Η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ενορία Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

20 Μαρτίου 2022

Η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ενορία Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας.

 Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε το εσπέρας της Παρασκευής 18 Μαρτίου 2022 στον Ιερό Eνοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσας πόλεως Ιεράπετρας η ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην οποία χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.



Στην εμπνευσμένη ομιλία του προς το εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι η Παναγία η Ελεούσα μάς αξίωσε ενώπιον της θαυματουργής εικόνος της να ψάλλουμε τους Χαιρετισμούς, που είναι τα προεόρτια και τα μεθέορτα της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όπως τόνισε, σε ένα από τα πολλά «χαίρε» που προτάσσουμε στην Υπεγαγία Θεοτόκο απευθύναμε και το «χαίρε λαμπρόν της χάριτος γνώρισμα», καθώς η ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ συγκέντρωνε όλα τα χαρίσματα και κυρίως την καθαρότητα της από τους σπίλους της αμαρτίας, την υπακοή και την ταπείνωση. Είναι η νέα Εύα, η οποία με την υπακοή της και την ελεύθερη συγκατάθεσή της στο θέλημα του Θεού επελέγη από τις γυναίκες πολλών γενεών για να υπηρετήσει το σχέδιο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, σε αντιδιαστολή με την παρακοή της Εύας, με την οποία εισήλθε η αμαρτία και μέσω αυτής ο θάνατος στον κόσμο. 

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην θλίψη που προκαλεί ο πόλεμος μεταξύ ομοδόξων στην Ουκρανία, αλλά και στην πανδημία του κορωνοϊού, γεγονότα που μαρτυρούν πόσο αδύναμος είναι ο άνθρωπος ακόμα και σήμερα που ζούμε στη μεταμοντέρνα εποχή της πολυπολιτισμικότητας. Τέλος παρότρυνε όλοι να παρακαλέσουμε μυστικά την Δέσποινα του κόσμου και «Πλατυτέρα των ουρανών», που εχει τις αγκάλες της ανοιχτές για όλο τον κόσμο, να δίδει σε όλους παρηγοριά, απαντοχή και ελπίδα, και να πρεσβεύει στον Μονογενή Υιό της να καταπαύσει τον πόλεμο και να έλθει η πολυπόθυτη ειρήνη, καθώς «πολύ ισχύει δέησις Μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου».

Στην Ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο ιερατικώς προϊστάμενος  της Ενορίας Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, ο Συνταξ. Εφημέριος Αιδεσιμ. Σκευοφύλακας π. Μιχαήλ Ξυδιανός και ο Ιερολ. Διάκονος π. Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν αρκετοί ενορίτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............