο, 4 χλμ. δυτικά του Σαρακίνικου. Απόμερη, αμμουδερή, γεμάτη θαλασσόκεδρους. Τοπίο άγριο που παραπέμπει περισσότερο σε Αφρική. Δεν είναι τυχαίο ότι το Discovery Channel την έχει ψηφίσει 2η καλύτερη παραλία στο κόσμο, μετά από μια παραλία στη Χαβάη.

Αμμόλοφοι Αγίου Παύλου

Η παραλία του Αγίου Παύλου βρίσκεται στα νότια του Ρεθύμνου, περίπου 50 χλμ. από την Αγία Γαλήνη. Ατμοσφαιρική, με τεράστιους αμμόλοφους, ύψους 30 μέτρων, να κατεβαίνουν από το βουνό και ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα!

Σούδα στον Πλακιά

Η Σούδα βρίσκεται 41 χλμ. νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, στην περιφέρεια του γραφικού χωριού Σελλιά, μόλις 3 χλμ. ανατολικά του Πλακιά. Η Σούδα βρίσκεται στην έξοδο μιας στενής καταπράσινης κοιλάδας που διαρρέει ο ποταμός Φοίνικας ή Φοινικιάς, κατά μήκος του οποίου υπάρχουν Κρητικοί φοίνικες. Και στο τέλος του «περάσματος» αυτού ξεδιπλώνεται η παραλία της Σούδας με τη χοντρή άμμο. Μόνο μείον ο αέρας που συχνά πιάνει η παραλία, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να σταθείς.

kedrodasos
Τρυπητή στα Αστερούσια

Η παραλία Τρυπητή βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου, περίπου 73 χλμ. από την πόλη και πολύ κοντά στον Λέντα. Η παραλία είναι με μια λέξη εκπληκτική, με πεντακάθαρα, πράσινα και πάντα ήρεμα νερά και ψιλό βότσαλο.

Αγιοφάραγγο

Το Αγιοφάραγγο βρίσκεται νότια του νομού Ηρακλείου, πολύ κοντά στα Μάταλα. Μια μοναδική ακρογιαλιά στην έξοδο ενός θρυλικού φαραγγιού, στο οποίο περπατάτε μισή ώρα από το κοντινότερο σημείο στάθμευσης για να φθάσετε, ή την προσεγγίζετε με βάρκα από τους Καλούς Λιμένες.

Κομμός

Η παραλία Κομμός βρίσκεται ανάμεσα στα Μάταλα και το Καλαμάκι, περίπου 66 χλμ. νότια του Ηρακλείου. Απέχει μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από τα Μάταλα. Εκεί ήταν κάποτε το λιμάνι της Φαιστού, που κατασκευάστηκε το 2000 π.Χ. Αμμώδης παραλία με γκρι άμμο, αδιαμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες και καθαρότερες της Κρήτης.

agiofaraggo
Νήσος Χρυσή

Η Χρυσή είναι ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης και απέχει περίπου 8 ναυτικά μίλια νότια από την Ιεράπετρα. Επίγειος παράδεισος με ξανθιά και άσπρη άμμο, αιωνόβιους κέδρους, κοχύλια και τροπικά, τιρκουάζ νερά που εξαντλούν όλο το εύρος της χρωματικής παλέτας του μπλε.

Αγία Φωτιά

47 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και 12 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας βρίσκεται η κοσμοπολίτικη παραλία της Αγίας Φωτιάς. Πρόκειται για έναν κόλπο καλά προφυλαγμένο από τους ανέμους, με πολλά πεύκα και ελιές στην παραλία, κατακάθαρα-καταγάλανα νερά και αμμώδη παραλία.

Αλώνα

Βορειοανατολικά του Ξερόκαμπου, μετά την αλυκή και το ποτάμι που διαρρέει το φαράγγι Κατσουνάκι, βρίσκεται η Αλώνα με τις αμμοθίνες και το λευκό κρινάκι που ανθίζει το φθινόπωρο. Η παραλία έχει άμμο και ρηχά καταγάλανα νερά, ενώ στα ανατολικά η παραλία διακόπτεται απότομα από υπέροχους βράχους.

tripiti-parali-creta
Φοινικόδασος του Βάι

Ανατολικά της Σητείας, περίπου 25 χλμ. από την πόλη και 6 χλμ. από το Παλαίκαστρο, πάνω στο ακρωτήριο Σίδερο, βρίσκεται η διασημότερη παραλία της ανατολικής Κρήτης με το μοναδικό φοινικόδασος στην Ευρώπη, το Βάι. Το σκηνικό παραπέμπει σε τροπική ακτή.

Ερημούπολη

96 χλμ. ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 26 χλμ. ανατολικά της Σητείας βρίσκεται η αρχαία πόλη Ιτανος. Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις μοναδικές παραλίες, οι οποίες περιβάλλονται από αρχαία. Μάλιστα, σε μία από αυτές θα κολυμπήσετε ακριβώς πάνω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ίτανος και με τη μάσκα σας θα μπορέσετε να δείτε τη μαγική αυτή εικόνα!

kedrodasos-1
Βούλισμα

Περίπου 12 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, στον δρόμο προς Σητεία, βρίσκεται το Βούλισμα με τα τροπικά νερά, την ψιλή άμμο και τις καταπράσινες πλαγιές.

Κολοκύθα

Η παραλία της Κολοκύθας βρίσκεται στην περιοχή της Ελούντας, περίπου 16 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο. Γαλαζοπράσινα νερά και άσπρη αμμουδιά συνθέτουν ένα παραδεισένιο και εξωτικό σκηνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............