Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Σητείας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύφτηκαν, πρόσφατα, στον βυθό του κόλπου του Παλαίκαστρου της Σητείας. Τα ευρήματα προήλθαν από υποβρύχια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και την Βρετανική Σχολή Αθηνών.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν βυθισμένα κτηριακά κατάλοιπα από τουλάχιστον δύο περιόδους: τη Μινωική και την Ρωμαϊκή. Επιπλέον, στη βυθισμένη αρχαία ακτογραμμή ανακαλύφτηκε ναυάγιο του 2ου αιώνα μ. Χ. με φορτίο αμφορέων -πιθανόν- από την Ιβηρική Χερσόνησο. Επιπρόσθετα, στον κόλπο του Κουρεμένου της Σητείας εντοπίστηκαν ευρήματα, τα οποία αποδίδονται στη Μινωική Εποχή, ενώ στον κόλπο της Χιόνας οι ερευνητές ανακάλυψαν ευρήματα, τα οποία φανερώνουν ρωμαϊκή εγκατάσταση.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να προβείτε στην ολοκλήρωση των ως άνω ενάλιων αρχαιολογικών ερευνών, προκειμένου να ανακηρυχθεί η ανωτέρω ευρύτερη θαλάσσια έκταση, που περικλείει τον βυθό των εν λόγω περιοχών της Σητείας, ως το πρώτο υποθαλάσσιο Μουσείο της Κρήτης, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ανακήρυξης και λειτουργίας του, ως τέτοιου;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 9396/30.9.2021 Ερώτηση με θέμα:
«Υποθαλάσσιο Μουσείο στο Παλαίκαστρο της Σητείας»
Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 9396/30.9.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο από 16.9.2021 Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ (https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3946), η υποβρύχια έρευνα στον Κόλπο του Παλαικάστρου Σητείας, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο τ.έ., διεξήχθη στο πλαίσιο τριετούς ερευνητικού προγράμματος (2021-2023), μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα εγκρίθηκε στις 30.7.2021, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, και έχει ως στόχο τη διερεύνηση των ακτών και της ευρύτερης περιοχής του κόλπου του Παλαικάστρου Σητείας, για τη διαπίστωση της έκτασης της χρήσης και της μορφής που είχε στις διάφορες φάσεις της αρχαιότητας, ενώ προγραμματίζεται για τα επόμενα έτη σωστική ανασκαφή στην περιοχή Μπονταλάκι, όπου δομές μινωικών χρόνων δοκιμάζονται από τον κυματισμό. Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της έρευνας της πρώτης χρονιάς του τριετούς προγράμματος αναφέρονται στο παραπάνω Δελτίο Τύπου και είναι εν συντομία αυτά που αναφέρει και ο κ. Βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής του.
Η έρευνα διεξάγεται στον κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του κόλπου
Παλαικάστρου Σητείας (ΦΕΚ: 993/Β/27-05-1999). Με την ολοκλήρωσή της, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και η φύση των ενάλιων αρχαιοτήτων της περιοχής και θα ληφθούν μέτρα επιπλέον προστασίας και ανάδειξης τους.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου