Η καινοτομία του Ψαραντώνη- Πέντε άσματα που δίνουν νέο πνοή στην ερμηνεία του Ερωτόκριτου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

08 Οκτωβρίου 2021

Η καινοτομία του Ψαραντώνη- Πέντε άσματα που δίνουν νέο πνοή στην ερμηνεία του Ερωτόκριτου

 Μετά από δεκαετίες έργο στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής ο Ψαραντώνης καινοτομεί κι έρχεται να καλύψει ένα δομικό κενό που υπήρχε στην ερμηνεία του Ερωτόκριτου. Το έργο αποτελείται από πέντε άσματα. Τα άσματα Α΄, Γ΄ και Ε΄ είναι πιο ερωτικά και έχουν επιλεχθεί πιο συχνά τόσο από τους τραγουδιστές όσο και από τους μουσικούς. Τα άσματα Β΄και Δ΄ είναι τα πιο επικά. Το πρώτο αφορά το κονταροχτύπημα και ο Ψαραντώνης το είχε ερμηνέψει μ’ ένα τρόπο που άφησε ιστορία.


Τώρα ο ίδιος έρχεται με μία νέα σύνθεση και ερμηνεία να αποδώσει μ’ ένα επικολυρικό τρόπο αυτό το πολεμικό άσμα που κλείνει με τη μονομαχία μεταξύ του Ερωτοκρίτου και του Αρίστου. Με αυτή τη νέα ηχογράφηση δημιουργεί ένα ιστορικό γεγονός αφού τώρα υπάρχει πληρότητα για το σύνολο του έργου πράγμα που αποδεικνύει και τον ζωντανό του χαρακτήρα. Ο Ψαραντώνης συμβάλλει πρακτικά στον εμπλουτισμό όχι μόνο της παράδοσης αλλά ακόμα και του φακέλου του Ερωτόκριτου όσον αφορά στην ΟΥΝΕΣΚΟ και στην αναγνώριση του έργου του Κορνάρου ως άυλη κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Αν επιπλέον έχουμε στο μυαλό μας ότι ο Ψαραντώνης γεννήθηκε το 1937 και δεν έχει να αποδείξει τίποτα για το μέγεθος του ταλέντου του αλλά και του ύφους του, είναι εντυπωσιακό που αποφάσισε να τιμήσει τον Ερωτόκριτο για να υπάρχει όλος ο κύκλος ο επικός. Χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο αυτό το γεγονός γιατί το ζήσαμε  από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια της πενταετίας για την υλοποίηση αυτού του οράματος που είναι τόσο σημαντικό έργο Ανθρωπότητας.

*Του Νίκου Λυγερού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............