Αντάμωση”, ένα δισκογραφικό έργο ζωής του οδοντίατρου Γιάννη Καλομοίρη “Ντουλγκέρη” – Από την “Πράσινη Φωλιά” στο σήμερα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

15 Ιουλίου 2021

Αντάμωση”, ένα δισκογραφικό έργο ζωής του οδοντίατρου Γιάννη Καλομοίρη “Ντουλγκέρη” – Από την “Πράσινη Φωλιά” στο σήμερα

 “Δεν την αφήνω την ψυχή, μόνη να ταξιδέψει,

μαζί της θα ‘μαι συντροφιά, ίσαμε να μισέψει.”

“Άραγε η τέχνη υπηρετεί τον αληθινό σκοπό της όταν αναπαράγει μόνο το παρελθόν, όσο ωραίο και να είναι; Πιστεύω πως τον υπηρετεί καλύτερα όταν ψάχνει το νέο, το ανεξερεύνητο  που μας αιφνιδιάζει ευχάριστα, που μας ανακαλύπτει. Ταυτόχρονα όμως δεν αγνοεί το παρελθόν. Το εμπεριέχει αλλά θέλει να μιλήσει τη γλώσσα του σήμερα, να εκφράσει την ψυχή  και το μάτι του καλλιτέχνη που πάντα έχει κάτι νέο να πει.”



Τα παραπάνω λόγια, ανήκουν στον Γιάννη Καλομοίρη του “Ντουλγκέρη”, του γνωστού Ανωγειανού οδοντίατρου, αλλά και εξαίρετου καλλιτέχνη και δημιουργού της παραδοσιακής κρητικής μουσικής παράδοσης, και θα εμπεριέχονται στον πρόλογο του δίσκου που θα κυκλοφορήσει επίσημα σε λίγες εβδομάδες, με τίτλο “Αντάμωση”, σε ένα σμίξιμο του ίδιου με πολλούς μεγάλους σύγχρονους μουσικούς και τραγουδιστές. Η καραντίνα και ο κορονοιός καθυστέρησαν την κυκλοφορία αυτής της δουλειάς που αποτελεί έργο ζωής για τον ίδιο τον Γιάννη Καλομοίρη, αλλά πλέον όλα είναι έτοιμα για να παρουσιαστεί και στο κοινό, καθώς έχει οριστεί και η 26η Ιουλίου ως η επίσημη ημέρα παρουσίασης του δίσκου, στο μικρό κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις” στο Ηράκλειο, σε μια βραδιά που θα προλογίσει ο Ross Daly.

O Γιάννης Καλομοίρης, γιος του Ντουλγκερογιώργη, του “θρυλικού” ιδιοκτήτη της “Πράσινης Φωλιάς”, αγάπησε και έμαθε την κρητική μουσική, από μικρό παιδί σε εκείνο τον υπέροχο χώρο στο Περαχώρι, που πέρα από την άνθηση του τουρισμού στα Ανώγεια, έδωσε και ώθηση σε πολλά νέα ταλέντα των Ανωγείων στη μουσική, τον χορό και την τέχνη γενικότερα. Μπολιασμένος από εκείνες τις εικόνες των δεκαετιών του ’70 και του ’80 , ο Γιάννης, έρχεται δεκαετίες μετά να μας χαρίσει την “Αντάμωση”, που είναι όπως αναφέρει: “η συνάντηση με τις ρίζες μου: τη γη των  Ανωγείων και του Ψηλορείτη στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα ως τα χρόνια των σπουδών μου. Η δημιουργία της περιέχει το παρελθόν αλλά και το νέο, με μια σύγχρονη ματιά, όπως την αντιλαμβάνομαι αυτή την εποχή. Ήχοι, εικόνες, αισθήματα, μορφές, τοπία και θύμισες που υπήρχαν μέσα μου, αναδύθηκαν  στην επιφάνεια, σε μια ζεύξη μουσικής και ποίησης και κατατέθηκαν στην πρώτη μου  δισκογραφική παρουσία.”

Στον δίσκο του αυτό, ανταμώνει με σπουδαίους μουσικούς όπως αναφέραμε, και είναι οι 

Ψαραντώνης, Ψαρογιώργης, Βασίλης Σταυρακάκης , Γιώργης Μανωλάκης, Κώστας Αβυσσινός  και ο λυράρης Άρης Κορνελάκης, ενώ σε μια συγκινητική στιγμή του δίσκου, η γυναίκα του Ιωάννα Καλογεράκη, ερμηνεύει το τραγούδι “Τα χρώματα του ρουμπινιού.”

