Σοβαρές ελλείψεις σε εκατοντάδες είδη φαρμάκων δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και ταλαιπωρία σε πολίτες», - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

12 Μαρτίου 2022

Σοβαρές ελλείψεις σε εκατοντάδες είδη φαρμάκων δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και ταλαιπωρία σε πολίτες»,

 Σύμφωνα με ενημέρωση από φαρμακοποιούς απανταχού την Επικράτεια, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ελλείψεις σε εκατοντάδες είδη φαρμάκων. Κατά την περίοδο των εορτών και λόγω της έξαρσης της πανδημίας, η έλλειψη αφορούσε μόνο αντιβιοτικά και εισπνεόμενα. Πλέον όμως η έλλειψη έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και εντοπίζεται σε βασικά φάρμακα και απολύτως απαραίτητα για τους ασθενείς, όπως ινσουλίνες, αντικαρκινικά, αντιπηκτικά σκευάσματα, καρδιολογικά, χοληστερίνης, ζαχάρου, κολλύρια και γενικότερα βασικά φάρμακα πολλών κατηγοριών πρώτης ζήτησης.


 Ο λόγος που οι ελλείψεις αυξήθηκαν και πλέον οι φαρμακευτικές δε διαθέτουν καθόλου φάρμακα ή διαθέτουν σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τις ζητούμενες είναι, διότι σταμάτησε η απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων. Έτσι, τώρα μεγάλο μέρος του φαρμακευτικού αποθέματος των εταιριών απορροφάται από εξαγωγές με αποτέλεσμα να υπάρχουν φάρμακα με το «σταγονόμετρο» στην Ελλάδα. Όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, η τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε. και έτσι εξάγονται σε άλλες χώρες που η τιμή τους είναι πολλαπλάσια για κερδοσκοπικούς λόγους. 


Αυτό το φαινόμενο κατά εποχές αντιμετωπίζεται με αναστολή εξαγωγών φαρμάκων που επιβάλλει ο ΕΟΦ. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, αν συνεχιστεί η εξαγωγή από τους χονδρεμπόρους, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το πρόβλημα θα γιγαντωθεί. Μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου γίνεται προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα, να συνεχιστεί η απαγόρευση και να τροφοδοτηθεί η ελληνική αγορά. 


Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων έχουν ζητήσει τη λειτουργία μιας πλατφόρμας, στην οποία ο εκάστοτε γιατρός που συνταγογραφεί να μπορεί να βλέπει online εκείνη την ώρα ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη, ώστε ο ασθενής να μην ταλαιπωρείται και τα φαρμακεία να έχουν άμεσα τα φάρμακα που συστήνει ο γιατρός. Η ολοκλήρωση της πλατφόρμας αυτής δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και επιμένουν να τη ζητάνε. Δυστυχώς όμως, στην παρούσα φάση θύμα είναι οι απλοί πολίτες οι οποίοι λόγω της έλλειψης φαρμάκων υφίστανται μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία. 


Άλλοτε αναγκάζονται να σταματήσουν την αγωγή τους ή άλλοτε να μπαίνουν σε μια διαδικασία μαραθωνίου μαζί με τους φαρμακοποιούς τους, για να βρουν το φάρμακο που έχουν ανάγκη. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει και να δώσει λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που έχει ανακύψει και να επαναφέρει την ομαλότητα στη φαρμακευτική αγορά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποκαταστήσετε τη διαθεσιμότητα φαρμάκων στην αγορά;

2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες ή μέτρα ελέγχου των εξαγωγών, προκειμένου να διασφαλίσετε την επάρκεια φαρμάκων για την ελληνική αγορά;

3. Για ποιους λόγους δε λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν σας και δεν επισπεύδετε τις διαδικασίες δημιουργίας της πλατφόρμας έλεγχου της διαθεσιμότητας και επάρκειας φαρμάκων από τους γιατρούς που συνταγογραφούν, ώστε οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται και τα φαρμακεία να έχουν άμεσα τα φάρμακα που συστήνει ο γιατρός;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κος Κυριάκος Βελόπουλος και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 1767/23-2-2022 έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Σε απάντηση της υπό ανωτέρω σχετ. διαβιβασθείσας ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμοί) («ΕΑ») είναι αποκλειστικώς αρμόδια για τη διαπίστωση παραβάσεων των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 περί «Προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», όπως ισχύει, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΑΕΕ). Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διερευνά είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν τεκμηριωμένης καταγγελίας συμπεριφορές επιχειρήσεων ή ενώσεων επιχειρήσεων, για να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις του ανωτέρω αναφερόμενου νόμου, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της ΣΑΕΕ, ήτοι απαγορευμένες συμπράξεις μεταξύ των επιχειρήσεων ή καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν μία ή περισσότερες επιχειρήσεις στην αγορά.

Σχετικά με το ερώτημά σας που αφορά τα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών αναφέρουμε τα εξής:

Γενικά, κατά πάγια ενωσιακή και εθνική νομολογία, δεν επιτρέπονται συμφωνίες ή πρακτικές ή ρυθμίσεις που τείνουν να στεγανοποιήσουν τις εθνικές αγορές (όπως λ.χ. άμεσα ή έμμεσα μέτρα που περιορίζουν την εξαγωγή προϊόντων), καθώς αντιβαίνουν στον σκοπό της ΣΑΕΕ που συνίσταται στην ενοποίηση των αγορών αυτών με την εγκαθίδρυση μίας κοινής αγοράς. Έτσι, συμβάσεις/συμπεριφορές/ρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στη στεγανοποίηση των εθνικών αγορών κατ’ αντιστοιχία προς τα εθνικά σύνορα ή παρακωλύουν την οικονομική αλληλοδιείσδυση των εθνικών αγορών, όπως είναι κατεξοχήν οι συμφωνίες που περιορίζουν το παράλληλο εμπόριο, πρέπει, κατ’ αρχήν, να θεωρούνται συμφωνίες που έχουν ως αντικείμενο τον περιορισμό του ανταγωνισμού, κατά την έννοια του άρθρου 101 παρ. 1 ΣΑΕΕ1 ή / και 102 ΣΑΕΕ (αναφέρονται σε συμπεριφορά επιχειρήσεων) και του άρθρου 28 της ΣΑΕΕ περί ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων (αφορούν σε κρατική συμπεριφορά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............