«Ανοιχτά Πανιά 2021»: «Δαίδαλα» - Εγκατάσταση φωτογραφίας και γλυπτικής, στο Γιαλί Τζαμί, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε αρχαιολογικούς χώρους της Παλιάς Πόλης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

04 Νοεμβρίου 2021

«Ανοιχτά Πανιά 2021»: «Δαίδαλα» - Εγκατάσταση φωτογραφίας και γλυπτικής, στο Γιαλί Τζαμί, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε αρχαιολογικούς χώρους της Παλιάς Πόλης

 Από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2021 τα Χανιά υποδέχονται τον Πολιτισμό. 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.


Τα Χανιά τους επόμενους μήνες θα κατακλυστούν από θέατρο, χορό, μουσική, κινηματογράφο, εικαστικά, λογοτεχνία, νέα μέσα-ψηφιακές τέχνες, παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το ΚΑΜ ως την Πλατεία της Σπλάντζιας, από το Φρούριο Φιρκά μέχρι τον Δημοτικό Κήπο, από το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, ως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον Ρωσικό Στρατώνα κ.ά., ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν ξεχωριστές  καλλιτεχνικές δράσεις.

Επόμενη δράση: 

Δαίδαλα» της Στεφανίας Ορφανίδου, της Ναταλίας Μαντά και του Georges Salameh 

Γιαλί Τζαμί, Ενετικό Λιμάνι Χανίων

  • Εγκατάσταση φωτογραφίας και γλυπτικής, 4-18 Νοεμβρίου 2021, Δευτέρα έως και Κυριακή, 10:00-13:00 & 18:00-21:00, Είσοδος ελεύθερη
  • Εκπαιδευτικό εργαστήριο, 5 & 8 Νοεμβρίου 2021, Δωρεάν συμμετοχή

 

ΔΑΙΔΑΛΑ*

Η αφήγηση του μύθου, συνδέεται άρρηκτα με το θέμα της μνήμης. Το έργο «Δαίδαλα» διερευνά το μυθολογικό στοιχείο, ως την αποκάλυψη μιας μνήμης που πλάθεται στο παρόν και σχετίζεται με την έννοια του ιερού, του κρυφού, του μυστικού.

Δύο εικαστικές τέχνες, η φωτογραφία της Στεφανίας Ορφανίδου και η γλυπτική της Ναταλίας Μαντά, συναντώνται σε μια δαιδαλώδη εγκατάσταση και έρχονται σε διάλογο, ενσωματώνονται, αντιπαραβάλλονται, ρηγματώνονται και διασπώνται. Τα αντικείμενά της, θραύσματα από ανασκαφή και ανάκληση στα ενδότερα μιας ζωντανής μνήμης, ανασυνθέτονται και δημιουργούν μια αφήγηση, που ωστόσο δεν αποτελεί ανάμνηση. Το κρυφό στοιχείο εναλλάσσεται του φανερού, σε μια φαινομενικά ανοίκεια συνθήκη.

Στην έκθεση «Δαίδαλα», οι καλλιτέχνες δημιουργούν τον χάρτη ενός νέου τοπίου προς εξερεύνηση, όπου η ανακάλυψη, η ανάγνωση και η συσχέτιση των ευρημάτων παραπέμπουν στο σκαλίδι και στην έρευνα που ακολουθεί μια αρχαιολογική ανασκαφή. Τα έργα, εν είδει ευρήματος, λειτουργούν ως τεκμήρια μιας νοητής σύνδεσης με μια άλλη εποχή, πραγματική ή και μυθολογική.

Ο χώρος μετατρέπεται σε ένα λαβύρινθο, με διάσπαρτα τα κομμάτια ενός παζλ, τα οποία οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν και να ανασυνθέσουν, συσχετίζοντάς τα με δικά τους προσωπικά βιώματα και εμπειρίες.

[*] Τα δαίδαλα, στην αρχαία Ελλάδα, ήταν σύνθετα τεχνήματα από μέταλλο, ξύλο ή και ύφασμα που βασίζονταν στον τεμαχισμό των υλικών, στη συμπληρωματικότητα και στη συναρμογή τους. Ήταν έργα εικαστικά, που μιμούνταν την πραγματικότητα και σχετίζονταν με το φως, τη λάμψη και την ψευδαίσθηση, έργα προς θέαση, που έκρυβαν την εκλεπτυσμένη εργασία του τεχνίτη, τη λεπτομέρεια του σκαλίσματος ή της επικάλυψης ενός υλικού με ένα άλλο.

