Το Ηράκλειο τίμησε τον Άγιο Τίτο και τη μνήμη των σφαγιασθέντων της 25ης Αυγούστου του 1898 με Θεία Λειτουργία και κατάθεση στεφάνων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

25 Αυγούστου 2021

Το Ηράκλειο τίμησε τον Άγιο Τίτο και τη μνήμη των σφαγιασθέντων της 25ης Αυγούστου του 1898 με Θεία Λειτουργία και κατάθεση στεφάνων

 Το Ηράκλειο τίμησε το πρωί της Παρασκευής 25ης Αυγούστου 2021 τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης.


Ο όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν στον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ, του Επισκόπου Κνωσσού Πρόδρομου Ξενάκηκαθώς και του Πρωτοσύγγελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης πατήρ Μεθόδιου Βερνιδάκη , παρουσία και του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, στον αύλειο χώρο του ναού, για τους σφαγιασθέντες την 25η Αυγούστου του 1898. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον Ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, τον Βουλευτή Νίκο Ηγουμενίδη, , την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου Βασίλειο Βασιλειάδη και τους εκπροσώπους των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Αεροπορίας.

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν επίσης Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας , οι Αντιδήμαρχοι Στέλα Αρχοντάκη και Μαρία Καναβάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Χρονάκης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βαγγέλης Καρκανάκης κ.α..

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

για την Επέτειο της 25ης Αυγούστου 1898

Τα γεγονότα της 25ης Αυγούστου 1898, αποτελούν διαρκές σημείο αναφοράς στην Ιστορία του τόπου μας, κορύφωση της πορείας απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς, έπειτα από αμέτρητους αγώνες και θυσίες των προγόνων μας.

Τελική πράξη εκείνης της περιόδου, ήταν οι ωμότητες του τουρκικού όχλου στο Ηράκλειο, όταν, με απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων, είχε παραχωρηθεί στην Κρήτη, ένα μεταβατικό καθεστώς ειδικής Αυτονομίας. Η τοποθέτηση χριστιανών φορολογικών υπαλλήλων στην πόλη, το πρωινό της 25ης Αυγούστου 1898, υπήρξε το έναυσμα για τον εξαγριωμένο τουρκικό όχλο, που, παρακινημένος από τις τουρκικές αρχές, προχώρησε, σε μια πρωτοφανούς αγριότητας σφαγή του άμαχου πληθυσμού της πόλεώς μας, και σε καταστροφή πολλών κτιρίων και περιουσιών. Ανάμεσα στα θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας ήταν και Άγγλοι στρατιώτες.

Τα ζοφερά αυτά γεγονότα, που παραμένουν πάντα στην συλλογική μας μνήμη, θα επισπεύσουν την πορεία του τόπου μας προς την Ελευθερία. Με την άφιξη του Ύπατου Αρμοστή, Πρίγκηπος Γεωργίου, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, και από κοινού με την εντατική δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου και των επαναστατημένων συμπατριωτών μας, λίγα χρόνια αργότερα, το 1913, επιτεύχθηκε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, και η μετέπειτα διαδρομή της προς την πρόοδο, μέσα στον πολιτισμένο κόσμο.

Η ιστορική Μνήμη του 1898 συνυπάρχει με την ημέρα της εορτής του Αγίου Τίτου, μεγάλης μορφής της Χριστιανοσύνης και πρώτου Επισκόπου της Εκκλησίας της Κρήτης. Αυτή την ξεχωριστή ημέρα για το Ηράκλειο, εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............