Η Φανταστική Παραλία Του Αγίου Λουκά Γνωστότερη Ως Κολοκύθα. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

15 Μαΐου 2022

Η Φανταστική Παραλία Του Αγίου Λουκά Γνωστότερη Ως Κολοκύθα.

 K10


Η Κολοκύθα είναι ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται απέναντι από την χερσόνησο της Σπιναλόγκας, 12km βόρεια του Αγίου Νικολάο και πολύ κοντά στην Ελούντα, δημιουργώντας ενδιάμεσα έναν απάνεμο κόλπο. Απέναντι από το νησί υπάρχει η φανταστική παραλία του Αγίου Λουκά που είναι γνωστότερη ως Κολοκύθα.

K11

Για να έρθετε ως την παραλία θα πρέπει πρώτα να περάσετε μια πανέμορφη διαδρομή: Από την πόλη της Ελούντας, ακολουθήστε τον δρόμο που οδηγεί ανατολικά, κατά μήκος της παραλίας. Θα περάσετε τις παλιές αλυκές στα δεξιά σας, όπου πλέον βρίσκουν  καταφύγιο πολλά πτηνά, ακόμη και φλαμίνγκο. 

Ο δρόμος σε αυτό το σημείο διέρχεται από μια στενή λωρίδα γης, με θάλασσα εκατέρωθεν, και περνάει στην χερσόνησο της Σπιναλόγκας (κάποιοι αποκαλούν την χερσόνησο της Σπιναλόγκας ως Κολοκύθα λανθασμένα). Στη συνέχεια θα περάσετε από τον Πόρο, δηλαδή τη μικρή διώρυγα που κατασκεύασαν οι Γάλλοι το 1897 για να περνούν οι βάρκες από τη λιμνοθάλασσα της Ελούντας στον κόλπο του Μιραμπέλου. 

Εδώ υπάρχουν λίγοι πέτρινοι ανεμόμυλοι, ένα γραφικό γιοφύρι και βαρκούλες μέσα στη διώρυγα, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο. Στην συνέχεια ο δρόμος γίνεται χωμάτινος και μετά από 200-300m πρέπει να στρίψετε δεξιά (στον πατημένο δρόμο). Τον ακολουθείτε και διασχίζετε την χερσόνησο της Σπιναλόγκας κάθετα, με εκπληκτική θέα στις βραχώδεις ακτές της και στους εγκαταλελειμμένους αγρούς της.

K8
Μετά από 3-4 λεπτά πορείας, ο δρόμος καταλήγει στην εκκλησία του Αγίου Λουκά, όπου θα πρέπει να σταθμεύσετε. Από την Εκκλησία μπορείτε να διακρίνετε απέναντι το μικρό νησί της Κολοκύθας, όπου φωλιάζουν χιλιάδες γλάροι. Επίσης, βορειότερα διακρίνεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Φωκά, που χτίστηκε προς τιμή του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά για την απελευθέρωση της Κρήτης το 961μΧ από τους Άραβες, στην οποία αξίζει να πάτε περπατώντας.
K7
Από τον Άγιο Λουκά δεν φαίνεται η παραλία, καθώς την κρύβει η βλάστηση. Όμως από εδώ ξεκινούν 2-3 πολύ σύντομα παράλληλα μονοπάτια που όλα καταλήγουν στην παραλία. Μετά από 4-5’ θα αντικρύσετε μια από τις ωραιότερες παραλίες στην Κρήτη. 

Είναι μια απόμερη παραλίτσα με λευκή άμμο και καταγάλανα ήρεμα νερά, δίπλα σε παλιούς ελαιώνες και σιταγρούς. Σκιά μπορείτε να βρείτε στις 3-4 ελιές της παραλίας. Δυστυχώς, όμως έχει γίνει πλέον γνωστή και μαζεύει πάρα πολύ κόσμο. Ειδικά αν έρθετε Αύγουστο ή την ώρα που βρίσκονται τα εκδρομικά καραβάκια εδώ, μάλλον θα μαρτυρήσετε καθώς η παραλία είναι πολύ μικρή. Ωστόσο, μια επίσκεψη πρωί πρωί ή αργά το απόγευμα, θα σας πείσει ότι η παραλία είναι πραγματικά μοναδική.
K1

K2

K3

K4

K5

K6

ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............