Τα Ανώγεια “αγκαλιάζουν” και πάλι τα προσφυγόπουλα – Επαναλειτουργεί το Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

16 Ιανουαρίου 2022

Τα Ανώγεια “αγκαλιάζουν” και πάλι τα προσφυγόπουλα – Επαναλειτουργεί το Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων

 Παιδικές και εφηβικές φωνές ακούστηκαν ξανά στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων στα Ανώγεια που, μετά από δύο χρόνια, άνοιξε ξανά, για να βρουν στέγη, ασφάλεια και μια ζεστή αγκαλιά στο προσωπικό του παιδιά τα οποία γνώρισαν από τα πρώτα τους κιόλας βήματα στη ζωή τον πόλεμο, την απώλεια και την αγωνία της επιβίωσης.


Τα πρώτα 11 παιδιά έφτασαν στο Ηράκλειο, με το πλοίο της γραμμής. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, πρόκειται για ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, έως 18 ετών, από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο. Άλλα τρία προσφυγόπουλα αναμένονται από διάφορα σημεία της Κρήτης.

“Μέχρι χθες διευθετούσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για την επαναλειτουργία του κέντρου και πλέον είμαστε έτοιμοι να τα υποδεχθούμε και να τους δώσουμε τη στήριξη που χρειάζονται μέχρι την ενηλικίωσή τους”, ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας ότι σταδιακά βρίσκεται ο βηματισμός που πρέπει να ακολουθηθεί, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο της λειτουργίας του.


Η δυναμικότητα του κέντρου, όπως εξήγησε, είναι έως 25 άτομα, ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια της λειτουργίας του έχουν φιλοξενηθεί σε αυτό εκατοντάδες παιδιά και νέοι που βρέθηκαν μόνοι τους, χωρίς κάποιο συγγενικό πρόσωπο δίπλα τους, στη χώρα μας, στάση μιας “Οδύσσειας” με τελικό προορισμό ένα συγγενικό πρόσωπο, κάπου στην Ευρώπη, ή μια καλύτερη ζωή, μακριά από τον πόλεμο και τον φόβο. Τα παιδιά αυτά βρήκαν στήριγμα στο κέντρο και στους ανθρώπους του και κατάφεραν με την ενηλικίωσή τους να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, έχοντας αποκτήσει τα αναγκαία εφόδια.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνων των παιδιών είναι οι δύο διερμηνείς που πλέον θα είναι ο “συνδετικός κρίκος” ανάμεσά στα νέα προσφυγόπουλα και τη νέα τους “πατρίδα”, τα Ανώγεια. Είναι άνθρωποι που φιλοξενήθηκαν στο κέντρο ως ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και οι ίδιοι, όπως είπε ο δήμαρχος. Με την παρουσία τους και τις προσωπικές τους ιστορίες θα στείλουν το μήνυμα της ελπίδας, της προοπτικής σε μια νέα καλύτερη ζωή και της ασφάλειας στις δοκιμαζόμενες ψυχές που θα βρουν καταφύγιο στη δομή των Ανωγείων.

 

Νεκταρία Μανουσουδάκη ΕΡΤ Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............