Αναβάθμιση λιμένος Μαύρης Λιμνώνας Χώρας Σφακίων Χανίων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

08 Σεπτεμβρίου 2021

Αναβάθμιση λιμένος Μαύρης Λιμνώνας Χώρας Σφακίων Χανίων

 Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των Χανίων και σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, επίκειται αναβάθμιση του λιμανιού της Μαύρης Λιμνώνας, της Χώρας των Σφακίων, βάσει έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων. Ο εν λόγω λιμένας, ως ενδοπεριφερειακής εμβέλειας, συνδέει ακτοπλοϊκά την Χώρα Σφακίων με λιμάνια της νοτιοδυτικής Κρήτης, όπως της Παλαιοχώρας, της Γαύδου και άλλων. 


Οι κατάπλοι και απόπλοι Ε/Γ-Ο/Γ, κατηγορίας Β΄, καθώς και τουριστικών και αλιευτικών σκαφών, ξεπερνούν, ετησίως, τους 1.500, κατά μέσο όρο. Στοιχείο προσαύξησης κινητικότητας του λιμένος θεωρείται και η ύπαρξη ράμπας ανέλκυσης και καθέλκυσης φουσκωτών και σκαφών αναψυχής. Κατά τα εκτεθέντα δεδομένα, κρίνεται αναγκαίο –όπως άλλωστε και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς αυτήν την κατεύθυνση επικεντρώνεται- οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές να αναβαθμιστούν, έτι περαιτέρω και παράλληλα, νέες υποδομές είναι ανάγκη να αυξήσουν την σημασία του λιμανιού. Τα προτεινόμενα έργα, όπως αναδεικνύονται, είναι: α) Κατασκευή νέου προσήνεμου μόλου, μήκους 265 μέτρων, β) επιμήκυνση υφιστάμενου (εσωτερικά στη λιμενολεκάνη) μόλου από φυσικούς ογκόλιθους, κατά 30 μέτρα, γ) κρηπιδώματα στην εσωτερική πλευρά του προσήνεμου μόλου, δ) δημιουργία χερσαίων χώρων με επίχωση τμήματος της εσωτερικής πλευράς του προσήνεμου μέχρι την κρηπίδα του υπάρχοντος και υπό μερική καθαίρεση προσήνεμου μόλου, εντός της οποίας ζώνης υπάρχει πρόβλεψη κατασκευής ράμπας πλοίων και ε) δημιουργία των απαραίτητων λειτουργικών βαθών για την κάλυψη των υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών σε επιβατηγά πλοία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ξεκινήσουν οι άνω εργασίες αναβάθμισης του λιμένα της Μαύρης Λιμνώνας, της Χώρας Σφακίων, των Χανίων, το συντομότερο δυνατόν, ώστε η αναβάθμιση, δια των ανωτέρω έργων, του άνω λιμένος να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι την έναρξη της επόμενης θερινής περιόδου;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............