Ο ίδιος αφιερώνει τη δισκογραφική του δουλειά στους γονείς του, αλλά και σε όλους όσοι αποτέλεσαν τις μουσικές επιρροές του, από την ηλικία των 10 ετών στα Ανώγεια, μέχρι και σήμερα.

 Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Στον αθάνατο Ψαρονίκο,  στον μεγάλο λυράρη Γιώργο Καλομοίρη και στον μεγάλο λαουτιέρη  της Κρήτης, τον Ψαρογιάννη. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω τους μεγάλους Ανωγειανούς  λυράρηδες: Μανώλη Πασπαράκη (Στραβό), Ψαραντώνη, Βασίλη Σκουλά, Μανώλη Μανουρά και Νικηφόρο Αεράκη  καθώς και τους λιγότερο γνωστούς: Κουρκουτάκη, Φουναδόκωστα, Μηναδομανώλη, Πλουσοβαγγέλη και Πλουσοσπυρίδο, με τους οποίους, έπαιξα μέχρι τα φοιτητικά μου χρόνια. Καθένας τους περιέχεται μέσα μου με τον τρόπο του. Τέλος καταλυτική επίδραση έχουν παίξει στην συνολική εικόνα μου για την Κρητική μουσική οι πρωτομάστορες Κουφιανός, Χαρίλαος, Ροδινός, Χάρχαλης, Μπαξεβάνης και Ναύτης, οι μεγάλοι λυράρηδες: Μουντάκης και Σκορδαλός  και ο Νίκος Μανιάς, αλλά και ο μεγάλος δάσκαλος της κρητικής μουσικής και όχι μόνο, Ross Daly ο οποίος και θα προλογίσει την παρουσίαση του δίσκου “Αντάμωση” που θα γίνει στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις” την Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Με 24 τραγούδια παραδοσιακής κρητικής μουσικής, ο Γιάννης Καλομοίρης μας δίνει μια πτυχή του ταλέντου του, το οποίο θα συνεχιστεί με έναν έντεχνο δίσκο και 12 δικά του τραγούδια που ήδη ετοιμάζονται σε μουσική και στίχους δικούς του. Ένας άνθρωπος με πολύπλευρη καλλιτεχνική ματιά και ευαισθησίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην “Αντάμωση”, αυτός που έχει γράψει την μουσική και τους στίχους και παίζει λαούτο είναι το ίδιο πρόσωπο. Έχει δηλαδή η αντάμωση ιδιαίτερο χρώμα δημιουργίας 24 νέων συνθέσεων. Η νέα δημιουργία λείπει στην εποχή μας από την κρητική μουσική, η οποία δημιουργία δεν αναπαράγει κάτι από τα παλιά αλλά φέρνει το νέο, το σύγχρονο που με τους παλιούς μουσικούς δρόμους εκφράζει σύγχρονες ιδέες και σκέψεις ακόμα κι αν πολλές από αυτές είναι διαχρονικές.

Κλείνοντας, και αφού ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδος ο δίσκος, να αναφέρουμε τους συντελεστές του. Αναλυτικά:

ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ:

Αρης Κορνελάκης: Λύρα, Λυράκι, Πολίτικο Λαούτο

Γιάννης Καλομοίρης: Σόλο και ρυθμικό Λαούτο, Μπουλγαρί, Μαντολίνο

Γιώργης Μανωλάκης: Σόλο Λαούτο: 5(1), 3(2), 9(2), Ρυθμικό Λαούτο: 12(1), 3(2), 9(2)

Γιώργος  Σταυράκης: Κιθάρα

Γιάννης Παπατζανής:  Νταουλάκι, Στάμνα, Μπεντίρ

Μαρίτζια  Κατσούνα: Μπεντίρ  6(1), 6(2), 7(2)

Κοντραμπάσο: Παύλος Σπυρόπουλος

Τσέλο:  Mayu  Chviro

Στο παρακάτω Link μπορείτε να ακούσετε μερικά δείγματα από τα 24 τραγούδια του δίσκου:

https://yianniskalomiris.hearnow.com/?fbclid=IwAR2o_WrQHP4F7rSI_RQWMUkTBsbnj6XvLPqZ0vQzZ2f3bmZCzKyCrWnh1uQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............