«Ακρωτήρι»: Το κρητικό κέντρο που άφησε εποχή - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

19 Δεκεμβρίου 2021

«Ακρωτήρι»: Το κρητικό κέντρο που άφησε εποχή

 O Λευτέρης Βιτσιλάκης με την σύζυγό του Ελένη. Δεξιά ο γνωστός κρητικός καλλιτέχνης Βαγγέλης Πυθαρούλης

Πάνε 44 χρόνια από τότε, που άρχισε να λειτουργεί ένα μεγάλο κρητικό κέντρο στην Αθήνα: Το «Ακρωτήρι» του Λευτέρη Βιτσιλάκη στον Άγιο Δημήτριο. Ξαφνικά ένας παλιός εγκαταλελειμένος κινηματογράφος μετατράπηκε σε κρητικό κέντρο διασκέδασης. Ήταν το 1976.Το όνομα του κινηματογράφου ήταν «Αττικόν».

foto1

Και ποιοι μεγάλοι λυράρηδες, βιολάτορες, λαγουτιέρηδες δεν πέρασαν από εκεί; Με το όνομα «Ακρωτήρι» σαν κρητικό κέντρο λειτούργησε για 23-24 χρόνια. Μέχρι και τα χρόνια 1999-2000. Στην συνέχεια άλλαξε μορφή, συνέχισε, ωστόσο,  σαν κέντρο διασκέδασης άλλης μορφής.

Ο Λευτέρης Βιτσιλάκης, με καταγωγή από την Παλιόχωρα Χανίων, πριν το «Ακρωτήρι», διατηρούσε στην Αθήνα βιοτεχνία επίπλων, με το εργοστάσιο να βρίσκεται στην Ηλιούπολη και το κατάστημα (έκθεση επίπλων) στους Αμπελόκηπους (οδός Δημητσάνας), πίσω από το σημερινό αστυνομικό μέγαρο.

Στα χρόνια 1975-1976, πάντως, η κερδοφορία για τις βιοτεχνίες επίπλων, άρχισε να μειώνεται. Ήταν η εποχή, που είχαν συσταθεί μεγάλοι συνεταιρισμοί επίπλων στην Αττική και τα μικρότερα καταστήματα άρχισαν να υποφέρουν.

Στο μεταξύ δίπλα στον Άγιο Δημήτριο, στον Υμηττό, λειτουργούσε το κρητικό κέντρο «Κάστρο» του Αντώνη Περιστέρη. Εκεί σύχναζε ο Λευτέρης Βιτσιλάκης, ήταν φίλοι με τον Αντώνη Περιστέρη, και μετά από κάποιες συζητήσεις, ο Λευτέρης αποφάσισε ν΄αγοράσει τον εγκαταλελειμένο παλιό κινηματογράφο «Αττικόν» και να τον μετατρέψει σε κρητικό κέντρο διασκέδασης. Ήταν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα τότε κρητικό κέντρο στην Αττική, χωρούσε κάπου 700 άτομα.

Αν και επιπλοποιός ο Λευτέρης Βιτσιλάκης, δεν ήταν άσχετος με τη νέα του δουλειά. Οι γονείς του διατηρούσαν στην παραλία της Παλιόχωρας την μοναδική τότε ταβέρνα της περιοχής, που οι περισσότεροι πελάτες της ήταν οι δάσκαλοι, οι οδηγοί,οι χωροφύλακες…

Ξεκίνησε, λοιπόν, το «Ακρωτήρι», γνωρίζοντας κατά κάποιο τρόπο την δουλειά της κουζίνας. Μάλιστα ήταν εκείνος, που έφτιαχνε πάντα το πιλάφι με βραστό και σε μεγάλες χοροεσπερίδες έβγαζε τη βραδιά πάνω από 700 μερίδες.

Στα εγκαίνια του κέντρου στην κρητική μουσική και διασκέδαση ήταν ο Αστρινός Ζαχαριουδάκης και ο Πέτρος Καρμπαδάκης

Ο Λευτέρης Βιτσιλάκης, με την σύζυγό του Ελένη στο ταμείο, ήταν εκείνοι, που για πολλά χρόνια εργάστηκαν σκληρά κι άνέβασαν ψηλά το «Ακρωτήρι», ένα κρητικό κέντρο, πάντα νοικοκυρεμένο, διακοσμημένο και δεμένο με τις κρητικές παραδόσεις και γεύσεις.

Ο Λευτέρης Βιτσιλάκης γεννήθηκε στην Παλιόχωρα το 1934 κι έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 23 Ιουλίου 1993.

πηγη - www.kritikaepikaira.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............