«Απόκτηση αεροσκαφών κατάσβεσης πυρκαγιών και νυχτερινής ρίψης νερού εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2022» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

15 Μαΐου 2022

«Απόκτηση αεροσκαφών κατάσβεσης πυρκαγιών και νυχτερινής ρίψης νερού εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2022»

 Σε συνέχεια της υφ΄ ημών ερώτησης με αρ. πρωτ. 381/18-10-2021 και με θέμα: «Θα αποκτήσει η Ελλάδα αεροσκάφη για νυχτερινές ρίψεις νερού ένεκα των αναγκών επείγουσας και εκτεταμένης πυρόσβεσης;», της απάντησης αυτής από το υφ΄ υμών Υπουργείο με αρ. πρωτ. 14833/16-10-2021 και της επικείμενης έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου 2022, προμήθεια επτά (7) συνολικών πυροσβεστικών αεροσκαφών αναμένονται για τη χώρα μας - βάσει του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» - , εκ των οποίων πέντε (5) θα αποκτηθούν για τον εθνικό στόλο, ενώ δύο (2) αφορούν σε πλήρως χρηματοδοτούμενη προμήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), προς τον σκοπό της σύστασης του κοινού ευρωπαϊκού στόλου, μέσω του προγράμματος RescEU.


 Επιπρόσθετα και όπως μας δηλώθηκε σε ό,τι αφορά τη διαδικασία προμήθειας «…η Ε.Ε. την 28 Οκτωβρίου 2021 απέστειλε προς την εταιρεία επιστολή επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια αεροσκαφών CL-515, η οποία συνυπογράφηκε από τα συμμετέχοντα κράτη - μέλη. Ο συνολικός αριθμός προμήθειας αεροσκαφών για όλα τα κράτη - μέλη ανέρχεται σε είκοσι δύο (22) αεροσκάφη».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπεγράφησαν οι διακρατικές συμφωνίες μεταξύ της χώρας μας και της κατασκευάστριας εταιρείας των CL-515, όπως αναμενόταν, αφού το πρόγραμμα κατασκευής του εν λόγω τύπου πυροσβεστικών αεροσκαφών θα εκκινούσε τον Μάρτιο του 2022;

2. Ο υπάρχων εθνικός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών διήλθε το στάδιο της συντήρησής του, προκειμένου να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου 2022;

3. Πόσα πτητικά μέσα θα περιλαμβάνει αυτός, άμα τη ενάρξει αυτής, και ποιου τύπου;

4. Σε ποιες επιπρόσθετες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε το τρέχον χρονικό διάστημα και προ της ενάρξεως της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να ενδυναμώσετε τη δασική πυρόσβεση στη χώρα μας, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της καταστροφικής περσινής χρονιάς κατά την οποίαν κάηκαν τόσες χιλιάδες στρέμματα δασών όσες κάηκαν κατά την οχταετία 2013-2020;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και πλέον των ειρηθέντων κατά την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί των υπ’ αριθ. 435/ 17- 02-2022 (ΠΒ’ Συνεδρίαση της 28-02-2022), 1709/ 06-12-2021 (ΠΒ’ Συνεδρίαση της 28-02- 2022) και 483/ 02-03-2022 (ΠΘ’ Συνεδρίαση της 11-03-2022) Επίκαιρων Ερωτήσεων των Βουλευτών κ. Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κας Χ (Χ.) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ και κας Μ. ΑΠΑΤΖΙΔΗ, αντίστοιχα, καθώς και των διαλαμβανόμενων στο υπ’ αριθ. 14833 από 16-12-2021 Έγγραφό μας, επί της με αριθμό 381/ 18.10.2021 Ερώτησης του ιδίου Βουλευτή, σας γνωρίζουμε ότι, ενόψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, οι ορισμένες προς τούτο Επιτροπές των κατά τόπους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, κατόπιν σχετικής Διαταγής του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, προέβην τόσο στην αναγνώριση, έλεγχο και καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάζει το δασικό, αγροτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης, όσο και στον έλεγχο των υπαρχόντων υδατοδεξαμενών, πυροφυλακίων καθώς και των πυροσβεστικών υδροστομίων.

Αναφορικά δε με την Αναθεώρηση - Επικαιροποίηση των Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών, τις προπαρασκευαστικές εργασίες προετοιμασίας για τη διευκόλυνση του έργου της καταστολής αντιπυρικής περιόδου 2022, καθώς και τη συνεργασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τους εμπλεκόμενους Φορείς (Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού - Εθελοντικές Ομάδες Γ.Γ.Π.Π.) στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, σχετικές τυγχάνουν οι υπ’ αριθ. 12792, 12793 και 15867 Φ.702.15 Διαταγές Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, αντίστοιχα, οι οποίες και επισυνάπτονται.

Στο πλαίσιο δε των διαδοχικών συναντήσεων εργασίας – συνεργασιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αλλά και των δια ζώσης συνεργασιών Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ήδη έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται, με σκοπό τον κοινό

σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την άμεση υλοποίηση των προληπτικών έργων, εργασιών και δράσεων κατά του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς και την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων, στις περιπτώσεις που ο κίνδυνος αυτός διαφαίνεται αυξημένος, όπως επίσης και τη θεσμοθετημένη συμβολή τους, στις περιπτώσεις συμβάντων δασικών πυρκαγιών, στα οποία καλούνται να παρευρίσκονται στο πεδίο, εξεδοθησαν το υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/34729/1936 από 07.04.2022 Έγγραφό ΥΠΕΝ, καθώς και η υπ’ αριθ. 22377 Φ.702.15 Διαταγή Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, αντίστοιχα, τα οποία και επισυνάπτονται.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ασκεί τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και έλεγχο όλων των εμπλεκομένων στην κατάσβεση πυρκαγιών πτητικών μέσων, ενώ το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει την πτητική και τεχνική εκμετάλλευση των αεροσκαφών (συντήρηση μέσων).

Καθίσταται δε γνωστό ότι η μέγιστη δυνατή εκτιμώμενη διαθεσιμότητα εναέριων μέσων που προέρχονται από τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο είναι δέκα (10) CL-215, επτά (07) CL-415 και δεκαοκτώ (18) PZL, καθώς και τρία (3) Ε/Π CH-47 Chinook [δύνανται -κατόπιν εντολής Α/ΓΕΕΘΑ- να αυξηθούν σε πέντε (5)].

Επισημαίνεται ότι τόσο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των επίγειων δυνάμεων όσο και η ποσότητα/ κατανομή των μέσων αεροπυρόσβεσης είναι δυναμικός και υπόκειται σε επικαιροποίηση.

Τέλος, ως προς το πρώτο ερώτημα, τίθενται εν γνώσει σας ότι η εν λόγω διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης του Καναδά δεν έχει εισέτι υπογραφεί.

-Ο-

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ευάγγελος Τουρνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............