Επίσκεψη στο χωριό Απόστολοι του δήμου Αμαρίου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

29 Σεπτεμβρίου 2021

Επίσκεψη στο χωριό Απόστολοι του δήμου Αμαρίου

 Σε υψόμετρο 500 μέτρων και σε απόσταση 30 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου, οι Απόστολοι είναι ένα ήρεμο ορεινό χωριό με ενδιαφέρουσα ιστορία.


Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά τους οφείλεται σε μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στους Αποστόλους, δημιουργήθηκε προς τιμή της μνήμης των Αγίων Δέκα, οι οποίοι κρυβόντουσαν σε δάσος στην ευρύτερη περιοχή όταν συνελήφθησαν από τους Ρωμαίους.


Ενώ, ο θρύλος για τη δημιουργία του θέλει τέσσερις καταδιωκόμενους κτηνοτρόφους από τα Σφακιά να χτίζουν το χωριό, αποτελώντας και τους πρώτους κατοίκους του. Μάλιστα, στην περιοχή σήμερα υπάρχουν τοπωνύμια από τα ονόματά τους -Βάρδα, Καλούτση, Μαστραχά και Κουλουμπά.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό το πότε πραγματοποιήθηκε ο εποικισμός στο χωριό, με πιο πιθανή εκδοχή να υποστηρίζει ότι χτίστηκε στα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας περίπου στο 1.300 μ.Χ.

Στα σημεία ενδιαφέροντος των Αποστόλων ο ναός του Αγίου Νικολάου με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες με τιμωρίες κολασμένων και κτητορική επιγραφή, καθώς και εκείνος ου Αγίου Σπυρίδωνα. Η κεντρική εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στους Αποστόλους χτίστηκε το 1880 πάνω σε θέση παλαιότερου ναού.

ΠΗΓΗ www.newsbeast.gr/tr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............