«Προβληματισμός και περίσκεψη στο Λασίθι, αναφορικά με την ορθότητα των κριτηρίων ένταξης στα σχολικά γεύματα» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22 Φεβρουαρίου 2022

«Προβληματισμός και περίσκεψη στο Λασίθι, αναφορικά με την ορθότητα των κριτηρίων ένταξης στα σχολικά γεύματα»

  Σύμφωνα με ενημέρωση από γονείς και εκπαιδευτικούς της τοπικής κοινωνίας του Λασιθίου και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, υπάρχει προβληματισμός και περίσκεψη μεταξύ των κατοίκων του νομού, αναφορικά με τη μη ένταξη όλων των σχολείων του νομού Λασιθίου, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Ιεράπετρας, στο πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα». 


Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα σίτισης απευθύνεται και δίνει ανάσα σε χαμηλού κοινωνικοικονομικού επιπέδου περιοχές, βοηθώντας τις ευάλωτες οικογένειες να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την ανεργία, καταπολεμώντας την σχολική διαρροή, ενισχύοντας την κοινωνικοποίηση των μαθητών και καλλιεργώντας νέα διατροφικά πρότυπα μέσω της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Παρά το γεγονός ότι, ο φετινός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 90,1 εκατομμύρια (αυξημένος κατά 16,5 εκατομμύρια σε σχέση με πέρσι), εν τούτοις, κανένα σχολείο του νομού Λασιθίου, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Ιεράπετρας, δεν έχει ενταχθεί στο ανωτέρω πρόγραμμα. 


Από την άλλη, βλέποντας κανείς να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα σχολεία από ιδιαίτερα αναπτυγμένους Δήμους της χώρας, εύλογα θα διερωτόταν σχετικά με τα κριτήρια εισαγωγής ενός σχολείου στα «Σχολικά Γεύματα». Με δεδομένη την πρόθεση των τοπικών Αρχών του Λασιθίου να εντάξουν την πλειονότητα των σχολείων του νομού στο πρόγραμμα, οι οχλήσεις προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Υπουργεία υπήρξαν άμεσες, χωρίς όμως να υπάρξει καμία επίσημη έγκυρη ενημέρωση, μέχρι τώρα. 


Όπως αναφέρουν οι τοπικοί παράγοντες, είναι ανεπίτρεπτο, σε μια εποχή, όπου η πλειονότητα των οικογενειών της περιοχής βιώνει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, τα οποία επέτεινε η «πανδημία», με το αναγκαστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων, με τις αναστολές εργασίας και με την οικονομική ζημία που υπέστησαν οι αγρότες της περιοχής, να μην υπάρχει μέριμνα από το Κράτος, τουλάχιστον, ως προς την βασική σχολική σίτιση των μαθητών. Ζητούν οι γονείς την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και την επανεξέταση της λίστας των σιτιζομένων σχολείων, με απώτερο στόχο την ένταξη των σχολείων της Ιεράπετρας και του υπόλοιπου νομού Λασιθίου στο Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα». Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 1077 Ημερομ. Κατάθεσης: 10/11/2021

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην επανεξέταση της λίστας των επιλεγμένων σχολείων ή των κριτηρίων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα»;

2. Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής των σχολείων που δικαιούνται πρόγραμμα σίτισης, θεωρείτε ότι ο νομός Λασιθίου ανήκει στους αναπτυγμένους και κοινωνικοοικονομικά εύρωστους νομούς της χώρας, ώστε να μην δικαιούται ένταξης στην λίστα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που χρειάζονται σχολικά γεύματα;

3. Πώς δικαιολογείται, αφενός, το να εντάσσονται στα σχολικά γεύματα αναπτυγμένοι Δήμοι και περιοχές της χώρας, και αφετέρου, για το Λασίθι των πληγέντων αγροτών και των οικονομικά ευάλωτων λόγω πανδημίας κατοίκων κάτι τέτοιο να καθίσταται απαγορευτικό;


Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Απόστολο Αβδελά και Κωνσταντίνο Χήτα, σχετικά με το παραπάνω αναφερόμενο θέμα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» συνιστά την έμπρακτη μέριμνα του Κράτους για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών σίτισης παιδιών των πλέον ευάλωτων οικογενειών, τα οποία φοιτούν στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, συνίσταται στην δωρεάν διανομή ζεστού γεύματος στα παιδιά και αναλώνεται από τούτα κατά τη διάρκεια του ημερήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του δημόσιου σχολείου.

Για την επιλογή των Δήμων εφαρμογής του Προγράμματος και ενόψει του πεπερασμένου των διαθέσιμων κονδυλίων χρηματοδότησής του εφαρμόζεται σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων το οποίο λειτουργεί με βάση σαφή και αντικειμενικά οικονομικά κριτήρια, εκ των προτέρων προσδιορισμένα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η κρατική παρέμβαση να είναι διαφανής και να αφορά στις περιοχές εκείνες όπου κατά τεκμήριο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη κάλυψης του πληθυσμού των ωφελουμένων παιδιών.

Για το σχολικό έτος 2021-2022 εφαρμόστηκε αντίστοιχο σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων προκειμένου η επιλογή των Δήμων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα να γίνει με βάση το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, τα ποσοστά ανεργίας τους Δήμους που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση οικονομικά ευάλωτων οικογενειών με παιδιά.

Συγκεκριμένα η επιλογή των Δήμων έγινε κατόπιν συνεκτίμησης τεσσάρων παραγόντων:

· Του ποσοστού των οικογενειών με ισοδύναμο εισόδημα 0-6.000 € που λαμβάνουν επίδομα παιδιού για τέκνα ηλικίας 5-11 ετών

· Του ποσοστού των οικογενειών που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα,

· Του ποσοστού των εγγεγραμμένων ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. ηλικίας 25-45 ετών με παιδιά

· Του κινδύνου για την μεταβολή των συνθηκών μισθωτής απασχόλησης σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Με βάση τους παραπάνω παράγοντες καθορίστηκε ο βαθμός και η αναγκαιότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Ωστόσο μέσα από αυτή την διαδικασία δεν κατέστη δυνατή η συμπερίληψη του Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Επισημαίνεται ότι ο περιορισμός των διαθέσιμων πόρων υποχρεώνει, από το σύνολο των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, την συμπερίληψη εκείνων για τους οποίους υφίστανται τα υψηλοτέρα επίπεδα ανάγκης.

Στόχος του Υπουργείου είναι η διεύρυνση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε περισσότερους Δήμους της χώρας μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια που θέτει ο κρατικός προϋπολογισμός.

H ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΟΜΝΑ - ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............