Τα «Παράξενα» Χριστούγεννα Σε Όλο Το Κόσμο - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

25 Δεκεμβρίου 2021

Τα «Παράξενα» Χριστούγεννα Σε Όλο Το Κόσμο

  Τα Χριστούγεννα φέρνουν στο μυαλό όλων οικείες, ζεστές εικόνες από οικογενειακά τραπέζια, αναμμένα τζάκια και συνεχή κατανάλωση γλυκών, χιονισμένα τοπία αλλά και κάλαντα, καλικάντζαρους και δώρα από τον πιο γενναιόδωρο Άγιο της χριστιανικής πίστης. 

Όλοι έχουν να θυμούνται τις σχολικές διακοπές, ένα πρωινό ξύπνημα για εκκλησία, μια στοίβα από κουραμπιέδες και μελομακάρονα, ένα χαρτζιλίκι από τη γιαγιά και τον παππού και την αγωνιώδη αναμονή για το δώρο κάτω από το δέντρο, που στην κορυφή του έχει ένα αστέρι.

xristougenna-ethima-kosmos-752x400

Υπάρχουν όμως και κάποια έθιμα σε κάποιες γωνιές του κόσμου που είναι λίγο διαφορετικά, λίγο πιο σκοτεινά, λίγο πιο περίεργα.
Δείτε λοιπόν τα πιο παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο:
Ο δαίμονας Krampus
.com/proxy/
Στην Αυστρία ένας τερατόμορφος δαίμονας, ο Krampus, έρχεται για να τιμωρήσει τα κακά παιδιά.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση των Άλπεων, ο δαίμονας ακολουθεί τον Άγιο Βασίλη και έτσι κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου άντρες ντυμένοι με στολές τεράτων κυκλοφορούν στους δρόμους και τρομοκρατούν τα μικρά παιδιά.
Απαγορεύονται οι κόκκινες χριστουγεννιάτικες κάρτες

.com/proxy/

Σε πολλές χώρες το κόκκινο είναι χρώμα εορταστικό. Όχι όμως στην Ιαπωνία.
Εκεί οι χριστουγεννιάτικες κάρτες απαγορεύεται να είναι κόκκινες, αφού το χρώμα είναι συνδεδεμένο με τον θάνατο, καθώς οι Ιάπωνες συνηθίζουν να στέλνουν συλλυπητήριες κάρτες κόκκινου χρώματος.
Δέντρα με αράχνες
.com/proxy/
Μαζί με τα παραδοσιακά στολίδια όπως μπάλες και φωτάκια οι Ουκρανοί στολίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους με μία αράχνη με ιστό για καλοτυχία. Η παράδοση λέει πως μία πολύ φτωχή γυναίκα που δεν μπορούσε να στολίσει το δέντρο της, ξύπνησε το πρωί των Χριστουγέννων και το είδε όλο καλυμμένο με τον λαμπερό ιστό μιας αράχνης.
Παπούτσια γάμου

.com/proxy/

Οι γυναίκες της Τσεχίας κάθε Χριστούγεννα ακολουθούν ένα πολύ συγκεκριμένο τελετουργικό για να έχουν πετυχημένη ερωτική ζωή την ερχόμενη χρονιά. Οι ανύπαντρες, στέκονται με την πλάτη στην πόρτα του σπιτιού και έχουν στον ώμο τους ένα παπούτσι με τακούνι. Όταν το παπούτσι πέσει, αν η μύτη του δείχνει προς την πόρτα σημαίνει γάμος τη χρονιά που έρχεται.
Η κατσίκα των Χριστουγέννων
.com/proxy/
Στη Σκανδιναβία υπάρχει μία λαϊκή παράδοση πολύ δημοφιλής, αυτή της κατσίκας των Χριστουγέννων. Στα νορβηγικά η ονομασία της είναι«Jelebukk» και στα σουηδικά «Julbock», ενώ το έθιμο έλκει τις ρίζες του στη λατρεία του θεού Θωρ, που το άρμα του το έσερναν κατσίκες.
Οι εμετο – φατσούλες
.com/proxy/
Το αλλόκοτο έθιμο των Καταλανών caga tio τους επιβάλλει να δημιουργήσουν μικρές περίεργες φιγούρες πάνω σε ξύλο, οι οποίες φορούν καπέλα. Οι φιγούρες κάθονται στο τραπέζι μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων και πρέπει να… ταΐζονται καθημερινά με φρούτα, ξηρούς καρπούς και γλυκά. Την παραμονή των Χριστουγέννων όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο τραπέζι και… χτυπά τις ξύλινες φάτσες, ενώ τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια αναγκάζοντας τες να… κάνουν εμετό όλα όσα τις τάισαν τις προηγούμενες μέρες!
Κρύψτε τις σκούπες

.com/proxy/

Νορβηγικοί μύθοι λένε πως την παραμονή των Χριστουγέννων μάγισσες και σατανικά πνεύματα βγαίνουν από τη λήθη ψάχνοντας σκούπες για να καβαλήσουν και να πετάξουν (κάτι που θεωρείται κακός οιωνός).
Για να το αποτρέψουν αυτό, οι Νορβηγοί κρύβουν όλες τις σκούπες του σπιτιού, ενώ οι άντρες βγαίνουν έξω και ρίχνουν στον αέρα με ένα όπλο, προκειμένου να τρομάξουν και να διώξουν τα πνεύματα.
La Befana

.com/proxy/

Στην Ιταλία τη θέση του Άγιου Βασίλη παίρνει μία ευγενική… μάγισσα, η La befana, που φέρνει τα δώρα στα παιδιά.
Ο Μαύρος Πέτρος

.com/proxy/

Στην Ολλανδία ο Zwarte Piet, επί το ελληνικότερον Μαύρος Πέτρος, είναι μια… άτακτη παραλλαγή του Άγιου Βασίλη. Εμφανίζεται σε γιορτές στο δρόμο και διασκεδάζει τα παιδιά μοιράζοντας τους γλυκά. Όσοι ντύνονται Zwarte Piet, συνήθως βάφουν μαύρο το πρόσωπο τους και φορούν μία περούκα με μαύρα σγουρά μαλλιά. Πλέον η συγκεκριμένη παράδοση έχει πολλούς πολέμιους, αφού τη θεωρούν ρατσιστική.
Χριστουγεννιάτικη… σάουνα

.com/proxy/

Στην Εσθονία είναι παράδοση όλη η οικογένεια την παραμονή των Χριστουγέννων να κάνει σάουνα. Αυτό επαναλαμβάνεται και την Πρωτοχρονιά.
Αγάλματα από ραπανάκια

.com/proxy/

Κάθε 23 του Δεκέμβρη στην πόλη Οαχάκα του Μεξικό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στην πλατεία για να δουν την έκθεση αγαλμάτων που έχουν φτιαχτεί από ραπανάκια! Ο νικητής συνήθως παίρνει βραβείο μια… φωτογραφία πρωτοσέλιδη στην τοπική εφημερίδα της επόμενης μέρας.
Φαγητό στο ταβάνι! 
.com/proxy/
Στη Σλοβακία ο πρεσβύτερος του σπιτιού παίρνει μια κουταλιά από το Loksa, το οποίο φτιάχνεται από ψωμί, σπόρους παπαρούνας, γάλα, ζάχαρη ή μέλι και νερό, και το εκτοξεύει στο ταβάνι. Όσο περισσότερο φαγητό κολλήσει στο ταβάνι τόσο καλύτερη θα είναι η σοδειά μέσα στο χρόνο.
.com/proxy/
Κάθε Χριστούγεννα στην ύπαιθρο της Ουαλίας επιλέγεται ένα χωριό που τα Χριστούγεννα θα παρουσιάσει την τελετή «Mari Lwyd». Οι κάτοικοι καλούνται να κάνουν παρέλαση κρατώντας ένα ξύλο, στην κορυφή του οποίου υπάρχει το κρανίο ενός κουναβιού, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια. Το κοντάρι και ο άνθρωπος που το κρατάει, καλύπτονται από ένα λευκό σεντόνι. Και ενώ ο κάτοικος στην κορυφή της παρέλασης έχει το ξύλο με το κρανίο κουναβιού, οι υπόλοιποι έχουν κρανία από άλογα.
Κώστας Κάλτσας – zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............