Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει το νέο κόμμα των Πράσινων για την ελληνογαλλική συμφωνία, που έρχεται για κύρωση στη Βουλή. Η μονόπλευρη εστίαση στη στρατιωτική διάσταση της ασφάλειας, ο αυθαίρετος αναπροσανατολισμός του αμυντικού δόγματος προς την Ανατολική Μεσόγειο παρά προς την υπεράσπιση των νησιών και των συνόρων της χώρας, οι πιθανές δεσμεύσεις για ελληνική στρατιωτική εμπλοκή σε μακρινές συγκρούσεις γαλλικού ενδιαφέροντος, αλλά και τα επιπλέον δις για εξοπλισμούς, αποτελούν σημεία που χρειάζεται να μας προβληματίσουν.
Η διαχρονική επιλογή να διατηρούνται ανοικτά όλα τα ζητήματα, πληρώνεται ξανά με δυσβάσταχτους εξοπλισμούς ως αντάλλαγμα για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων από ξένες κυβερνήσεις. Παράλληλα φαίνεται να έχει υποτιμηθεί η αναγκαία ευρωπαϊκή διάσταση της αμυντικής πολιτικής.
Προβληματική είναι και η παρουσίαση της συμφωνίας στην ελληνική κοινή γνώμη. Η κυβέρνηση δημιουργεί αβάσιμες προσδοκίες για στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας σε μελλοντικό θερμό επεισόδιο, θολώνοντας τη διαφορά με την απλή στρατιωτική συνδρομή που προβλέπει η συμφωνία. Επικίνδυνη είναι και η ανεύθυνη πατριωτική πλειοδοσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απαιτούν πρόβλεψη στρατιωτικής συνδρομής και για την …ΑΟΖ: έχοντας κυβερνήσει τη χώρα επί 4,5 χρόνια, οφείλουν να έχουν τουλάχιστον διαβάσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 74) και να έχουν υπόψη ότι δεν υφίσταται ΑΟΖ χωρίς συμφωνία οριοθέτησης ή απόφαση από Διεθνές Δικαστήριο.
Θετική πλευρά της συμφωνίας, αποτελεί ότι γίνεται ορατή η διεθνής πίεση προς την Τουρκία: επιβεβαιώνεται, και για την πολιτική Ερντογάν, ότι κάθε εθνικισμός κάνει πρώτα κακό στη δική του χώρα. Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να συνεχιστεί η αδιέξοδη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για άλλα 40 ή 50 χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό οι Πράσινοι προτείνουμε:
- Συμφωνία για μηδενικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου, με επίσημη εγκατάλειψη και των σχεδίων για τον προβληματικό υποθαλάσσιο αγωγό αερίου East Med.
- Προτεραιότητα στην οριοθέτηση μέσω Χάγης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο, με αναβίωση και ολοκλήρωση των βημάτων που είχαν φέρει τις δύο χώρες πολύ κοντά σε λύση το 2000-04. Ιδιαίτερα σημαντική είναι πλέον η οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο, όπου το πλούσιο αιολικό δυναμικό του μπορεί να καλύψει με βιώσιμο τρόπο σημαντικό μέρος από τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης. Προϋπόθεση αποτελεί, και εδώ, ο ορθός θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός.
- Διερεύνηση και της δυνατότητας για ελληνοτουρκική συμφωνία αμοιβαίας μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, με μεταφορά των κονδυλίων σε απαραίτητες υποδομές για ενεργειακή μετάβαση και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ζωτικό συμφέρον της χώρας μας είναι να προωθήσει πολιτικές για μείωση της έντασης, επίλυση των ανοικτών ζητημάτων σε πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου, αλλά και για ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις που θέτει πλέον για όλες τις χώρες η κλιματική κρίση. Χρειαζόμαστε εξωτερική πολιτική προσανατολισμένη σε λύσεις, όχι υπερήφανη ακινησία και απλή διαχείριση των εντάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου