Μιχάλης Μακράκης ο Κρητικός βουλευτής που μπήκε στην Bουλή με τη… βράκα - Είχε εκλεγεί πρώτος σε όλο το νησί - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

29 Ιανουαρίου 2022

Μιχάλης Μακράκης ο Κρητικός βουλευτής που μπήκε στην Bουλή με τη… βράκα - Είχε εκλεγεί πρώτος σε όλο το νησί


makrakis-protos-kritikos-voyleytis-vraka-1
Ο άνθρωπος που ποζάρει στην εικόνα με την κρητική φορεσιά και το όπλο είναι μια μεγάλη μορφή των κρητικών αγώνων για την ελευθερία, που στη συνέχεια υπηρέτησε ως πληρεξούσιος (βουλευτής) στην κρητική αλλά και, μετά την ένωση, στην ελληνική βουλή.
0

1-2


Είναι ο Μιχαήλ Μακράκης, πρώτος σε ψήφους εκλεγμένος βουλευτής Κρήτης στις πρώτες εκλογές που είχαν γίνει στο νησί για την εθνική βουλή, στις 31 Μαΐου 1915. Μετά από εκείνες τις εκλογές ο Μακράκης, βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου, όπως και οι 14 πρώτοι εκλεγμένοι βουλευτές του νησιού, μπήκε στη βουλή και ορκίστηκε με την κρητική φορεσιά και τη βράκα, όπως είχε κάνει τάμα χρόνια πριν για την ημέρα που θα έμπαιναν στην ελληνική βουλή οι πρώτοι Κρήτες βουλευτές, με την Ένωση.
Ο Μακράκης, παλιός αγωνιστής των κρητικών επαναστάσεων με αδελφό που σκοτώθηκε στον μακεδονικό αγώνα, εκλεγόταν πληρεξούσιος του Ηρακλείου και στην κρητική βουλή στη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας. Πρώτη φορά τον συναντάμε μέλος στην πρώτη βουλή του 1901 (η προηγούμενη, του 1899, ήταν συντακτική)
2-4

Η εκλογή και η ορκωμοσία με την κρητική βράκα
Στις εκλογές της 31ης Μαΐου 1915, 1,5 χρόνο μετά την Ένωση, ήταν πρώτος στο Ηράκλειο και σε όλη την Κρήτη με 11.983 ψήφους. Ξεπέρασε σε ψήφους στο Ηράκλειο ακόμα και τον- στη συνέχεια- πανίσχυρο υπουργό, Γεώργιο Μαρή, αλλά ακόμα και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που βεβαίως είχε εκλεγεί στα Χανιά όπου υπήρχε μικρότερο εκλογικό σώμα.

Πιθανώς αυτή η ιστορία, τόσο η πρωτιά του όσο και η ορκωμοσία του με την παραδοσιακή κρητική στολή, να οδήγησε τους Γάλλους κινηματογραφιστές να τον τραβήξουν ένα φιλμ, που έχει χρονολογία 1917 και υπάρχει στα αρχεία του Gaumont Pathe.
Ο Μακράκης πίνει έναν καφέ και στη συνέχεια σηκώνεται και ζητάει από κάποιον συνεργάτη του να του φορέσει την κάπα και να του δώσει το τουφέκι του, ενώ στη μέση φέρει το κρητικό μαχαίρι, απαραίτητο στοιχείο της στολής.
protoi-voyleytes-kritis-1915
Οι πρώτοι βουλευτές
Σε αυτή τη φωτογραφία ο Μακράκης εικονίζεται τρίτος από δεξιά στην σειρά των καθισμένων, δίπλα στον Βενιζέλο. Είναι η ομαδική φωτογραφία των πρώτων βουλευτών της Κρήτης στο ελληνικό κοινοβούλιο, το 1915.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............