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 4 έως και Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Ημέρες και ώρες: Δευτέρα έως και Κυριακή, 10:00-13:00 & 18:00-21:00

Τόπος διεξαγωγής έκθεσης: Γιαλί Τζαμί, Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Είσοδος ελεύθερη.  

Η χρήση μάσκας στην έκθεση είναι υποχρεωτική για όλους.


 

Συντελεστές:

Η Στεφανία Ορφανίδου είναι εικαστικός φωτογράφος και αρχιτέκτονας. Στα έργα της, ένα προσωπικό βίωμα ή συμβάν, πραγματικό ή φαντασιακό, είναι η αφετηρία για τη συρραφή αποσπασμάτων και την κατασκευή αφηγήσεων, ενός νέου τόπου, όπου το άλογο, το έλλογο, το αλλόκοτο και το μυστικό δύναται να συνυπάρξουν αρμονικά.

Η Ναταλία Μαντά είναι εικαστικός. Στο επίκεντρο της έρευνάς της βρίσκονται οι έννοιες της μνήμης, του χρόνου και του μύθου. Η κύρια πρόθεσή της είναι η δημιουργία ενός συμβολικού συνόλου, όπου η ύλη αντικαθιστά το λόγο και δημιουργεί τη δική της αφήγηση. Μεταχειρίζεται διαφορετικά υλικά όπως μέταλλο, πηλό και φωτοευαίσθητα χημικά.

Ο Georges Salameh είναι εικαστικός και κινηματογραφιστής. Η δουλειά και η έρευνά του είναι μια ιδιότυπη εμπειρία της καθίζησης, τόσο με τη φυσική όσο και με τη μεταφυσική έννοια, μέσα από τη δημιουργική σύγκριση της πραγματικότητας, των γλωσσών και των αφηγήσεων. Υλικά του είναι τα αρχεία, η καταγραφή, οι ανακατασκευές, οι χειρονομίες, η περιπατητική εμπειρία και η αίσθηση της ακοής.

Παράλληλες δράσεις / Εκπαιδευτικά Προγράμματα:

 Εργαστήριο για σχολεία, μαθητές 9-12 ετών «Από τα όστρακα στα δαίδαλα»

  • Παρασκευή 5 & Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Τα όστρακα στη γλώσσα της αρχαιολογίας είναι τα κεραμικά θραύσματα των οποίων η σύνθεση αποκαλύπτει ένα πήλινο αγγείο. Στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο ήταν, ακόμα, το μέσο εγχάραξης ή αποτύπωσης ονομάτων, συμβόλων, επιγραφών και σπανιότερα ζωγραφικών παραστάσεων.

Στο εργαστήριο, θα προσεγγίσουμε την έννοια και τη χρήση του έργου τέχνης μέσα από την εισαγωγή στην έννοια του ευρήματος, της σημασίας των θραυσμάτων και της σύνθεσής τους. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν δύο ξεναγήσεις, μια από την αρχαιολόγο Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη σε υπό εξέλιξη χώρο ανασκαφής στον λόφο Καστέλι, στην Παλιά Πόλη των Χανίων, και μια από τους τρεις συντελεστές της έκθεσης «Δαίδαλα» της Στεφανίας Ορφανίδου, της Ναταλίας Μαντά και του Georges Salameh στο Γιαλί Τζαμί. Στο τέλος, τα παιδιά θα μπουν σε μια εμπειρική και δημιουργική διαδικασία που θα καταλήξει σε ένα νέο έργο.

Στόχος είναι να γίνει μια ιστορική, μη εννοιολογική και μνημονική συσχέτιση των αρχαίων θραυσμάτων με τα σύγχρονα έργα τέχνης και να αναδειχθεί η σημασία της δημιουργικής ανασύνθεσης μιας ζωντανής μνήμης στο παρόν, στην οποία δύνανται να εμπλέκονται μυθολογικά και εμπειρικά στοιχεία.

 

Απευθύνεται σε: Μαθητές ηλικίας 9-12 ετών, από το 2ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων που βρίσκονται εντός των ορίων της παλιάς πόλης.

Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής εργαστηρίου: Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, 10:30-13:15, για μικρή ομάδα μαθητών του ενός σχολείου και Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, 10:30-13:15, για μικρή ομάδα μαθητών του άλλου σχολείου.

Τόπος διεξαγωγής για το εργαστήριο: Η εκκίνηση του εργαστηρίου θα γίνει στις 11:00 στη συμβολή των οδών Κανεβάρω και Σκορδυλών στο λόφο Καστέλλι και η λήξη του στο χώρο του Γιαλί Τζαμί στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Δωρεάν συμμετοχή.

 

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............