Να ενταχθεί το Σκάκι στα σχολεία - Στη Βουλή η Ερώτηση - πρόταση του Χάρη Μαμουλάκη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

30 Οκτωβρίου 2021

Να ενταχθεί το Σκάκι στα σχολεία - Στη Βουλή η Ερώτηση - πρόταση του Χάρη Μαμουλάκη

 Την ένταξη της διδασκαλίας του σκακιού στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» των σχολείων, ζητάει με κοινοβουλευτική παρέμβαση - Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου - και γνωστός σκακιστής - Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Νίκου Φίλη και 23 ακόμη Βουλευτών.


«Το Σκάκι προάγει τη δικαιοσύνη, την ένταξη και τον αμοιβαίο σεβασμό, την ανεκτικότητα και την κατανόηση, ενώ σύμφωνα με σειρά επιστημονικών μελετών, έχει πολλαπλά θετικά οφέλη στις νεαρές ηλικίες βελτιώνοντας τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών έως και 60%» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική του αξία, χώρες όπως οι Η.Π.Α., η Ρωσία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Τουρκία, η Βενεζουέλα, η Γεωργία, η Αυστρία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Λιβυή, κ.α., έχουν εντάξει τη διδασκαλία του στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων, ως κανονικό ή βοηθητικό μάθημα. Θεωρούμε ότι πρέπει και η χώρα μας να προχωρήσει σε αυτό το βήμα και να ενταχθεί το Σκάκι στα σχολεία σε μια από τις επιμέρους θεματικές ενότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.».

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αποδέχεται ότι το πρόγραμμα διδασκαλίας του σκακιού πληροί τα ψυχοπαιδαγωγικά και διδακτικά κριτήρια ποιότητας και παιδαγωγικής καταλληλότητας και επομένως μπορεί να ενταχθεί στο Δημοτικό Σχολείο. H διδασκαλία του δε, προβλεπόταν να γίνεται από τους ήδη διορισμένους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες και γνωρίζουν σκάκι ή είναι μέλη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας ή τοπικών συλλόγων μέσα από δύο πλαίσια εφαρμογής: Είτε να ενταχθεί στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης, είτε στα προγράμματα προαιρετικής ζώνης. Και στις δύο περιπτώσεις η συμμετοχή των μαθητών θα είναι προαιρετική. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα και παρά το ότι έχει θεσμοθετηθεί διδακτική ενότητα με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποιαδήποτε αναφορά στη διδασκαλία του σκακιού, απουσιάζει.

Γι’ αυτό και οι Βουλευτές ζητούν ενημέρωση από την Υπουργό Παιδείας σχετικά με το εάν προτίθεται να τροποποιήσει την σχετική απόφαση, έτσι

ώστε να ενταχθεί η διδασκαλία του σκακιού σε κάποια από τις επιμέρους θεματικές ενότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............