Με τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης ο Προμηθεύς Δεσμώτης στο Βουλισμένο Αλώνι. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

27 Αυγούστου 2021

Με τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης ο Προμηθεύς Δεσμώτης στο Βουλισμένο Αλώνι.

 Με τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάζεται ο Προμηθεύς Δεσμώτης του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη, στο Βουλισμένο Αλώνι την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 και ώρα 18.30. Η είσοδος στο χώρο της παράστασης πραγματοποιείται αποκλειστικά με δελτίο δωρεάν εισόδου. Δελτία δωρεάν εισόδου για 120 θέσεις, διατίθενται από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης (Πλατεία Ελευθερίας) και το Δήμο Μαλεβιζίου, την Πέμπτη 26/8/2021 και την Παρασκευή 27/8/2021. Ώρες: 9.00 πμ έως 14.00.


Το έργο αποτελεί παραγωγή του Δήμου Ηρακλείου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η σκηνοθετική άποψη του Τηλέμαχου Μουδατσάκη, βασισμένη στην πλαστική των σωματικών κινήσεων, στην ποιητική μετάφραση του ίδιου και στην πρωτότυπη μουσική της Μαρίας Συμεών, μας παραδίδει έναν Προμηθέα φορτωμένο με όλα τα βάρη των επιλογών του και υφιστάμενο με πλήρη συνείδηση, κάθε συνέπεια των πράξεων του. 

Ως ο πρώτος επαναστάτης κατά της τυραννίας, ως ο πρώτος φίλος του ανθρώπου, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει στο κείμενο του Αισχύλου ο σκηνοθέτης, βαρύνεται επί πλέον με την προφητεία της ακύρωσης του παγανισμού, ανοίγοντας δρόμους για την έλευση μιας ιδεολογίας περισσότερο φίλα προσκείμενης στον άνθρωπο, όπως ο χριστιανισμός. Η επανάσταση για χάρη του ανθρώπινου γένους και η τιμωρία που επιβάλλεται από την εξουσία, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αρχέτυπου αξιώματος, που συνοδεύει την ανθρώπινη μοίρα στους αιώνες. 

H σκληρή μοίρα κάθε επαναστάτη, είναι η τιμωρία. Και ο Προμηθέας, αμετανόητος όπως αναδεικνύεται από το πυκνό και γεμάτο συμβολισμούς κείμενο του Αισχύλου, αναδεικνύεται ως ο πρώτος τραγικός ήρωας, ως ο πρώτος επαναστάτης. Πάντα όμως υπάρχει ο σπόρος της ιδεολογίας, που μέσα από τη θυσία καρπίζει και ανθεί, πολύτιμη παρακαταθήκη στους επόμενους.

 

Σε όλες τις εκδηλώσεις εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............