Πανεπιστήμιο Κρήτης Απώλεια Θεόδωρου Τομαρά, Ομότιμου Καθηγητή Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

06 Αυγούστου 2021

Πανεπιστήμιο Κρήτης Απώλεια Θεόδωρου Τομαρά, Ομότιμου Καθηγητή Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης

 Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης πληροφορήθηκε σήμερα τον θάνατο του Θεόδωρου Τομαρά, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, γεγονός το οποίο προκαλεί θλίψη.

Ο Θεόδωρος Τομαράς ήταν ένας διακεκριμένος επιστήμονας, Φυσικός με διεθνή ακτινοβολία, αφοσιωμένος δάσκαλος, ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα αυτό που έκανε, όσο οι δυνάμεις του επέτρεψαν μέχρι και λίγο πριν το τέλος της ζωής του.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχασε έναν πολύτιμο συνεργάτη και φίλο.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας, στη σύζυγο και στην κόρη του.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Φυσικής είναι συγκλονισμένη από την απροσδόκητη απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Θεόδωρου Τομαρά. Ο Θεόδωρος Τομαράς συμμετείχε ενεργά στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ολοκλήρωσε την εξέταση του βασικού μαθήματος σύγχρονης φυσικής που δίδασκε το εαρινό εξάμηνο, την εξέταση της 7ης διδακτορικής διατριβής που επέβλεψε, αλλά δυστυχώς σύντομα υπέκυψε σε μια άκρως επιθετική ασθένεια. 

Απέκτησε Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1975 και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Harvard, ΗΠΑ, το 1980. Ακολούθησαν θητείες Ερευνητή στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), Επίκουρου Καθηγητή στο Rockefeller University, Νέα Υόρκη και Επισκέπτη Καθηγητή στην École Normale Supérieure στο Παρίσι. 


Στο Τμήμα Φυσικής Παν. Κρήτης υπηρέτησε για 31 έτη, ως Αναπληρωτής Καθηγητής από το 1989 έως το 1995 και ως Καθηγητής από το 1995 έως το 2020 που συνταξιοδοτήθηκε και εξελέγη Ομότιμος Καθηγητής. Διετέλεσε Πρόεδρος (1995-99) και Αναπληρωτής Πρόεδρος (1992-94, 1999-2001 και 2015-19) του Τμήματος Φυσικής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Υπολογιστικής Φυσικής (1995-2006 και 2014-20), Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβούλιου του Παν. Κρήτης (2003-09) και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης του Παν. Κρήτης (1990-2000). 


Ο Θεόδωρος Τομαράς επεδείκνυε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήλο για την ποιότητα και αρτιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών, οργάνωσε το βασικό μάθημα Εισαγωγή στη Σύγχρονη Φυσική ΙΙ με πρωτοποριακά οπτικοακουστικά βοηθήματα για τη μελέτη των φοιτητών, υπήρξε ένα χαρισματικός δάσκαλος και βραβεύθηκε με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιου Πηχωρίδη» 2016. 


Προσπάθησε επίσης για την αλληλεπίδραση του πανεπιστημίου με την κοινωνία, με αξιοσημείωτη ενέργεια την πρόσκληση του διακεκριμένου φυσικού Stephen Hawking και την διοργάνωση της ιστορικής ομιλίας του στο Παν. Κρήτης στο Ηράκλειο, τον Σεπτέμβριο 1998. Η απώλεια του Θεόδωρου Τομαρά δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο Τμήμα Φυσικής και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αφήνει πίσω του τη σύζυγο και την κόρη του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνήστε μαζί μας - krititraveller@gmail.com

Post Top Ad

.............